Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility GONDA JULIANNA / ANIMÁCIÓ MESTERSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

GONDA JULIANNA / ANIMÁCIÓ MESTERSZAK

„…míg az alapképzés alatt magáról az animációs szakmáról tanultam sokat, a mesterképzésen kezdtem el felfedezni saját alkotói hangomat.”
 

Julianna Animáció alap-idén pedig Animáció mesterszakunkon diplomázott. Számára az animáció egyértelmű választás volt, mindig is erre a pályára készült.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig is szerettem rajzolni és animációs filmeket nézni. Azzal, hogy animációval foglalkozom gyerekkori álmom teljesült. Tíz éves voltam, amikor először kijelentettem: "rajzfilmet fogok csinálni" és így is történt.

Miért ezt a szakot választottad?
Kitartva korai fogadalmam mellett, mindig kerestem a lehetőséget, hogy animációt tanuljak. Szerencsés vagyok, mert az alapokat középiskolában el tudtam sajátítani és mikor felsőoktatási intézményekbe felvételiztem, már nem volt kérdéses, hogy folytatni szeretném ebben az irányban a tanulmányaimat.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
A METU-n (akkor még BKF-en) végeztem Animáció alapszakon, így nem volt túl nagy a váltás.

Mi inspirál?
A kortárs alkotások azok, amelyek leginkább inspirálnak. Ezek közt pedig ugyan úgy megtalálhatók látványtervek (játékokhoz, élőszereplős filmekhez és animációs filmekhez egyaránt), ahogy kész animációs filmek is.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az első filmem, amelyre büszke voltam a Ballon, mely alapszakos tanulmányaim első évében készült, és ehhez a feladathoz teljesen szabad kezet kaptunk. A film leginkább egy technikai kísérlet, nem pedig egy kerek történet, viszont így is nagyon tanulságosnak bizonyult az elkészítése. A másik film, amit megemlítenék az Álmomban című alkotás Barta Dávid rendezésében. A történetet és a film hangulatát hamar megkedveltem, mivel az álom téma engem is régóta foglalkoztat. Ez a film mesterképzésünk első évében készült. A közös munka pozitív élmény volt, Dáviddal hamar megtaláltuk a közös hangot. Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám A lovaggá válás fortélyai címet viseli. A történet két szálon fut az egyik főszereplő egy királylány, aki a hímzés helyett kalandokkal teli életre vágyik, a másik pedig egy ifjú, akinek életét nyomon követhetjük a lovaggá válás folyamata közben. A két szál ott találkozik, ahol a lány titokban elkezd olvasni egy könyvet a lovagokról. A film különlegessége, hogy kevert technikával készült, a lány története klasszikus rajz animáció, míg a fiúé digitális imitációja a papírkivágásos technikának. A téma több okból is közel áll hozzám, egyrészt, mert mindig is nagyon szerettem a lovagokat a mesékben és egyéb történetekben, másrészt gyerekként én is fiús lány voltam és sokat álmodoztam arról, hogy milyen jó lenne lovagnak lenni. :)Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Mind az alap-, mind a mesterképzés során jelenleg is aktívan alkotó művészekkel, szakemberekkel, tanárokkal dolgozhattam együtt, az ő szakmai tudásuk és segítőkészségük rengeteget adott hozzá a munkáimhoz, és míg az alapképzés alatt magáról az animációs szakmáról tanultam sokat, a mesterképzésen kezdtem el felfedezni saját alkotói hangomat. Habár úgy érzem ez a kísérletező, keresgélő folyamat még koránt sem ért véget, mostanra látok egy irányt, amelyben el szeretnék indulni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Tapasztalatim szerint minden, az egyetemen dolgozó tanár tudása legjavát nyújtja, és mindig segítőkészen fordul a diákok felé.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Még szoknom kell, hogy vége a diákéveknek, így kissé vegyes érzelmeim vannak, de ezen felül büszke vagyok az útra, amit az egyetem alatt bejártam.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Pozitív élmény volt. Jó volt látni és hallani, hogy hogyan reagálnak olyan emberek a filmemre, akik nem látták az elkészülés folyamata alatt.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék még fejlődni és tanulni, elsősorban digitális festés és látványtervezés terén és kipróbálni magam, mint szabadúszó. Viszont, ha lehetőségem adódik rá szeretnék stúdióban is dolgozni legalább egy ideig.