Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Katona Dóra Mya / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Katona Dóra Mya / Divat- és textiltervezés mesterszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

A közösség szerves része vagyok, és a saját világát teremtő ambiciózus alkotó. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Egy nyílt nap alkalmával bepillantást nyertünk a karok műhely munkálataiba, és én ott ragadtam. Csak néztem ahogyan alkotnak a hallgatók, ahogyan kommunikálnak az oktatókkal és magával ragadott a hangulat, a nyüzsgés. Akkor már tudtam, hogy ha tovább tanulok a METU-ra esik a választás, már csak az volt a kérdés melyik szakot válasszam. 

Amikor először az egyetemen jártam az első számú szempont az volt, hogyan érzem magam, el tudom-e képzelni, hogy itt töltöm az időm nagy részét. Ezután figyeltem meg az oktatók és a hallgatók közti kapcsolatot, hogyan dolgoznak együtt és hogyan kezelik egymást, itt azt éreztem olyan partneri kapcsolatot ápolnak egymással az épületben, ami segít a fejlődésben. Ezután számomra a technikai felszereltség volt legfontosabb, ami tökéletesen megfelelt az elvárásaimnak. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Számomra a felvételi egy jó élményként maradt meg és nem is változtatnék semmin, éppen ezért az én tanácsom egy most felvételizőnek, hogy ne izguljon hiszen nem történhet semmi baj. Bátran és magabiztosan vállalja fel művészetét és higgyen magában. És a legfontosabb, hogy önmagát adja, hiszen a tanárok itt már partnerek lesznek és nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő években együtt tudjanak majd dolgozni. 

Azt gondolom az egyetemen az egyik legfontosabb, amit itt kaphat egy hallgató, az a kibontakozás. Az oktatókkal való jó viszony, a műhelyek használata és a közösség. A szakok közötti kapcsolat és a közös munka lehetősége egy óriási előny lehet a későbbiekre nézve is.  


Mesélj kicsit a szakodról! 

A divat- és textiltervezés mesterszakon különböző témákat és inspirációkat feldolgozva öltözékeket és kollekciókat tervezünk, majd kivitelezünk. Tervezünk, szerkesztünk, modellezünk, makettezünk és végső soron varrunk. A szakot ajánlom azoknak, akik szeretnének alkotni, akik szeretnek textillel dolgozni és örömmel tölti el őket, amikor egy látszólagos káosz végül összeáll és értelmet nyer.  


Miért pont ezt a szakot választottad? 

A szak kiválasztása egy nehéz döntés volt, hiszen az én esetemben sok szak jöhetett szóba és mindegyik mellett tudtam érvelni. Végül az alapján döntöttem, hogy mi az, amit legjobban bánnék, ha nem választanám. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

A kedvenc tantárgyam a Personal branding óra volt, ahol alkotástól függetlenül azt tanultuk, hogyan pozicionáljuk magunkat a piacon és miképpen alakítsunk ki én márkát. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

Sok helységet szeretek, ez időszakonként változik, de most a járványhelyzetben egyértelműen a divatműhely hiányzik a legjobban. A szabóasztal, a kedvenc varrógépem és a kis csapat. Itt dolgozunk, itt kapcsolunk ki, itt találunk megoldásokat a kivitelezési folyamatokban és az életben egyaránt.  


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Az előző évben az alapképzésem művészeti nagykövete lehettem, ami óriási erőt és motivációt adott a tanulmányaimhoz és az életben egyaránt. Szerettem volna ezeket a tapasztalatokat idén egy új csapattal átélni és segíteni az érdeklődőket a döntésben. A nagyköveti szerep által szeretnék érdekes és izgalmas embereket megismerni és motiválni másokat az alkotásra. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A kedvenc élményem és ami most sajnos a lehető legtávolabbi emléknek tűnik a saját gólyatáborom volt, amire emlékszem alig mertem elmenni, végül életre szóló élményekkel jöttem haza és a mai napig meséljük a történeteket. Bízom benne ezt az élményt átélheti majd a következő évfolyam mert ezeket az emlékeket nem lehet pótolni. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Meglepően pozitív számra az online oktatás. Az átállás óta rengeteget fejlődtem a digitális tervezésben és ezzel a jövőre nézve is megkönnyítem majd a saját munkám. Az eddigi rend szerint a tanárok egymás után konzultálnak a hallgatókkal majd indulhat a munka, most bár külön-külön dolgozunk az online meetingek alkalmával meghallgathatjuk egymást konzultációit, amiből szintén tanulhatunk. Az előadások most sokkal több figyelmet kapnak és azt gondolom az elméleti órák sokkal könnyebben értelmezhetőek, közvetlenebb a kapcsolat hiszen egy előadó teremmel ellentétben látjuk egymás arcát egymásra figyelünk, a tananyag pedig vissza kereshető. Miben látod a METU szupererejét?  

A METU legnagyobb előnye más egyetemekkel ellentétben a szakok különbözősége, a KÜT és Művészek közti kontraszt vagy éppen a művészeti szakok közti kapcsolati lehetőségek. Egy project megvalósulhat csupán hallgatókból mert mindenki hozzá tud tenni valamit, amihez ő ért, amitől fejlődhet és ezek a kapcsolatok nem biztos, hogy létrejönnének enélkül.  


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Érdekes kérdés, az én fejemben ketten lennének, mondjuk ikrek. Egyikük a logó sárga színének kezeslábasában és mellkasán a fekete M betűvel, míg a másik pont ellenkező színkombinációval. Mosolygós figurák lennének, akik kiegészítik egymást - a Kommunikáció, Üzlet, Turizmus és a Művészeti szakterületeket szimbolizálva.


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Ha egy valakit kellene megneveznem a szakmából akkor most Sándor Szandra lenne az, aki a Nanushka márka kreatív igazgatója és tervezője. Mind maguk a produktumok, a tervező személete és a gyártatási folyamat is figyelemre méltó. Szandrára sokan néznek fel a szakmában, hiszen a hazai piac mellett külföldön is nagy sikert arat a ruháival, a Váci utcai ikonikus showroom emellett az elsők között nyitott üzletet Los Angelesben is. 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

A teleportálás egy nagyon hasznos szuper erő lenne számomra, amit az egyetemen is kamatoztathatnék, hiszen nagy késős vagyok, így kimaxolhatnám az otthon vagy a műhelyben töltött időmet, mert nem kellene annyi időt az utazásra szánnom, ha pedig a teleportálást különböző időben is tehetném az szuper lenne. Sok mindenért ugrálgatnék térben és időben. Ha harmadik képességet kellene választanom az az lenne, hogy egy csapásra rendet tudjak tenni a közvetlen környezetemben, hiszen alkotás közben képes vagyok egy teljes őskáoszt megteremteni magam körül. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

A tanulmányaink alatt sokszor előfordul, hogy szorít az idő, vagy hogy estefele alkotás közben száll meg az ihlet és akkor van szükség segítségre, ezt mindig nagyon jól kezelik a tanáraink és türelemmel kezelik ezeket a helyzeteket a legtöbb esetben. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Való igaz itt minden az alkotásról szól, tervezünk és létrehozunk dolgokat a semmiből miközben fejlődünk s jól érezzük magunkat. Néha bukdácsolunk vagy reménytelennek érezzük a feladat megoldását, de aztán csapatban mindig találunk megoldást és haladunk tovább. Az alkotás köti össze szakokat, lehetőséget az, hogy kiépítsünk kapcsolatokat, hogy még értékesebbet hozhassunk létre. 


 Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Teremtés, energia, kapcsolódás. A szakomon az alkotás teremtés, a két dimenzió síkjából keltünk életre egy több dimenziós alkotást. A teremtés számomra energiát ad, feltölt és motivál ezek az energiák pedig keresik a lehetőséget a kapcsolódásra, az együttműködésre és a további fejlődésre. 


 Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemességéhez? 

Van az a szakasz a tervezés folyamán, amikor napok óta a varrógép felett ülsz és egyszer csak kiveszed a ruhát a cérna foszlányok közül, kivasalod, gőzölöd és először illeszted az összeállított ruhadarabot a szabóbabára. És hirtelen saját életre kel, kitisztul, már nem is fontos mennyi munka volt vele, de érzed ez a te munkád. Ez az érzés, ekkor érzem, hogy alkotó vagyok. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Sokat vagyunk a műhelyben, kivitelezési időszakban ez akár heti hét napot is jelenthet ezért sokszor fordul elő, hogy magunkat kell feltalálnunk és segítenünk a csoporttársainkat. Ha tudjuk is merre haladunk, gyakran kikérjük egymás véleményét vagy visszagazoljuk haladás közben, ez nagy segítség és fejlődés is mindannyiunknak. 


Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Sokat kérdezünk az oktatóinktól, de szívesen beszélgetnék velük többet az ő indulásukról, hogy hogyan fordul át a mintadarab a gyártási folyamatba, hogy mi szükséges egy márka elindulásához és hogyan néz ki egy ilyen vállalkozás belülről. Mi az, amit a ruhák tervezésén és elkészítésén túl tudnunk kell, hogy sikeres márkát építhessünk. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Volt, hogy nagyon nehezen indultam meg az inspirációból a tervezés felé azon az úton, ahogyan én szerettem volna. Aztán egyszer csak ráeszméltem, hogy a saját szabályaimhoz ragaszkodom és teljesen más oldalól megközelítve igenis van értelme annak amerre elindultam, így a tervezési folyamat végül értelmet nyert és végül egy pályázatot is nyertem vele. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A gólyatábor, az első gyakorlati feladat, ahol két hét alatt vettünk végig egy tervezési folyamatot, amit ezután egy félév alatt tettünk, vagy amikor más szakokkal együtt alkottunk divat anyagot mind meghatározóak és emlékezetesek voltak számomra. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Az első évemtől kezdve a HÖK tagja voltam, mert mindig is fontos volt számomra a közösség érdekei középpontba helyezése, a fejlesztések keresése. Nagyon sokat köszönhetek ennek mind emberileg mind tanulmányok tekintetében. Szeretem, hogy a csapat vegyes, egyetemünk minden kampuszát képviselik így sok tanácsot tudunk adni egymásnak és nagyobb rálátással bírunk az élet többi területeire is. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Nagyon szeretek a barátaimmal lenni és új emberekkel ismerkedni engem a közösség tölt fel. Emellett sokat rajzolok kreatív sminkeket készítek és varrok így vezetem le a feszültségeket. Illetve szívesen töltöm az időm a jövőm tervezgetésével a márka fejlesztésével is. 


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Bár nem feltétlenül ide kapcsolódó mégis szeretném megemlíteni a Láthatatlan kiállítást, ahol az egyik teremben nagy művészek szobrainak másolatait "láthatjuk", azaz tapogathatjuk ki ezáltal teljesen új értelmet nyer a művészet egy olyan megközelítést tapasztalhatunk, amit eddig sohasem. Illetve most jelent meg egyik oktatónk Csalár Bence kortárs divatról szóló Színfalak mögött- A magyar divat című könyve, amit ajánlok hiszen őszinte valós beszélgetésekkel és történetekkel találkozunk benne.  


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Nagyon vegyes a zenei ízlésem, mindig hangulattól helyzettől függ mit hallgatok. Popot, rockot, reggae-t, country-t, de akár trance-t, goa-t szívesen hallgatok, és még a klasszikus zenével is jól érzem magam. Így előadók tekintetében is elég vegyes a listám, de akiket kifejezetten szeretek és bármikor elindulnék egy koncertre az az Imagine Dragons, Henrique Camacho, magyarok közül pedig a Margaret Island. 


Hogy érzed, fogják segíteni a METU-s évek a karrierterveidet? 

Biztos vagyok benne, hogy a METU-s éveim segíteni fogják a karrieremet, a probléma megoldásban a feladatokhoz való hozzáállásomban és a csapatban való gondolkodásban is nagyon sokat segített az egyetem. 


Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Megtanultam figyelni, makacs vagyok, ha a művészeti megvalósulásomról van szó és minden projectnél már az első percben kirajzolódik bennem mit valósítanék meg és ez nem mindig jó. Meg kellett tanulnom mélyebbre ásni, kutatni, figyelni. Kedvenc myBRAND szlogenem, a “hallgató helyett alkotó”. Elsősorban alkotónak tartom magam és aztán hallgatónak, hiszen az egyetem nem minden esetben létfeltétele, hogy a művészetben sikeres legyél, ez pedig azt sugallja nekem, hogy többre értékelnek, hogy elismerést kapok és onnan fejlődhetek. 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

A METU-n keresztül teljesült egy olyan vágyam, ami igazán emlékezetes, hiszen az egyik ruhámmal egy pályázat keretében részt vehettem egy tunéziai sajtó úton, ahol különböző programokon keresztül ismerhettük meg a tunéz kultúrát egy csodás csapattal és még a pályázatra készült ruhám is befotózásra került autentikus környezetében. Nagyon hálás vagyok érte.