Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Pál Antónia / Tervezőgrafika | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pál Antónia / Tervezőgrafika

„Ha számodra is fontos a felhasználható, versenyképes tudás, amit olyanoktól tanulhatsz, akik aktív résztvevői a szakmai színtérnek, akkor úgy gondolom, hogy igazán jól fogod érezni magad a METU-n. 

 

Pál Antónia a METU Tervezőgrafika szakán diplomázott, pedig gyermekkorában nem művészi szakmáról álmodozott. A történésznek készülő kisdiákot végül gimis rajztanára ihlette meg. Manapság munkái során bármiből képes inspirációt meríteni, beleértve az élet apró mozzanatait is, problémamegoldó képességét pedig jól tudja kamatoztatni minden téren. A jövőre nézve az alkotó sok-sok célt dédelget, de ezek közül jelenleg számára a legizgalmasabb a képregényeinek kiadása lenne. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Kezdetben, egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy ilyen irányban szeretnék elhelyezkedni. Nagyon sokáig gondoltam úgy, még mielőtt elkezdetem volna a középsulit, hogy belőlem bizony történész lesz. Ami azt illeti, mind a mai napig úgy gondolom, hogy ha nem lett volna az akkori rajztanárom, nem választottam volna ezt a pályát. Ő volt az, aki elültette bennem a gondolatát a művészi hivatásnak. És hogy miért a tervezőgrafika? Igazából egyszerű, szeretek megoldásokat találni. Szeretem azt, amikor meg tudok oldani egy elém tárt problémát, legyen az egy komplex arculat vagy valamilyen plakát.  
Azt, hogy mi inspirál elég nehéz lenne felsorolni. Igazából bármiből képes vagyok ihletet meríteni, legyen az akár egy általános érdeklődés vagy egy régi bábsorozat. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Huh, ez egy nehéz kérdés. Úgy gondolom, sok olyan munkám van, amit jobban szeretnék, ha ténylegesen elkészültek volna fizikai formában is. Erre nyilván az én évfolyamomnál kevés lehetőség volt, az utóbbi évek tekintetében. Kettő is eszembe jut, amit kiemelten szerettem, közülük az egyik egy magyar kártyacsomag volt, amit egy pályázatra kellett elkészítenünk. Egy versek és elbeszélések által inspirált pakli lett, amiben újra rákapcsolódhattam egy olyan stílusra, amit egy kicsit háttérbe szorítottam az évek alatt. A másik pedig egy illusztrált könyv, amit Kafka egyik rövid történetéhez kezdtem el elkészíteni az egyik órán. Az utóbbi koncepció azok közé tartozik, amiket mindenképpen meg szeretnék csinálni a jövőben. Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

diploma projektem neve Boszorkánykör, ami két olyan szenvedélyemet ötvözi, amik nélkül egy teljesen más ember lennék. Az egyik a boszorkányság és az okkult történelme és jelene iránti érdeklődés, a másik pedig a növénynevelés, kertészkedés. Nem meglepő módon ez a két dolog szorosan kapcsolódik is egymáshoz. 

Ha nagyon röviden szeretném bemutatni, akkor ez egy növendék boszorkányok számára készült, növényneveléssel, és azok felhasználásával kapcsolatos útmutató. Ám, ha félre tesszük a mágiát, akkor ez egy olyan könyv, ami azt a célt hivatott szolgálni, hogy még olyanok is képesek legyenek megismerni a növénytartás örömét, akiknek nincs semmilyen érzékük hozzá. Majdnem egy egész évet fordítottam arra, hogy olyan módon írjam meg, amit még az első növényüket kezükben tartók is egyszerűen értelmezni tudnak.   Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Ami számomra a legfontosabb volt, az a rutin. Gyakran beleesem abba a hibába, hogy túlkomplikálom a dolgokat. Szükségem volt rá, hogy igen is halljam, annyiszor ahányszor csak kell, hogy a kevesebb, több. Minél egyszerűbben adok át egy üzenetet, annál több emberhez tud eljutni, annál többet szólít meg.  Úgy érzem, hogy a szemeszterek alatt, egyre kevesebbszer futottam bele a megszokott hibáimba. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra az angol kifejezés az, ami megmaradt – Inspired by creativity. Nálam ez abban teljesedik ki, amikor belépek egy terembe, és azt látom, hogy a diákok beszélgetnek, segítenek egymásnak. Amikor átbeszélik egymás koncepcióját, és megpróbálják együtt fejleszteni azt. Nem is tudom megszámolni, hányszor fordult elő velem az, hogy egy szaktársammal beszélgettem az egyikünk feladatáról, és csak elkezdtek dőlni az új ötletek, mert megismertünk egy másik nézőpontot is. Számomra azt jelenti az Inspired by creativity, hogy képesek vagyunk egymás kreativitásából táplálkozva mindannyian fejlődni. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Rengeteg dolog befolyásolja az embert, amikor egyetemet választ. Nem fogok úgy tenni mintha tudnám a választ minden feltehető kérdésre ebben a témában, így csak azt tudom elmondani, ami engem is ebbe az irányba mozdított. Ha számodra is fontos a felhasználható, versenyképes tudás, amit olyanoktól tanulhatsz, akik aktív résztvevői a szakmai színtérnek, akkor úgy gondolom, hogy igazán jól fogod érezni magad a METU-n. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Mindenképpen szeretném a jövőben megvalósítani azt az álmomat, hogy kiadhassam a saját képregényeimet. Jelenleg is dolgozom két projekten, amiből az egyiket még ebben az éveben szeretném elkezdeni összerakni. Ezek mellet pedig rengeteg kisebb projekt terve is üldögél a mágnestáblámon, amik miatt ugyanolyan izgatott vagyok. 
 

Téged is érdekel a tervezőgrafika, és szívesen látnál bele jobban a szakma fortélyaiba? Ismerd meg Tervezőgrafika BA képzésünket!