Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Pintér Judit / Divat- és textiltervezés MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pintér Judit / Divat- és textiltervezés MA

„A segítőkész mentorok és a jól felszerelt műhelyek miatt szívből ajánlom a METU-t! Csak a te lelkesedéseden múlik a fejlődésed. Az biztos, hogy a szakmai segítséget meg fogod kapni ahhoz, hogy a lehető legjobb projekteket hozd létre.” 

Pintér Judit a METU Divat- és textiltervezés MA szakkán diplomázott. Varrás iránti szeretete hobbiként indult, míg rá nem jött, hogy ezen szenvedélyét szeretné hivatásaként folytatni. Inspirációt más művészetekből és a mindennapi, valós történetekből merít, diplomamunkájához is ez adott ihletet.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Kiskoromtól kezdve szeretek létrehozni és alkotni, így a hobbinak induló varrás miatt kezdtem el érdeklődni a divattervezés és a design világa iránt. A divattervezésben a terület komplexitását szeretem a legjobban: annyi féle különböző tudás, jártasság és készség szükséges hozzá, és annyira sok kapcsolódása van más, távoli területekkel vagy akár tudományokkal is, hogy az számomra mindig lenyűgöző marad. Inspirálnak a különböző művészek (festők, keramikusok, építészek), de az igazán jó ötleteket a való élet történeteiből merítem. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyik kedvenc projektemhez egy irodalmi inspirációt kaptunk: Janikovszky Éva köteteit kellett feldolgoznunk. A "Ha én felnőtt volnék" című könyv alapján a felnőtt-gyermek ellentétet jelenítettem meg öltözékeken. Nagy, geometrikus, fekete-fehér részletek szimbolizálják a felnőtt létet; a színes, organikus, élénk részletek pedig a gyermeki lét felhőtlen világát tükrözik. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A "Narratív identitás" című diplomamunkám egy hat öltözékből álló kapszulakollekció. Az inspirációt azok az érdekes, néha abszurd családi történetek adták, melyeket Nagyszüleim mesélnek kiskoromtól kezdve. Azért választottam ezt a témát, mert rendkívül érdekelt az a kérdés, hogy az ember identitását mennyire határozzák meg azok a történetek, melyeket magáról mesél, vagy éppen mások mesélnek róla. Vizuális kutatásom során a családi archívumból ragadtam ki részleteket, melyeket aztán az öltözékek építőelemeiként használtam fel, ahhoz hasonlóan, ahogyan az én személyiségem is építkezik a családi történetekből. A ruhákon visszatérnek a Nagymamám bélyeggyűjteményének részletei, az eltúlzott méretű zsebek és gallérok pedig a családi fotókon látott ejtőernyős egyenruhákat idézik. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A konzultációk során mindig olyan szakmai segítséget és előremutató tanácsokat kaptam a mentoraimtól, melyeket a jövőben is tudok majd kamatoztatni. Sok energiát és lelkesedést fektettem a projektekbe, és nagyon jó érzés volt, hogy a mentoroktól is ezt a lelkes hozzáállást kaptam vissza. Megtanultam komplexebben gondolkodni egy inspirációról, magáról a tervezési folyamatról, valamint a kivitelezés kreatív megoldásáról. A szakmai fejlődésemhez hozzájárult a közösség is, hiszen egy tervezési folyamat során a csoporttársai munkájából sokat tanul az ember. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Abszolút azt jelentette számomra, hogy a METU-ra alkotni jártam. A projektek gyakorlatias jellege miatt folyamatosan dolgoztam valami kézzelfogható anyagkísérleten, maketten vagy ruhadarabon. Engem alapvetően a ruha elkészítése hoz lázba: nagyon szeretem látni, ahogyan a síkbeli anyagból egy testre illeszkedő, hordható és vizuálisan is izgalmas ruhadarab jön létre. A szabadidőmet is szívesen töltöttem a műhelyben a kialakult közösség és a fantasztikus alkotó-hangulat miatt. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A segítőkész mentorok és a jól felszerelt műhelyek miatt szívből ajánlom a METU-t! Csak a te lelkesedéseden múlik a fejlődésed. Az biztos, hogy a szakmai segítséget meg fogod kapni ahhoz, hogy a lehető legjobb projekteket hozd létre. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A jövőben szívesen kipróbálnám magam egy nagyobb ruházati cégnél. Egy olyan helyen, ahol egyforma hangsúlyt kap a design, a funkcionalitás, az eladhatóság és a fenntarthatóság. Egy-két évig szeretnék szerencsét próbálni külföldön, viszont hosszútávon csak itthon tudom elképzelni a karrierem. Az elképzelések mellett persze nyitott vagyok mindenre: a divat mellett még mindig érdekel a kiegészítő tervezés és a jelmeztervezés is. 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Divat- és Textiltervezés MA képzésünket!