Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Hatházi Lili / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Hatházi Lili / Divat- és textiltervezés mesterszak

“A divattervezés lehetőséget ad, hogy megmutassam a legbensőbb énem a lehető legkreatívabb módon, mindig új szempontból megvilágítva.”

Hatházi Lili Kézműves tárgykultúra alapszakunk után Divat- és textiltervezés mesterszakunkon diplomázott. Láthattuk munkáit többek között a Marie Claire Fashion Days 2017 kifutóján, a 2018-as Budapest Central European Fashion Week Young Talents bemutató keretében, a 2019. januári METU LOOK fashion edition nagyszabású divatbemutatón.

   

METU LOOK fashion edition / Fotó: Kaszás Tamás, METU


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Számomra az öltözködés mindig is önkifejezési eszköz volt, amin keresztül valamilyen üzenetet közvetíthetek másoknak. A divattervezés lehetőséget ad, hogy megmutassam a legbensőbb énem a lehető legkreatívabb módon, mindig új szempontból megvilágítva.

Miért ezt a szakot választottad?
Az egyetemet megelőzően is már jelmeztervező asszisztensként dolgoztam, így számomra nem volt kérdés, hogy a divat az a művészeti ág, amin keresztül igazán megmutathatom magam. 

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Az alapszakot a METU Kézműves szakán végeztem el.

Mi inspirál?
Nagyon sok minden. Az építészet, a szubkultúra, a képzőművészet, a zene, a filmművészet. Mindig más. Igazából mindig egy hangulat az, amit átszeretnék ültetni a munkámba.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Számomra azok a projektek váltak a legkedvesebbé, amihez igazán funkciót tudtam rendelni, Az egyik ilyen darab az a kabát volt, amelyet kézműves technikával kellett készítenünk. Én a hímzést választottam, ami lehetőséget adott arra, hogy a darab belső és külső oldalán egyaránt más minta rajzolódjon ki. Így merült fel bennem az ötlet, hogy a kabát belső oldalát is lehessen viselni.

  

A projektről bővebben

A másik kedvenc feladatom egy dzseki, amit a digitál nomád életstílus inspirált, és amihez egy fiktív brand is készült. A tervezés során az volt a koncepcióm, hogy olyan öltözéket alkossak, amelyben minden fontosabb utazási kellék számára van zseb (telefon, kulcs, iratok, fényképezőgép, bankkártya, laptop), így szükségtelenné teszi a táska viselését. A darab sajátossága, hogy kézzel kötött részeit le lehet tépőzárazni, a kapucniját lezipzárazni, így alakítva a fazonját és válltáskaként is viselhető.

  

A projektről bővebben itt és itt 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám címe: Paneldzsungel – Paneltípusú építészet inspirálta kapszulakollekció. Inspirációm a paneltípusú építészet volt, mivel én is lakótelepen nőttem fel, fontos számomra a téma. A diplomadolgozatom során történeti szempontból vizsgálom a házgyári lakásépítés kialakulását, ennek okait, politikai és eszmei hátterét, elterjedését, majd ezeknek a lakónegyedeknek mai helyzetére, rehabilitációjára térek ki. Írásom betekintést nyújt a betondzsungelben kialakult közösség egyedi szubkultúrájának létrejöttébe, a képzőművészetre és a divatra gyakorolt hatásába.

A diplomakollekcióm megtervezésénél az épületek egyedi jellegzetességeit és sziluettjeit figyeltem meg, így hozva létre egy saját koncepciót. A lakótelepi hangulatot a ‘80-as évek jellegzetes darabjaival és színeivel, a monumentális látványt a szabásvonallal, a beton  felületet a kőmosott farmerrel, és a funkcionalitást a “lebegő” - többfunkciós zsebekkel  érzékeltettem. 

Az általam tervezett ruhadarabokat mindennapi viseletre szántam, amit jól mutat a lezser, oversize szabásvonal és a sportos anyagok használata. A záródásokat színes zipzárakkal oldottam meg, amik nem csak praktikusak, hanem díszítő elemként is funkcionálnak, csak úgy, mint az öveken lévő műanyag csatok. 


  

Bővebben a diplomamunkáról


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Minden konzulenstől és feladatból nagyon sokat tanultam. Mindig új kihívások elé állítottak, ami arra késztetett, hogy ezt az 5 évet kísérletezéssel és új utak felfedezésével töltsem. A diplomamunkám legfontosabb részét képezik azok a kikísérletezett szabás- és varrástechnikák, amiknek apró részleteit mind a korábbi feladataim során fejlesztettem ki.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Nagyon jó hátteret kapnak itt azok, akik készek keményen dolgozni a céljaikért. Nagyon jól felszerelt műhelyeink vannak, amik tényleg nagy teret engednek azoknak, akik hajlandóak a legtöbb idejüket kísérletezéssel tölteni, Számomra a legnagyobb előny mégis az emberi háttér, amit a szak biztosít. A tanáraink és a technikusaink megadnak minden segítséget, támogatnak és inspirálnak minket, hogy a munkánk mindig a lehető legjobb legyen.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Mint aki azt sem tudja, hol van. A diplomamunkám elkészítése iszonyúan kifárasztott, olyan sokáig nem is tudtam másra gondolni, csak, hogy kész legyek és minden tökéletes legyen, hogy nem is gondoltam bele mi lesz utána. Még most is nehéz felfogni, hogy tényleg vége van.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Arra nincsenek szavak.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Most szeretnék egy ideig megint a szakmában dolgozni, hogy új impulzusok érjenek, a környezetváltozás inspiráljon. Később pedig remélem, hogy beindíthatom a saját márkámat.