Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sipos Lili / Kézműves Tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Sipos Lili / Kézműves Tárgykultúra BA

“Magabiztosabban mozgok a textiltervezés területén, megismertem sok új technikát és eszközt.” 

 

Sipos Lili a METU Kézműves Tárgykultúra alapszakán diplomázott, és tervei között szerepel a természetes növényi festés területén elmélyíteni tudását és ezt másoknak is átadni. Diplomamunkája során elkészítette a saját belső érzelmi térképét, amihez az inspirációt a természetben található rétegződések adták számára.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Mind vizuálisan, mind funkcionalitás szempontjából régóta foglalkoztat a textiltervezés és ennek az érdeklődésemnek szerettem volna teret engedni, amikor egyetemre jelentkeztem.    

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyik kedvenc munkám során Csontváry Kosztka Tivadar Tátra című festményét használtam inspirációként és erre építettem fel a féléves tervezésemet. Ez a festmény gyönyörűen reprezentálja a természet erejét, így én is természetes alapanyagok felé fordultam, kísérleteztem növényi pigmentekkel színezett kombucha gomba felületekkel, a szövésemben is a saját kezűleg festett fonalaimat használtam. A mintatervezésemhez pedig a festményen megtalálható felületeket gondoltam újra és ezekből készítettem el a saját kompozícióimat. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám során elkészítettem a saját belső érzelmi térképemet, amihez az inspirációt a természetben található rétegződések adták. Párhuzamot vontam az ott megtalálható rétegek és az emberi személyiség rétegei között.  Az én térképem érzésekre épül és a színeknek és a formáknak is mind jelentése van, ezáltal könnyedén leolvasható. Minden egyes állomás egy helyszín, ahol éltem. Létrejöttek szigetcsoportok, amiket hand tuft technikával készítettem el 30x30 cm-es méretben. Mintatervezéshez az elkészült térképemet vettem alapul és a személyiség fejlődés egyes szakaszait dolgoztam fel. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Magabiztosabban mozgok a textiltervezés területén, megismertem sok új technikát és eszközt. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Leginkább a szabad műhely használatot, hiszen egészen estig nyitva vannak, ami igazán támogatja a diákokat abban, hogy kísérletezhessenek.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Sok más órára is lehetőség van beülni, amiken a feladatok szélesíthetik a tervezői gondolkodásmódot, szerintem ez egy szuper lehetőség.  

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A természetes növényi festés területén szeretném elmélyíteni a tudásomat és ezt másoknak is átadni, emellett több olyan alternatívát megismerni a textiltervezés területén belül, amikkel kisebb változások érhetőek el egy kevésbé megterhelő textilipar felé. 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Kézműves Tárgykultúra BA képzésünket!