Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kecskés Orsolya / Tervezőgrafika BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kecskés Orsolya / Tervezőgrafika BA

„Az egyetem előtt az alkotói szabadságot illetően volt bennem némi szorongás. 100%-ban mondhatom, hogy az első perctől kezdve, ahogy a METU-ra kerültem, ez feloldódott a tanároknak köszönhetően. Megmutatták, hogy ha tervezésről van szó, mindent szabad, ha az működik. Ezt a hozzáállást és látásmódot önállóan nem tudtam volna elsajátítani.” 

Kecskés Orsolya a METU Tervezőgrafika BA szakán diplomázott. Pár évnyi útkeresgélés után jött rá, hogy ez a szakma a tökéletes számára. Leginkább az tetszik neki a Tervezőgrafikában, hogy egy ötlet megvalósításához szinte bármilyen eszközhöz nyúlhat benne. Jövőjét illetően vár rá egy Tervezőgrafika mesterszak a METU-n, később pedig szeretne önálló vállalkozásba kezdeni, és különleges terveket megvalósítani. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A családban többen is tevékenyek művészi területeken, fotózás, divattervezés, festészet, illusztráció. Talán ilyen ágon is örököltem egy s mást. Érettségi előtt már elkezdtem a gimnázium mellett rajzot-grafikát tanulni, de akkor mégsem ezt az irányt folytattam, hanem utána egy 2 éves dekoratőr képzést végeztem el. Ott nagyon színes oktatást kaptam, természetesen tanultunk rajzolni, installálni, 3D tervezéssel is foglalkoztunk, és megismertük a grafikai tervezőprogramok használatát is.  

Ekkor jöttem rá, hogy milyen nagy az átfedés egyes művészeti ágazatok között. Hálás voltam ezért, hogy ott mindenhez egy kicsit hozzányúltunk, mert világossá válhatott számomra, hogy a tervezőgrafika érdekel igazán. Ebben a szakmában, ha van egy ötleted, szinte bármilyen eszközhöz nyúlhatsz, bele tudod vonni a tervezésbe, és nagyon összetett alkotásokat hozhatsz létre. Ez egyfajta boldogságot jelent számomra, hiszen az ötletek és meglátások, amelyek bennem születnek, a grafika által kommunikálhatóvá válnak a külvilág felé. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Szinte majdnem minden feladatban volt olyan pont, akár a tervezés legelején, akár a munkafolyamat közben, ahol megtaláltam önmagam. Az sem volt hátráltató erő, ha esetleg kicsit nehézkesebben indult egy ötlet, mert a végére mindig összeállt egy egésszé.  

Ha ki kell emelnem projektet, akkor mindenképpen kiadványtervezési feladatot említek meg. Ilyen volt a Primanima elsőfilmes animációs fesztiválra készített programfüzet, Franz Kafka Átváltozás c. művéhez tervezett könyv, illetve Sławomir Mrożek 3 drámájához készített borítóterv sorozat és tördelés. Emellett még egy mobil applikációt is terveztünk, ami a UX-UI mellett a tördelési és komponálási gondolkodást igényelt, így ez is közel állt hozzám. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Azáltal, hogy az egyetemi évek alatt a kiadványtervezést ennyire megszerettem, szinte rögtön egyértelmű volt, hogy egy könyvet készítsek. A tipográfia, a tördelés, a borítótervezés, az illusztráció egysége nagyon ízesen tudja reprezentálni a mondanivalónkat.  

Valóságok című diplomamunkám az állati és emberi létezés-érzékelés-észlelés kérdéseivel foglalkozik. Szinte mindannyian a Földön máshogy tapasztaljuk érzékszerveinkkel a világot.  A könyv tartalma a különböző élőlények valóságérzékelésének összehasonlításain át bontakozik ki a legegyszerűbb létformától kezdve, az általunk ismert legbonyolultabbig, az emberig. A magasabb fejlettségi szinten álló egyedeknél az érzékelést követi egyfajta benyomás is, ezt hívjuk észlelésnek, mely az érzetekhez kapcsolt élményekből, érzelmekből, tapasztalatokból és emlékekből épül fel, és ezeknek az összessége alakítja egész életünk során a valósághoz (világhoz) való viszonyunkat.  

Minden fejezetben más-más irányból vizsgálom a látás és egyéb, a világon való tájékozódást segítő szervek funkcionalitását, és ezeket tudományos kutatások és kísérletek eredményei alapján vizualizálom (ábrákkal és grafikonokkal), majd egészítem ki filozófiai megközelítésekkel és saját meglátásaimmal (illusztrációkkal és fotókkal). A könyvben az összehasonlításokat segítő elem, a transzparens fólia segíti ugyanazt a látványt a saját szemünkkel és egy másik élőlény szemével látni. A diplomaprojekt célja az volt, hogy megkísérelje a körülöttünk élők egyéni világainak megismerését, azoknak határait és teljességét. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az egyetem előtt az alkotói szabadságot illetően volt bennem némi szorongás. 100%-ban mondhatom, hogy az első perctől kezdve, ahogy a METU-ra kerültem, ez feloldódott a tanároknak köszönhetően. Megmutatták, hogy ha tervezésről van szó, mindent szabad, ha az működik. Ezt a hozzáállást és látásmódot önállóan nem tudtam volna elsajátítani. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Az, hogy a szaktársaink munkáit is a munkafolyamatok elejétől kezdve pont annyira végigkísérhetjük, akárcsak a sajátunkat, nagyon tanulságos és motiváló élmény. A tanárok minden kisebb-nagyobb fennakadáson átsegítenek, ha épp megkérdőjelezi az ember a saját munkáját. A visszaigazolások, az építő kritikák és korrekt vélemények, de akár egyetlen szó is rögtön a helyes útra tud terelni. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Nagyon támogató közösségben lesz része a METU-n. A belsős iskolai feladatok mellett rengeteg pályázaton van lehetőség részt venni a tanulmányok alatt, ami erős szakmai tapasztalatokkal gazdagít, amellett, hogy megtanít kielégíteni a megrendelői igényeket is. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Első lépésként mesterszakon tanulom tovább a tervezőgrafikát. A saját stílusom, amit a BA képzés alatt megtaláltam, szeretném kamatoztatni már egy egyenesebb úton. Ha befejeztem az egyetemet, többféle terv is van kilátásban. Szabadúszóként egy vállalkozást szeretnék létrehozni, ahol egy egyedülálló és társadalmilag hasznos terméket hozok majd létre. Ha pedig találok egy szimpatikus stúdiót, ahol több hozzám hasonló emberrel dolgozhatnék együtt, annak is nagyon örülnék. 

Te is szeretsz rajzolni, de nem tudod, hogy merre tovább? Ismerd meg Tervezőgrafika BA szakunkat!