Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Horváth Evelin / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Horváth Evelin / Divat- és textiltervezés mesterszak

„A METU mindent elkövet annak érdekében, hogy a benned motoszkáló kreatív vadhajtásokból, szakmai hozzáértés és tapasztalat hozzáadásával izgalmas alkotások születhessenek.”

Horváth Evelin Divat- és textiltervezés mesterszakunk textiltervezés specializációján diplomázott. Munkája látható volt a 2018-as Határtalan Design 13.madeinhungary + 06.MeeD kiállításon és a III. TEXHIBITION keretében is. Izgalmas utat járt be a textiltervezésig, ősztől pedig már oktatóként adja tovább tudását.

 

Miért ezt a szakot választottad? 
Mindig is vonzott a lakástextilek világa és a lakberendezés. Mikor megtudtam, hogy a divat- és textiltervezés két külön ág a mesterszakon, azonnal tudtam, hogy itt a helyem. 

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra? 
Az alapszakot a METU Média design szakán végeztem, ahol lehetőségem nyílt megismeri a digitális tervezés rejtelmeit, de hamar rájöttem, hogy a 3D-s látványterv és a filmes utómunka nem az én világom. Azonban a 2D-s grafikai programok használatát, a fotózást, videózást nagyon megszerettem. Ebben az időszakban sok kisebb magyar márkának készítettem logót, arculatot, termékfotókat. Majd pedig a rengeteg számítógép előtt töltött óra ellensúlyozásaként elkezdtem én is saját kézműves márkámat. Gyapjúfilcből varrtam elsősorban gyerekszoba dekorációkat, ezeket saját webshopon keresztül értékesítettem. Legnagyobb meglepődésemre elég hamar népszerűek lettek a termékeim, és úgy éreztem, hogy ezen az útvonalon szeretnék maradni. Így jelentkeztem a METU Divat- és textiltervezés mesterszakára, amitől azt reméltem, kapok egy erős alapot ahhoz, hogy a kis kézműves márkából egy igazi design brand születhessen. Célom az volt már akkor is, hogy a lakberendezési tárgyaknál maradva egyre komolyabb termékskálával építhessen fel vállalkozásomat. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
Nagyon szeretem a kézi tervezésen alapuló digitális mintatervezést. Ehhez kapcsolódóan személyes kedvencem az alábbi kollekció: 


 


A másik kedvencem pedig egy székelyudvarhelyi varrottas minta inspirálta jacquard szövet, amely a kőszegi ASTE Bútorszövet gyárban készült, így számomra különösen kedves.

 


A Birds szövött textil kollekció az alábbi két kiállításon is helyet kapott 2018-ban:
III. TEXHIBITION, Lengyel, magyar és román textilművészek kiállítása, FUGA - Budapesti Építészeti Központ
Határtalan Design 13.madeinhungary + 06.MeeD, Kiállítás cseh, lengyel, magyar, német, osztrák, román, svájci, szlovák és szlovén dizájnerek munkáiból, Új Budapest Galéria 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 
Diplomamunkám a magyar folklór keresztszemes motívumvilágából inspirálódik. Kutatásom kezdetén ezeket a mintarendszereket tanulmányoztam, majd elkezdődött a gondolat kortárs környezetbe való átültetése. Korábbi munkáim során többször terveztem már gyerekeknek, így úgy gondoltam, hogy a hozzám legközelebb álló téma az lenne, ha számukra készítenék egy olyan tárgyat, amely megismerteti velük népi hagyományunk egy kis szeletét, de közben izgalmas és játékos is. Mivel gyerekeknek készülő tárgyban gondolkodtam, alapvető elvárás volt, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb alapanyaggal dolgozzak. Így esett a választásom kőszegiként a számomra leglokálisabb alapanyagra: a kőszegi Multifelt Factory által gyártott gyapjúfilcre, melyből megszületett a Folk Puzzle. Egy olyan interaktív, a kirakós játékok logikájára épülő játszószőnyeg, melynek egészen kis kortól kezdve (3 évestől) lehet hasznos szerepe a gyerekszobában vagy közösségi terekben. Cél volt számomra, hogy a szőnyeg eredeti funkcióját teljes mértékig betöltse, de emellett legyen hasznos társ a tanulásban (számolás, színek), érzékelésben, finommotorika fejlesztésben és tudjon biztonságos, vidám időtöltést nyújtani használóinak. A szőnyeghez készült egy mintakönyv is, melynek segítségével a gyerekek kirakhatják az ősi keresztszemes minták felnagyított változatait.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 
A mesterszakon egy nagyon kicsi csapattal (heten) alkottunk szoros közösséget, mindenki más irányból érkezett, így rengeteg segítséget kaptunk és adtunk egymásnak, ez a holisztikus gondolkodás nagyban vitte előre mindannyiunk szakmai fejlődését. Itt már mindenki a maga útján haladhat, abba az irányba, ami őt a legjobban foglalkoztatja, tanáraink ehhez nyújtottak óriási segítséget, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni magunkból. Lehetőségünk volt ellátogatni a frankfurti Heimtextil kiállításra, rengeteg pályázati lehetőséget kaptunk, és ha ügyesek vagyunk, kiépíthetünk egy komoly kapcsolati hálót is. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 
Ha egy kicsit is izgat a textiltervezés, legyen az bármi apróság, akkor bátran jelentkezz ide, hisz biztos lehetsz benne, ha kellő szorgalommal és kitartással állsz az előtted lévő feladatokhoz, akkor a METU mindent elkövet annak érdekében, hogy a benned motoszkáló kreatív vadhajtásokból, szakmai hozzáértés és tapasztalat hozzáadásával izgalmas alkotások születhessenek. 

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként? 
Egyelőre még elég szokatlan belegondolni, hogy vége az egyetemi éveknek, ezt is meg kell szokni. Ugyanakkor már izgalommal szervezem, hogy a diplomára készített szőnyeg értékesíthető legyen, valamint szeptembertől újabb termékekkel bővüljön a termékskálám lakástextil témában. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed? 
Meglepően jó élmény volt, elképesztően izgulós fajta vagyok, de tanáraim és csoporttársaim támogatása erőt adott az utolsó nagy megmérettetéshez. A tapasztalt tervezőkből álló vizsgabizottság pedig mindannyiunk számára hasznos külső véleményekkel szolgált. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 
Szeptembertől lehetőséget kaptam, hogy tanársegédként segítsem az egyetem munkáját, digitális mintatervezést fogok tanítani T. Doromby Mária tanárnővel. Emellett pedig saját vállalkozásom építésével, termékfejlesztéssel foglalkozom majd.