Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kulturális Terek Kurzus | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kulturális Terek Kurzus

A Design- és művészetmenedzsment mesterszakos, angol nyelvű képzésünkben részvevő hallgatóink Kulturális terek című kurzusuk keretében ezúttal Pécsett jártak, a Zsolnay Kulturális Negyedben terepmunkán és kulturális intézménylátogatáson. A fővároson kívül tett tanulmányutak immár hagyományosan szervezett programnak számítanak a szak hallgatói számára: 2018-ban Mezőtárkányban tettek kétszer is látogatást, erről beszámoltunk a Játéktéren kívül. Megyünk vidékre! és az Ismét Játéktéren kívül című írásokban, 2019-ben pedig Bölcskén, Szent-András pusztán jártak, melyről EL-megyünk vidékre! címmel számoltunk be.


Dr. Pörczi Zsuzsanna kurzusvezető oktató, a Design- és művészetmenedzsment szakunk vezetőjének beszámolója az idei, 2020-as programról


A terepmunka célja az volt, hogy belelássunk egy magyar vidéki város kulturális életének legfontosabb intézményeibe, a helyi kulturális terekbe. Pécs különleges helyet foglal el Magyarország vidéki városai között, rendkívül jelentős kulturális múlttal rendelkezik, és mindig is egyfajta szigetként tartották számon a kulturális szcénában. Elég, ha arra gondolunk, hogy Magyarország első egyeteme Pécsett jött létre, ma is az egyik legjelentősebb egyetemi városunk, a huszadik század, de a kortárs művészet számos kimagasló alakja kötődik a helyhez.


Tíz évvel ezelőtt senki nem lepődött meg azon, hogy az Európa  Kulturális Fővárosa címre Pécs sikeresen pályázott. A történet számos sebtől vérzik, de annyi bizonyos, hogy ennek a folyamatnak az egyik legmeghatározóbb része, a Zsolnay Kulturális Negyed, az azzal kapcsolatos koncepció, rendkívül előremutató, progresszív volt, függetlenül attól, hogy a működtetés sikerének kulcsa még mindig nincs a kezünkben. Ami létrejött, egy olyan sajátságos kulturális tér, amely a lokális múltat hordozza, arra épül, abba ágyazódik bele, de ehhez hozzákapcsolja a legújabbat, a jövőt az előremutató kezdeményezéseket.


Sokat írtak már a Zsolnay Negyed építészeti jelentőségéről, amelynek lényege talán az, hogy múlt, jelen és jövő végtelenül átgondolt és kifinomult módon fér meg egymás mellett, illeszkedik egymáshoz, él együtt. A Zsolnay Negyed  része a Zsolnay Gyár, új galériák, melyek közül a legnagyobb és legjelentősebb az M21 galéria, múzeumok, bábszínház és egyetemi színpad, hangversenyterem, tudásközpont könyvtár, közösségi terek, játszóterek, planetárium, boltok, üzletek, kávézók, és ami egészen sajátságos, és példátlan, ez a miliő fogadja be az egyetem művészeti karát, a tanszékekkel, a stúdiókkal, műhelyekkel. Pezsgő egyetemi élet, kulturális mozgás, a múlt nyomai és jelenléte. Színes kavalkád, meghatározó módon átitatva a Zsolnay kerámiák és épületkerámiák ragyogásával.


Ennek a sajátos, és példa nélküli kulturális intézménynek a megismerése volt az angol nyelvű képzés kulturális terek című kurzusának keretében lefolytatott egy napos  terepmunka, intézménylátogatási program célja. 


A kurzus hallgatóival reggel 9-kor indultunk a Rózsa utcai campus előtti parkolóból Pécsre.  A csoport dél körül már a Zsolnay negyedben található Bóbita Bábszínház kávézójának teraszán (egykor Zsolnay villa) hallgatta  Fekete Dénes szobrász DLA hallgató bevezető szavait a negyedről. Ezt követően megtekintettük a Bóbita Bábszínház épületét, a nagyszínpadot, és tárlatvezetésen vettünk részt a Bábmúzeumban.A negyed bejárását követően, amelynek során megismerhettük a Zsolnay család és a gyár történetét.Alaposan szemügyre vehettük a Zsolnay villa parkjának építészeti és művészeti csodáit, megtekintettük Fusz György Odú c. kiállítását az M21 Galériában. A nap további részeiben, egyetlen ebédszünettől eltekintve, igyekeztünk minél átfogóbb képet kapni Pécs kulturális életének meghatározó helyszíneiről és szereplőiről. A teljesség igénye nélkül a program az alábbi elemeket tartalmazta: M21 Galéria, Gyugyi gyűjtemény, Bábmúzeum, Drukker műhely megtekintése, a Tudásközpont bejárása, PTE művészeti kar műhelylátogatások, Pécsi Galéria: A test ördöge című poszthumanista alkotókat bemutató kiállításának megtekintése.A program este fél hétkor ért véget, a csapat ekkor indulhatott vissza a Rózsa utcába. 

Köszönjük Fekete Valériának a Zsolnay Örökségkezelő Művészeti Vezetőjének, és Fekete Dénes Ph.D hallgatónak, hogy beláthattunk ezekbe a terekbe, és az ott zajló folyamatokba. Köszönjük Pécs, csodálatos volt. dr. Pörczi Zsuzsanna, 

kurzusvezető oktató, szakvezető

Design-és Művészetmenedzsment 


2020. 10. 16.

Galéria

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...