Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Borgó Luca / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Borgó Luca / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Leginkább az emberi kapcsolatokból inspirálódok, az érzésekből, amit az emberek váltanak ki belőlem.” 

Borgó Luca Kézműves tárgykultúra alapszakunkon diplomázott. Fontos számára a társadalmi felelősségvállalás, így diplomamunkája témájául is ezt a területet választotta.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mindig lenyűgözött, ahogy a tervezők a művészetet a mindennapi életünk részévé teszik. Úgy éreztem, hogy van elég elszántságom ahhoz, hogy megtanuljam a tervezés és alkotás fázisait, hogy én magam is részese legyek az alkotóközösségnek.

 

Miért ezt a szakot választottad?
Egészen a METU nyílt napjáig nem tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Ott találkoztam a Kézműves szak oktatóival és a műhelyekkel. Nagyon tetszettek az ott látott ruhák, mintatervek, és teljesen magával ragadott a hangulat. Rögtön tudtam, hogy ezt szeretném tanulni.

Mi inspirál?
Leginkább az emberi kapcsolatokból inspirálódok, az érzésekből, amit az emberek váltanak ki belőlem.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nagyon szerettem azokat a feladatokat, melyekben három dimenzióban tervezhettünk. Az egyiknél alternatív alapanyag felhasználásával kellett táskát tervezni. Én fürdőszobai csúszásgátlóból készítettem övtáskát és újragondolt kosarat.

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám során a Para-fitt Sportegyesület sérült, fiatal felnőtt tagjainak tartottam művészeti foglalkozásokat. Az általuk létrehozott rajzokból mintákat készítettem, és azokat különböző tárgyakon jelenítettem meg. A projektem célja, hogy az így elkészült termékek eladásából befolyt összegből a fiatalok számára olyan lehetőségekhez, foglalkozásokhoz járuljak hozzá, melyek megvalósításához szükség van anyagi támogatásra. Ezen kívül bemutattam, hogy ők is tehetségesek és az általuk létrehozott alkotások is fontos szerepet kaphatnak a társadalomban. Nekem mindig fontos volt a kisebbségek támogatása, elfogadtatása. Szerettem a diplomamunkámmal is bemutatni a társadalmi felelősségvállalás fontosságát.

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nagyon sok technikával ismerkedtem meg, felfedeztem számtalan olyan alapanyagot és eszközt, amiket az egyetem előtt nem ismertem. Tehát, jóformán minden tudást, tapasztalatot a szakmáról (és még azon túl is) az egyetemi éveim alatt sajátítottam el.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A gimnáziumból komolyabb művészeti alapképzés nélkül kerültem ki, ami komoly hátrányt jelentett az első időkben. De az alapok hiánya senkit se riasszon el a nagyobb céloktól, mert kitartó munkával és szorgalommal el tudjuk érni azokat.  

Milyen terveid vannak a jövőre?
A Kézműves tárgykultúra alapszak után, a Formatervező művész mesterszakra nyertem felvételt a METU-n. Távlati célom az, hogy a szak elvégzése után, az egyetem elsajátított tudást felhasználva, a technikák ötvözésével, és új látásmóddal valami újat, különlegest hozzak létre.