Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kiss Áron / Tervezőgrafika BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kiss Áron / Tervezőgrafika BA

„Lehetőséget kaptunk minden munkánk által, hogy új dolgokat próbálhassunk ki, kísérletezzünk, szabadon alkossunk a saját kreativitásunk alapján. A különböző feladatok kapcsán kipróbálhattuk magunkat a tervezőgrafika minden területén, mely oktatási viszonylatban egyedülálló hazánkban.” 

Kiss Áron a METU Tervezőgrafika alapszakán diplomázott. Bár gyerekkora óta fontos volt számára a kreativitása megélése, ám a valóságban sokáig álmodni sem mert erről a szakmáról. Az érettségi előtti évben már orvosnak készült, de végül rájött, hogy nem ez az ő útja. A METU-n azóta megtalálta önmagát és a saját stílusát. A jövőben szeretne önállóan helyt állni a szakma minden területén, ám addig még több kihívásra és tanulásra vágyva, folytatja tanulmányait a METU mesterképzésen.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Gyermekkorom óta nagyon fontos számomra a kreativitás és a művészet általi önkifejezés. Mindig is tudtam, hogy olyan szakmát szeretnék tanulni, melyben mindezeket megtalálhatom, azonban az érettségi előtti utolsó évig orvosnak készültem, mert valahogy féltem az alkotó szellemű munkáktól a valóságban. Azonban nem éreztem teljesen magaménak a gondolatot, hogy sebész legyek. Végül úgy döntöttem, hogy a szenvedélyemet és a bennem lévő vágyakat választom jövőbeli tanulmányaimhoz, s így jelöltem meg a METU Tervezőgrafika szakát. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Számos kedvenc munkám született az elmúlt években. Mindig törekedtem autodidakta módon tanítani magamnak új programok használatát. Így azokat a feladatokat kedveltem a legjobban, ahol valamilyen új ismeretekre tehettem szert. Egyik ilyen volt az Interaktív csomagolástervezési órára elkészített koncepció, melyben az IKEA számára hoztunk létre egy teljesen újfajta vizuális és élménybeli felületet két diáktársammal. Fő irányelv egy olyan alkalmazás létrehozása volt, amiben a vásárláson túl extra funkciók is szerepet kapnak, mint például egy VR technológiát használó, térbeli elemeket megjelenítő felület, vagy egy teljesen új részleget létrehozni a cégnek, mely az IKEA RADIO nevet kapta. Itt használhattam az alkalmazás fejlesztési és 3D-s látványtervezési programokat. 

Élvezetes volt számomra, mikor az egyetem falain kívül, a piacra kaptunk lehetőséget dolgozni. Pályáztunk a Stühmer csokoládé, illetve az R-WATER italainak új csomagolásainak megtervezésére vagy a Nemzeti Botanikus Kert arculatának átalakítására is. Legerősebben egy társasjátékhoz készült feladatban fejlődött sokat az illusztratív világom, ugyanis itt kezdtem el előszőr digitálisan rajzolni, festeni. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Diplomamunkám ötlete már a 2021-es tavaszi félévben megfogalmazódott bennem. Alapjaiban tudtam, hogy a csomagolástervezési specializáción megismert pop-up könyvek adta kreativitásban szeretnék alkotni. Fontosnak tartottam, hogy olyan témát válasszak mely különleges, kihívást jelent számomra, illetve hazai értékekkel rendelkezik.  

Így esett a választásom a Herendi Porcelánmanufaktúrára, azon belül pedig a világhírű mintáinak világára. Az egész folyamat, a kutatással és a kivitelezéssel együtt mindenben komoly megpróbáltatás volt, hisz a közel 200 éves történelmi háttérrel rendelkező manufaktúra motívumait teljesen a sajátommá kellett alakítanom és újraalkotnom, egy átírási folyamatot kellett létrehoznom. Ahogy a porcelán készítői tisztelik az anyagot miközben kézzel festik, úgy nekem is tisztelnem kellett a digitális festés adta lehetőségeket, hogy egy frissebb, modernebb képet hozhassak létre. Célom volt a közismert minták szélesebb körben való megszerettetése, elismerése. 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Megtanultam a határaimat, az időm értékének beosztását, a gondolataim prezentálását és a célorientált munkavégzést. A tanáraimra képes voltam úgy tekinteni, mint egy-egy komoly megrendelőre, így az évek alatt a munkáim minősége és kivitelezése is jelentősen fejlődött. Önismeret és kitartás, melyek nélkül nem tudtam volna hű maradni a saját elképzeléseimhez, illetve az alázat a tanárokkal szemben, hisz hiába akadtak bizonytalan léptek egy adott munkával kapcsolatban a három év alatt, mindig céljuk volt a maximalizmus, a lehető legtöbbet kihozni belőlem. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra a legfontosabb a tanárok kapcsolata volt a hallgatókkal. Lehetőséget kaptunk minden munkánk által, hogy új dolgokat próbálhassunk ki, kísérletezzünk, szabadon alkossunk a saját kreativitásunk alapján. Mindehhez természetesen a barátságos, szinte családias közeg is hozzájárult, így talán motiváltnak is könnyebb volt maradni a félévek során. A különböző feladatok kapcsán kipróbálhattuk magunkat a tervezőgrafika minden területén, mely oktatási viszonylatban egyedülálló hazánkban. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Egyértelműen azt, hogy ne hezitáljon rajta. Számomra az elmúlt 3 év sok mindent hozott magával. Egy olyan fejlődési folyamaton kísértek végig a tanáraim, melyen megtaláltam a saját stílusomat, önbizalmat adva az önálló munkavégzéshez, illetve alkotói szemmel gondolkozni a világról. Az Egyetemnek köszönhetően mindig biztos voltam magamban, tudtam, hogy jó utat választottam. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

A rám váró időszakban célom elindítani a saját karrieremet. A bennem rejlő gondolatokat, kreatív elképzeléseimet megvalósítani, hogy önállóan is helyt tudjak állni a szakma minden területén. A tudatos pihenő után, a 2023-as évben szeretnék visszatérni az egyetemi falai közé és mester diplomát szerezni. Szeretném tovább képezni magamat, megismerni a határaimat, hisz úgy gondolom az ember számára a tudás az egyik legnagyobb érték, melyet birtokolhat. 

Téged is érdekel a digitális világ és a grafika területe? Ismerd meg Tervezőgrafika alapszakunkat