Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Diriczi Csenge / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Diriczi Csenge / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Az élmény, hogy egymástól teljesen eltérő anyagokból – melyek magukban nem hordoznak túl nagy jelentést – a kezeim között egy saját kis történettel bíró tárgy válik, a mai napig visz előre.”

Diriczi Csenge Kézműves tárgykultúra alapszakunk divatékszer és -kiegészítő specializációján diplomázott. Munkáit láthattuk a 2016-os Marie Claire Fashion Days-en, a METU Divatshow-n a Francia Intézetben, a szombathelyi Ezer szállal című kiállításon is.

 

kalotaszegi népviselet által inspirált oldaltáska


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A művészetek már gyerekkorom óta érdekeltek, mindig is úgy éreztem, hogy ez az, ami által kiszakadhatok a hétköznapokból, emlékszem az iskolából hazaérve mindig elvonultam a szobámba alkotni az otthon található legkülönfélébb alapanyagokból. És ez az élmény, hogy egymástól teljesen eltérő anyagokból – melyek magukban nem hordoznak túl nagy jelentést – a kezeim között egy saját kis történettel bíró tárgy válik, a mai napig visz előre.

Miért ezt a szakot választottad?
Míg régebben a divattervezés vonzott leginkább, addig mire eljött a specializáció választásának ideje, ráébredtem, hogy sokkal jobban érdekelnek a kiegészítők a maguk aprólékosságával, s hogy a részleteik kidolgozásának technikáit szeretném elsajátítani az egyetemi éveim alatt, melyhez a divatékszer -és kiegészítő specializáció tökéletes alapokat biztosított.

  

„nagy rajtam a nyomás” hátizsák


Mi inspirál?
Szinte bármi tud rám inspirálóan hatni, sok minket körülvevő fizikai dolog is, mint mondjuk egy természeti forma vagy egy különleges alapanyag, de leginkább az, amikor valami kézzel megfoghatatlan kézzel fogható tárgyba való átvetítése a cél.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Mindegyik munkámhoz kötődök valamilyen szinten, de a legkedvesebb számomra a kalotaszegi népviselet által inspirált, és az annak újragondolására épülő táskakollekció volt, valamint technikai oldalát tekintve ennek a továbbgondolásából született diplomakollekcióm.

  

kalotaszegi népviselet által inspirált hátizsák

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Fény-árnyék címet viselő diplomakollekcióm középpontjába az emberekben zajló belső folyamatokat állítottam, majd a témát leszűkítve a szorongásra kezdtem el összpontosítani, s így lett a hét végleges darabja a diplomakollekciómnak hat különböző – testrészhez, vagy szervhez köthető – szorongásos kifejezés ékszerek -és kiegészítőkként kézzel foghatóvá tett változata. A tárgyaim koncepciója az, hogy első pillantásra a majdnem teljesen áttetsző darabok által csak egy bizonyos problémát észlelünk a testen – többnyire fémből –, majd a tárgyakat megvilágítva árnyékként hozzájuk kapcsolódik a kifejezésben megfogalmazott testrész vagy szerv is pontosan ott, ahol az az emberi testen is fellelhető, s így áll össze értelmezhetővé az adott tárgyban megjelenített kifejezés. Diplomakollekcióm amellett, hogy saját szorongásom egyfajta terápiás feldolgozása, felhívás is a láthatatlan mentális betegségekre, melyek szinte pontosan olyanok, mint az árnyék: nem láthatjuk őket mindig, ám ettől függetlenül ott vannak, és ha biztosítjuk hozzá a megfelelő körülményeket, akkor előbb utóbb fény derül rájuk.

 

„meghasad a szívem” kitűző


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A hihetetlenül inspiráló és segítőkész tanárokkal, valamint azzal a szakmailag kiemelkedő és motiváló közeggel, mely valójában nem csak szakmai, hanem személyes téren is lehetőséget adott a fejlődésre.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Azért, mert itt minden lehetőség biztosítva van a kísérletezéshez és a fejlődéshez, a bennünk rejlő adottságok felszínre hozásához.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Vegyes érzéseim vannak, egyrészt nagyon örülök, hogy végigcsináltam, és elértem a kitűzött célom, valamint tele vagyok pozitív emlékekkel is, de pont ezért egy kicsit szomorú is vagyok, mert egy meghatározó időszak ezzel véget ért.

 

 „fojtogat a sírás” szemüveg és nyak ékszer


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Onnantól, hogy a kezdeti izguláson túlléptem, nagyon jó érzés volt egy olyan munkát prezentálni, amely ilyen közel áll hozzám - mondhatni egy kis darabka belőlem -, illetve erről beszélgetni a vizsgabizottsággal, akik teljesen más szemszögből szemlélték a projektet, s így meghallgatni arról az ő objektív véleményüket.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék továbbtanulni, s még jobban elmerülni az ékszerek és kiegészítők tervezési és kivitelezési technikáinak sokszínű világában, hosszabb távon pedig egy saját márkára épülő vállalkozás beindítása a célom.

 

„görcsbe rándul a gyomrom” övtáska