Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Huszlicska Áron / Tervezőgrafika alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Huszlicska Áron / Tervezőgrafika alapszak

„A tanáraink bevezettek minket a grafika igazi kulisszatitkaiba, rengeteg új eszközt adtak a kezünkbe és meggyőztek, hogy a számítógépen túl is van grafika.”

Áron Tervezőgrafika alapszakunkon diplomázott. A rajzolás mindig is élete része volt, bár eleinte más irányú képzéseken vett részt. Az A38 által tervezőgrafikus hallgatóinknak kiírt plakáttervező feladat keretében készített munkája kapta a legtöbb szavazatot a Facebookon kiírt versenyben.

 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A rajzolás, skiccelés régóta velem együtt jár, már az általános iskolás felvételin is a kedvencem a rajz volt. A logókat hamar felfedeztem magamnak, azóta is rajongok értük, és évek óta autodidakta módon elsajátítottam a programok használatát és az internetről tanultam.

Miért ezt a szakot választottad?
Egy év fogtechnika és egy év turizmus-vendéglátás után úgy éreztem, hogy meguntam, hogy a telerajzolt jegyzeteimet, vizsgalapjaimat a tanárok nem értékelték igazán. Ezért utánanéztem, hogy  milyen területen tudnám leginkább felhasználni a rajzolós énemet, és mikor rábukkantam a METU (akkor még BKF) Tervezőgrafika szakára, nagyon megörültem, hogy a művészetet lehet keverni a marketinggel, ráadásul a mai világban a tervezőgrafika mindennek az alapeleme, így habozás nélkül ide adtam be a jelentkezésemet.

Mi inspirál?
A zene és az étel. Pontosabban a jó zene és a finom étel. Vagy inkább a rossz zene és az undorító étel. Nehéz kérdés.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik kedvencem a “????-ünnepi poszter a □□□□□□-galaxisból” című szitanyomatom, amit Július Gyula műhelyi óráján készítettem. A plakáton csak tipográfiai eszközökkel operálhattunk és ennek köszönhetően kitaláltam egy földönkívüli betűtípust.


Másik kedvencemet Rácmolnár Sándor kurzusán készítettem: egy plakátot, ami a Széchenyi fürdőben megrendezett mozizós szilveszteri bulit hirdeti. Kiragadva a fürdő-mozi-szilveszter jellemzőit, egy úszósapkát megtöltöttem pattogatott kukoricával, belehelyeztem egy sípot és megszórtam konfettivel. Ám igazából az összes feladatnak úgy álltam neki, hogy az a kedvencem, hiszen így lehet szórakoztatóvá tenni a munkát.Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám alapjául az MGMT zenekar TSLAMP című dalát választottam. A dal címe mozaikszó, a Time Spent Looking At My Phone sor kezdőbetűinek egybeolvasása, amely mondat a mű alaptézise is. A dal a legújabbkori ember egyik alapvető szükségét vizsgálja, a mobiltelefon-használat ösztönét. A zenemű ironikus hangulatát jelenítem meg groteszk illusztrációkkal. Ahhoz, hogy megfejtsük a mondanivalót, a borítóba becsúsztatott, telefon alakú, kék és piros dekóderen keresztül kell néznünk a könyvet.

 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A tanáraink bevezettek minket a grafika igazi kulisszatitkaiba, rengeteg új eszközt adtak a kezünkbe és meggyőztek, hogy a számítógépen túl is van grafika. Emellett az iskola könyvtárában pedig bármikor talált az ember jó szakirodalmat.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik a METU-ra?
Hajrá!

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Friss sikerélménnyel folytatom a tanulmányomat a METU mesterképzésén.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Eleinte nagyon izgultam, de aztán szerencsére könnyen feloldódtam. 

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék egy házat, annak garázsába egy arany Cadillacet, egy gyémánt Rolls-Royce-t és egy higany Mercedest. És azt sem bánnám, ha a grafikával foglalkoznék a továbbiakban. :)