Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of Metu 2023 / Ferenczy Rita Borbála / Formatervező művész MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ferenczy Rita Borbála / Formatervező művész MA

Best of METU diploma 2023: Interjú Ferenczy Rita Borbálával, a Budapesti Metropolitan Egyetem Formatervező művész MA szakon végzett hallgatójával.   

Best of METU diploma 2023 

Ferenczy Rita Borbála / Formatervező művész MA 

A METU-s éveimnek köszönhetően átgondoltabban állok hozzá egy termék formájának megalkotásához. 

Ferenczy Rita Borbála a METU Formatervező művész mesterszakán diplomázott. Borbála alapképzését egy másik egyetemen végezte, viszont szeretett volna még többet tanulni és fejlődni, ezért választotta a METU mesterszakát. Diplomamunkáját nagycsaládos mivolta inspirálta és igazán színesre sikerült.


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad? Mi inspirál?  

Pályaválasztáskor az fogalmazódott meg bennem, hogy a műszaki és a művészeti terület is érdekel. A terméktervezésben találtam meg ezt a kettőséget, így a BSc diplomámat a BME Ipari Termék- és Formatervezési szakon szereztem. 
A mesterképzésre azért választottam a METU Formatervező művész MA szakot, mert fontosnak tartottam, hogy a termékeim formai kialakításában és azok átgondoltságában még fejlődjek. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?  

A kedvenc egyetemi munkám a nappali bútor tervezés volt, ahol egy komódot terveztem. Nagyon jó volt megélni a tervezési folyamatot. A konzultációk hatására nem ragadtam le egy ötletnél, hanem addig segítették az utamat, míg végül sikerült megalkotnom egy eredeti formai kialakítást. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?  

A diplomamunkám egy olyan társasjáték volt, amely egyszerre szórakoztató a felnőttek és a gyerekek számára, így segítve a szülők és gyermekek közös időtöltésének kialakulását. 
A témaválasztásomat nagyban motiválta az, hogy nagy családból származom. A saját példám által látom azt, hogy egy családban nagyon jól jön egy olyan játék, amely otthon mindig kéznél van, nem igényel különösebb kreativitást a szülőtől, a felnőtt számára is élvezetes és nem csak azért játssza, hogy a gyereket szórakoztassa, hanem azért veszi elő, mert mindkét fél motivált a játékban.


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?  

A METU-s éveimnek köszönhetően átgondoltabban állok hozzá egy termék formájának megalkotásához. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak?  

A METU alkotóegyetem jellege miatt számos kreatív emberrel beszélgethettem a szakmához kapcsolódó témákról, kérdésekről, bizonytalanságokról. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?  

A METU-t azért érdemes választani, mert a tanárokkal való szakmai konzultációk olyan segítséget tudnak nyújtani, melyek nem csak az adott feladatban, hanem a későbbiekben is hasznosak lesznek. 

Milyen terveid vannak a jövőre?  

Tervezés, tervezés, tervezés. A körülményeket meg majd hozza az élet, hiszen lehet, hogy ezt más cégénél művelem, de lehet, hogy a saját cégemen belül.  

 

Téged is érdekel, hogy hogyan tehetnéd a környezeted élhetőbbé, praktikusabbá és fenntarthatóbbá? Ismerd meg a METU Formatervező művész MA képzését, hogy átláthatóbb legyen a kép!