Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jankó Henriett / Képi ábrázolás BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Jankó Henriett / Képi ábrázolás BA

“Leginkább a festészetben tudok kiteljesedni, ezáltal a legkönnyebben kifejezni önmagam, az éppen aktuális érzéseimet, hangulatomat, vagy adott esetben a valamiről alkotott véleményemet.”  

Jankó Henriett a METU Képi ábrázolás alapszakán diplomázott. A festés, rajzolás gyerekkora óta fontos szerepet tölt be az életében. Leginkább a festészetben tud kiteljesedni, ezáltal a legkönnyebben kifejezni önmagát, így számára természetes volt, hogy a Képi ábrázolás szakra adja be a jelentkezését. A későbbiekben szeretne egy önálló kiállítást, illetve elindítani a saját vállalkozását. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A festés, rajzolás gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben. Leginkább a festészetben tudok kiteljesedni, ezáltal a legkönnyebben kifejezni önmagam, az éppen aktuális érzéseimet, hangulatomat, vagy adott esetben a valamiről alkotott véleményemet. Így számomra természetes volt, hogy a Képi ábrázolás szakra adjam be a jelentkezésemet.  

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyetem által kiadott parafrázis jellegű feladatok egyre inkább megerősítettek abban, hogy ezeket a feladatokat sokkal kreatívabban oldom meg. Ennek véleményem szerint legfőbb oka maga a feladat nyújtotta kihívásban rejlik.  

Így a kedvenceim közé elsősorban az „átírásos” munkáimat sorolnám. 

Ezen kívül egy szabadon választott, széles körben ismert művész festményének az általam megfestett átírása. Én Vincent van Gogh Csillagos éj című festményét választottam. 

Nem utolsó sorban kedvenc munkáim közé tartozik Egon Schiele festőművész festői stílusa alapján megfestett férfi alakrajz, illetve férfi portré munkáim. 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

A diplomamunkám témája ismert, híres festményeknek a felismerhetőségig való egyszerűsítése, redukáló absztrahálása volt, a mai modern kor stílusának megfelelő ábrázolásmódban. 

Ahogy már korábban említettem, a parafrázis jellegű feladatokat igazán testhezállónak érzem, emiatt pedig szívesen is foglalkozom velük. 

Diplomamunkám sorozata 6 db táblaképet tartalmaz az eredeti festmények méretével nagyjából megegyező méretben, melyek akril technikával készültek. 

Választott festmények: 

Jan Vermeer van Delft – Leány gyöngy fülbevalóval 

Leonardo da Vinci – Mona Lisa  

Jan van Eyck – Arnolfini házaspár  

Jan van Eyck – Férfiportré vörös chaperonnal  

Szinyei Merse Pál – Lilaruhás nő  

René Magritte – The Son of Man 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Lehetőséget adott arra, hogy minél több területen kipróbálhassuk magunkat, és a lehető legtöbb technikát sajátíthassuk el. Ennek érdekében, különféle jól felszerelt műtermekben és műhelyekben alkothattunk, melyeknek köszönhetően újabb és újabb lehetőségek nyíltak meg előttünk. Ugyan a pandémia miatt korlátozott számban voltak látogathatók ezek a termek, de a körülményekhez képest az egyetem igyekezett megoldást nyújtani a hallgatók számára ebben a szorult helyzetben. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

A rövid idő alatt kivitelezhető kreatív feladatoknak köszönhetően megtanulhattunk gyorsan és kreatívan gondolkodni és reagálni a feladatok többségére. Egyetemi éveim elején ez meglehetősen nagy próbatételt jelentett számomra, hiszen előtte hajlamos voltam lassan és rugalmatlanul dolgozni, de az idő előrehaladtával sikerült belerázódnom az újfajta kihívás nyújtotta feladatokba. 

Ezenkívül említésre méltó a tanárok segítőkészsége és bátorítása is. Itt fontosnak tartom megemlíteni Rácmolnár Sándor és Sárközi Antal Tanár Úr nevét, akik végig terelgettek az utamon a három év alatt.  

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Ha művészeti területen szeretne elhelyezkedni, mindenképpen ajánlom neki a METU-t, mivel a tanárok szakértelme, segítőkészsége és a modern, jól felszerelt intézmény számos lehetőséget kínál, hogy a hallgató lehetőséget kapjon arra, hogy minél több területen próbára tegye tehetségét és megtalálja számítását. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Több megvalósításra váró opció is tervben van. Folytatni szeretném a festmények, grafikák készítését megrendelésre is, illetve különféle pályázatokon részt venni. A későbbiekben szeretnék egy önálló kiállítást, illetve elindítani a saját vállalkozásomat. 

 

Tedd meg karriered következő lépését a METU alapképzésén - ismerd meg Képi ábrázolás BA képzésünket!