Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility First Cut 2024 | Budapesti Metropolitan Egyetem

First Cut

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának kisjátékfilm válogatása 

Április 26. 19:00 | Corvin Mozi 

Április 27. 17:00 | Corvin Mozi 


A METUSCOPE Filmszemle 2024 bemutatja: FIRST CUT 

First Cut meghívott vendég egyetemünk, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán záróvizsgára készülő hallgatók filmjeinek, fotóinak, multimédia alkotásainak éves bemutatója. A 6 kiadást megélt rendezvény elsődleges célja, hogy a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegye a hallgatók munkáját. A most látható válogatás az elmúlt három év kisjátékfilmjeiből készült. 

16 éven aluliak számára nem ajánlott! 

 


A VÁLOGATÁSBAN SZEREPLŐ FILMEK 

Fazakas Lehel: Mater Noster 

Hossz: 22 perc 

Eredeti nyelv: magyar 

 

A film kiindulópontja az anya-fia kötelék. A főszereplő Anya kapcsolata különböző korú két fiával a kötelék komplex megnyilvánulási lehetőségeinek széles skáláját lebegi körbe: a szeretettől a szeretet hiányáig, a gyűlölettől akár az erotikus vágyig. A történet ennek a csonka családnak a diszfunkcionális viszonyait járja körbe, egészen annak megsejtéséig, hogy egymás megkeserítésének fő oka a rosszul leosztott szerepek. 

 

Horváth Nóra: Narancs 

Hossz: 15 perc 

Eredeti nyelv: magyar 

Felirat/szinkron: angol felirattal 

Narancs egy boszorkányos öregasszony. Növényekből készít orvosságokat, ezekkel segíti a falubelieket. Kunyhója csendjét és gyógynövényszagú életét a mező tulajdonosa háborgatja.


Török Előd: Missing Light 

Hossz: 19 perc 

Eredeti nyelv: magyar 

Felirat/szinkron: angol felirattal 

 

A karácsony leginkább a családról szól, a szeretetről és az együtt töltött időről. Egy középkorú anyában viszont épp a szetestén törnek fel az elfolytott érzelmek és a nagy ünnepi készülődésben elviharzik otthonról, magára hagyva a családját. A film a realitást megragadva próbálja bemutatni egy ilyen nem hétköznapi karácsony estét. 

 

Orbán Orsolya: Kedves órák  

Hossz: 32 perc 

Eredeti nyelv: magyar 

Felirat/szinkron: angol felirattal 

 

Erika menekül családja, múltja és önmaga elől. Egyetlen barátja az öregember, akinél takarít. A boltoslány felnéz rá. Szeretője egy házas ember. Múltbeli döntéseinek következményei tárulnak fel, miközben napról napra élve keres biztonságot és szeretetet. 

 

Nagy Márton: Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon 

Hossz: 25 perc 

Eredeti nyelv: magyar 

Felirat/szinkron: angol felirattal 

 

A húszas éveiben járó Márk megismeri Amandát és szerelmes lesz belé, azonban nagyon hamar kiderül, hogy a lány nem az, aminek látszik. Egy váratlan és morbid fordulat után Márk és lakótársa, Levi próbálják értelmezni a helyzetet.