Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Kovács Veronika / Tervezőgrafika MA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kovács Veronika / Tervezőgrafika MA

“Szaktársaimmal és az oktatókkal egy alkotói közösséget alkotunk, ahol egymásnak adunk tanácsot, figyeljük egymás munkáit.” 

 

Kovács Veronika, a Tervezőgrafika mesterszak végzett hallgatója számtalan izgalmas projekten vett részt, köztük a Planetárium arculatának megtervezésén is. A 2021-2022-es tanévben a METU Tervezőgrafika mesterszak nagyköveteként is bemutatkozott, és diplomamunkájaként “A hobbit” című művet illusztrálta. Szeptembertől pedig oktatóként adhatja tovább azt a tudást, amit megszerezett. 

 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Véletlenül terelődtem a tervezőgrafika irányába. Amikor jelentkeztem, már hat éve dolgoztam egy cégnél, de kissé más területen. Úgy éreztem nem elégítenek ki az ottani feladatok, vágytam valami összetettebbre. Egy tanácsadó segítségével jutottam el a METU nyílt napjára és a tervezőgrafika tetszett meg. Egyszerre használhattam a logikai és művészi készségeimet. Úgy adtam be a jelentkezésem, hogy nem volt mit veszítenem, ha felvesznek annak nagyon örülnék, de ha nem, akkor sincs semmi veszve. Magam is meglepődtem, hogy felvettek, de ez volt a legjobb, ami történhetett. A tervezőgrafika szerelem lett és megtaláltam a hivatásomat. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Nagyon nehéz választani. Mindig úgy álltam a feladatokhoz, hogy kerestem benne valamit, ami miatt izgalmas volt számomra. A Planetárium arculatának megtervezése az egyik legnagyobb volumenű feladatom, amit a szakma is elismert. Az Orion mondáiban nem egy saját illusztrációs technikával kezdtem el kísérletezni, de kedvenc csillagképem történetei után is kutathattam, vagy a “Mire nem jó a tervezőgrafika” kiadvány, amiben nem csak a helyes választ kaphatjuk meg a grafikai fogalmakra, de azt is meg tudhatjuk mit gondolnak rólunk a külső szemlélők. A “Távolság” című munkámban novellákat illusztráltam eredeti nyomatokkal és a távolság fizikai formában is megjelenik kivágásokként. De a Tervezőgrafika mesterszakon ragadott magával a betűtervezés, azóta három betűtípust is terveztem, kettő pedig folyamatban van. 

 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Nagyon szeretem az északi kultúrát és Tolkien műveit. Egyre szomorúbban nézem, hogy az újabb könyvkiadások már leginkább csak a mozifilmekre hagyatkoznak és semmit nem bíznak a fantáziára. Szerettem volna egy világot megteremteni Tolkien számára, “A hobbit” című művet illusztráltam, de a könyvtervet úgy készítettem el, hogy az bármelyik másik műre tovább vihető legyen és további négy műhöz a borító is elkészült. A mesterszakos diplomamunkám az öt év tanulmányainak a megkoronázása, ahol tényleg mindent, amit itt tanultam, azt felvonultattam: illusztráció, kiadványtervezés, tördelés, csomagolás, térképkészítés, márkaidentitás, betűtervezés. Végül pedig a könyveket én kötöttem, amit szintén a METU-n tanultam meg. 


 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A szabad kísérletezéssel. Az, hogy nem kellett sablonokba belekényszerülnünk nagyon sokat segített abban, hogy rengeteg szorongásomtól megszabaduljak. Én is észrevettem magamon, hogy egyre kevésbé félek a saját ötleteimtől, egyre inkább ráérzek arra mi jó és mi nem. Ez egyre több bátorságot adott nekem, emiatt pályázatokon is indultam, a szakma megismert és elismert, ennek köszönhető, hogy 2021-ben megnyertem a Bogyólé borcímke pályázatot és több munkaajánlatot is kaptam. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Nem éreztem, hogy egyetemre járok. Szaktársaimmal és az oktatókkal egy alkotói közösséget alkotunk, ahol egymásnak adunk tanácsot, figyeljük egymás munkáit. Az oktatók adták a szakmai hátteret, nem állítottak le minket, hogy ez így nem lehetséges, hanem amikor megvolt, hogy mit szeretnénk, akkor összeültünk és kitaláltuk, hogyan lehet az ötletünket megvalósítani. Egymásnak is adtunk tanácsot, néha még mi is olyan megoldásokkal rukkoltunk elő, ami meglepte az oktatókat. 

 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Azért érdemes a METU-t választani, mert itt az oktatók rád kíváncsiak, hogy te mit tudsz kihozni abból a tudásból, amit itt kapsz. Kipróbálhatják magukat nagyon sok mindenben, kísérletezhetnek, kereshetik az új és szokatlan utakat. Bennem rengeteg mindent felszabadított, hogy ebben a környezetben találhattam magamra. És ha valaki csak egy kis időt rászán rájöhet, hogy a tervezőgrafika végtelen szépséget rejt magában. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, hogy még meg sem szereztem a mesterszakos diplomámat, de már több munkaajánlattal is elláttak, köztük az egyetem is. A Planetáriumot és A hobbitot szeretném tovább vinni, hogy ezek valóban megvalósuló projektek legyenek és egy nap a népligeti Planetáriumba lépve az én arculatom köszönjön vissza vagy A hobbit a könyvespolcokról. Ezeknek a folyamatát már el is indítottam. Vannak saját projektek is, amiket szeretnék továbbfejleszteni, de a METU-tól sem kell messzire mennem, szeptembertől oktatóként adhatom tovább azt a tudást, amit itt megszereztem. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU mesterképzésén - ismerd meg Tervezőgrafika MA képzésünket!