Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Decode 2019 - Code-Decode | Budapesti Metropolitan Egyetem

Code-Decode

Kapui Kevin: Code-Decode
"A célom ezzel a videóval az volt, hogy megmutathassam a gondolatmenetemet, hogy dekódoljuk a bennünk rejlő kódot, léptékbe helyezzük magunkat, a minket körülvevő világot, amelyek mind részei valaminek."


Neuron. Ez az apró kis pötty jelenti az életet. A mi életünket. Ez a mi kódunk, a nagy egész egy mikroszkópikus méretű eleme. Akár egy város, olyan élet lüktet benne. Pont, mint Földünk a naprendszerben. Minél távolabbról nézzük otthonunkat, annál apróbbnak, jelentéktelenebbnek tűnik ez a kis pötty.

Majdnem 20 éve készített képet a Voyager1 űrszonda a Földről hat milliárd kilométer távolságból. Földünk olyan aprónak tűnik rajta, mint egy homokszem. Carl Sagan, -amerikai csillagász és a Voyager1 program kurátora, - egy beszédében halványkék pöttynek nevezte Földünket. Ezen beszéd részletei hallhatóak a videóban Csonka Ádám előadásában.

Az űrszonda feladata a felfedezés, de üzenetet is továbbít az emberiségről, amelyet egy aranylemezre rögzítettek. Többek közt hangokat tartalmaz, mint a szél suhogása, a szív dobogása, madarak csicsergése. A videó bizonyos pontjain én is felhasználtam hangokat, amelyek a grafikának részleteit próbálják életre kelteni.

A halvány kék pötty pedig jelenthet egy neuront, egy várost, a Földünket, az egész világegyetemet. A lényeg, hogy abban a kis porszemcsében legyen az akármekkora, hatalmas élet van.
Kevin a Környezetkultúra alapszak elvégzése után 2019-ben nyert felvételt az Építőművész mesterszakra. Alapszakos diplomamunkájában azt vizsgálta, hogy Magyarország lakásainak közösségi terei hogyan változtak meg az elmúlt 150 évben. Ehhez kapcsolódóan a terve egy modulokból álló ülőbútor volt, amely egy válaszként szolgál az elméleti kutatásaiban felmerülő kérdésekre. 

A Bord Stúdió felhívására Vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában készített pályaművében új oldaláról mutatkozott be, másfajta kommunikációt alkalmazott, mint a megszokott forma:  

"Egyszerre volt nehéz, de rendkívül felszabadító érzés is. A téma szabad volt, bennem pedig rengeteg gondolat kavargott, ezeket szedtem rendszerbe. A kutatás fontos pillanata az volt, amikor megtaláltam unokaöcsémék rajzát, amit együtt készítettünk. Körberajzoltam a sziluettjüket, és nekik kellett belerajzolniuk egy várost funkciókkal, épületekkel, úthálózattal. Ez a gyerek rajz adta végül az én munkám vázát, elkészítettem saját sziluettembe egy általam elképzelt város fiktív térképét, különböző léptékek összemosásával. Így született meg a grafika életnagyságban."