Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tóth Aletta Zsuzsanna / Környezetkultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tóth Aletta Zsuzsanna / Környezetkultúra BA

A mindig elérhető tanárok, a közvetlen hangulat, a tudat, hogy ha valamilyen kívánságunk volt, akkor azt mindig meghallgatta és megfontolta az egyetem - ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy szabadon, zavartalanul alkothassak.” 


Tóth Aletta Zsuzsanna METU Környezetkultúra alapszakán diplomázott. Már gyerekkorában is babaházak tervezgetésével és készítésével telt a szabadideje, sokáig mégsem realizálta építészet iránti szenvedélyét, végül pedig egy METU-s nyílt nap nyitotta fel a szemét. A jövőben szeretné a mesterszakot is elkezdeni, hosszabb távlatokban pedig olyan környezettudatos tereket álmodni, amelyekkel az emberek hangulatára, motiváltságára is hatni lehet.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Gyerekkorom óta vonzott az építészet és belsőépítészet. Ez persze akkor még csak tucatnyi babaház gyártásában mutatkozott meg. Ennek ellenére sokáig nem realizáltam, hogy ha ennyire foglalkoztat az épített környezet, akkor az építészet felé kellene fordulnom professzionális szinten is. A gimis éveim alatt viszont sikerült elkeveredtem egy nyílt napra, és akkor jött a megvilágosodás, hogy ez az a terület, amit mindig is kerestem. Pont tökéletes arányban ötvözi a művészetet és a technológiát, és én mindkettőt szenvedélyesen szeretem. Így ma már babaházak helyett maketteket építek. 


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Nehéz választani, mert mindegyik egyetemi projektben volt valami, amiért az kimondottan a szívemhez nőtt. De talán a negyedik szemeszteres projektet emelném ki, ami egy hazai divattervező számára tervezett showroom volt. Gimnázium alatt textilművesnek tanultam, és izgalmas volt, hogy a textiliparról és divattervezésről szóló ismereteimet most felhasználhatom egy belsőépítészeti kihíváshoz. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám a Kazinczy u. 48 alatt fellelhető, „Kocka Bár” néven ismert épület átalakítása volt. Én egy inkubátorházat terveztem bele, ami elsősorban a magyar technológiai startupok számára készült. Azért ezt a funkciót választottam, mert mindig érdekelt, hogy az épített környezet hogyan képes befolyásolni az emberi teljesítőképességet. És mert később szeretném, hogy olyan munkakörnyezeteket teremthessek mások számára, ami inspirálóan hat rájuk.  

Az épületet és környezetét építészeti és belsőépítészeti szempontból is megvizsgáltam. Az épület központi magját az oszlopszerűen végigfutó lift és szellőzőakna alkotja, melyet minden emeleten körbevesznek a lépcsők. Ezt a magot foglalja keretbe az eredeti külső falak rendszere. A keret és a központi mag között flexibilis falrendszerek tagolják tovább a teret, továbbá a keret merev rendszerét helyenként megtörik a külső falsíkból kiugró konzolos illesztések. 

A tervezés során arra is ügyeltem, hogy a lehetőségeim szerint a leginkább környezettudatos megoldással álljak elő. Mind az épület szerkezetének kialakításában, az anyaghasználatban és a bútorok kiválasztásában nemzetközi minősítések követelményeit vettem figyelembe. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A mindig elérhető tanárok, a közvetlen hangulat, a tudat, hogy ha valamilyen kívánságunk volt, akkor azt mindig meghallgatta és megfontolta az egyetem - ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy szabadon, zavartalanul alkothassak. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Gyakorlatorientált órákon sajátítjuk el a megfelelő tudást, és magán az alkotáson keresztül ismerjük meg a szakmánkat. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Szerintem az egyik legnagyobb erénye az egyetemnek, hogy tényleg éreztetik velünk, hogy kellünk nekik, és tisztelettel bánnak velünk. Meghallgatják a javaslatainkat, partnerként kezelnek minden területen. Nagyon közvetlen a légkör, a tanárok lelkesek, tele vannak energiával és szenvedéllyel oktatnak. Véleményen szerint ez adja a legnagyobb motivációt egy diák számára. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Egy ideig építész gyakornokként dolgozok, majd reményeim szerint mesterképzésen folytatom a tanulmányaimat. 

Téged is érdekel az építészet világa? Ismerd meg jobban a METU Környezetkultúra alapszakát!