Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Pécz Tekla / Kézműves tárgykultúra | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pécz Tekla / Kézműves tárgykultúra

Mindig szeretek komplex témákhoz nyúlni, és a lehető legtöbb módon visszacsatolni a munkafolyamatokat az inspirációmhoz. 

 

Pécz Tekla a METU zműves Tárgykultúra alapszakán diplomázott. A kézműves tárgykultúra alapszakon volt szerencséje megismerkedni a divatszakma több ágazatával is (textiltervezés, öltözéktervezés, kiegészítőtervezés). Az első év után fogalmazódott meg benne, hogy divattervezésre szeretne specializálódni. A későbbiekben szeretne elhelyezkedni egy cég kreatív csapatában, illetve szeretne idővel oktatni is. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Mindig is szerettem alkotni, kiegészítőket és ruhákat tervezni. Viszont sokáig nem tudtam, hogy pontosan melyik irányba induljak el. A kézműves tárgykultúra alapszakon volt szerencsém megismerkedni a divatszakma több ágazatával is (textiltervezés, öltözéktervezés, kiegészítőtervezés). Az első év után fogalmazódott meg bennem, hogy divattervezésre szeretnék specializálódni. Úgy érzem, hogy ezen a területen tudom a leginkább kifejezni önmagam. Az inspirációs tárházam igencsak nagy. Sokszor merítek ihletet az emberekből, a társadalomból, vagy más művészeti ágakból. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

"Voila" kollekciómat emelném ki. Egy újtervezési metódust sajátítottam el a projekt közben, amely későbbi munkáimban is végig kísértÚgy gondolom itt találtam meg azt a tervezői hangot, ami engem jellemez. 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Diplomamunkám a Háttér, forma, test címet kapta. Inspirációm Landon Metz, amerikai képzőművész alkotói filozófiája, az üresség volt. 

Az „ürességet” negatív térként, hiányként értelmeztem, amely meghatározta a tervezési koncepciómat. A tervezési folyamatot formakísérletek és anyagfestési technikákkal kezdtem meg. A negatív tér leginkább a háttérben jelenik meg munkáim során. Ebből kiindulva külön hangsúlyt fektettem a forma és a háttér kapcsolatára, amelyet a vizuális érzékelés bevonásával prezentálok. A gyakorlati munkával egyidőben elméleti kutatást is végeztem, annak érdekében, hogy megismerjem, más művészek hogyan alkalmazzák, vagy jelenítik meg az ürességet, a teret és a vizuális érzékelést az alkotásaikban. A végeredmény egy funkcionális ruhadarabokból álló kapszulakollekció. Az elkészült öltözékek könnyen integrálhatók, viselhetőek a mindennapokban 

Mindig szeretek komplex témákhoz nyúlni, és a lehető legtöbb módon visszacsatolni a munkafolyamatokat az inspirációmhoz. Legnagyobb tanulsága munkámnak az elengedés és az egyszerűségre való törekvés művészete volt. 

 

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Rengeteg segítséget és támogatást kaptam az oktatóimtól. Több kiállítást és megjelenést is köszönhetek az egyetemnek, mint például a Magyar Nemzeti Galériában tartott divatbemutatót. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A megszerzett tudást azonnal gyakorlatba ültetjük át. Sőt, van, hogy inkább gyakorlat közben szerezzük meg azt! 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

A biztos szakmai tudás mellett egy nagyszerű környezet és csapat fogja körül venni. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Szeretnék elhelyezkedni egy cég kreatív csapatában, illetve szeretnék majd idővel oktatni is. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Kézműves Tárgykultúra BA képzésünket!