Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Best of METU diploma 2022 - Gelsei Lilla Anita / Kézműves Tárgykultúra BA, Divat specializáció | Budapesti Metropolitan Egyetem

Gelsei Lilla Anita / Kézműves Tárgykultúra BA, Divat specializáció

„Tisztában vagyok vele, hogy egyszer fel kell nőni, hogy majd eljön az az idő, amikor súlyos döntéseket kell hoznunk, de néhanapján szabadjára kell engednünk a morcos, durcás, szórakozott és vidám "gyermeki" énünket.” 

 

Gelsei Lilla Anita a METU Kézműves Tárgykultúra alapszakának divat specializációján diplomázott. A divat világa felé tartó útján már egészen fiatalon elindult, amelybe bábszakkörös óráin gabalyodott bele végleg. Sokak szerint még mindig egy mesevilágban él, de ő ezt nem bánja, mert sokszor a „gyermeki” énje és képzelőereje segíti őt a tervezésben. Jövője kapcsán igazán elhivatott, hiszen szeretné folytatni tanulmányait a METU Divat- és Textiltervezés mesterszakán.  


Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

Az egész valahol ott kezdődött, hogy az óvodában utáltam rajzolni. Sokat kellett küszködnöm azzal, hogy megfeleljek mindenkinek, mindez pedig valamikor az általános iskola első osztályában változott meg, amikor elkezdtem bábszakkörre járni. Onnantól, azaz már hét éves korom óta rajz szakkörre jártam, és talán ennek köszönhetően, a textil és a divat alapfogalommá vált nálam. Számomra a divat egy erős önkifejezés, és már régóta körvonalazódott bennem az a gondolat, hogy a divat világában képzeljem el az életem. Sokak szerint még mindig egy mesevilágban élek, amit egyáltalán nem bánok, hiszen ez visz előre a tervezések során. Nehéz specifikus inspirációkra gondolnom, mert természetesen gyakran visszatérek bizonyos elemekhez, de a gondolatmenetem sok rétegből tevődik össze. 

 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Az egyetemi éveim alatt sok kedvelt projektem született, de számomra a legsikeresebb a Kitörés - Outbreak kollekcióm volt. Janikovszky Éva világát elevenítettem fel a tervezésem során. "Miért is ne tehetném azt, amire azt mondják, hogy nem szabad?" - ezzel az egy mondattal összefoglaltam a koncepciómat, miszerint egy egész életen át elkísér bennünket a belső gyermeki énünk, akinek minden vágya az, hogy megszegje a szabályokat vagy tiltakozzon egy kicsit minden ellen. Tisztában vagyok vele, hogy egyszer fel kell nőni, hogy majd eljön az az idő, amikor súlyos döntéseket kell hoznunk, de néhanapján szabadjára kell engednünk a morcos, durcás, szórakozott és vidám "gyermeki" énünket. 

 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Felmerült bennem a gondolat, hogy a spirituális világgal foglalkozzak. Így jött az ötlet, hogy a Nowness oldalán megtalálható, Pogányok című rövid ismertető videót válasszam alap inspirációmnak. A videó kapcsán sok érdekes információt tudtam meg különböző szokásokról. Végül a kiinduló inspirációm a boszorkányság lett, melyben a wicca vallás nagy szerepet tölt be. A wicca vallásban gyakran előforduló Istennő szimbólumot használtam fel, és ehhez kapcsolódóan terveztem meg a kollekciómat, amellyel különleges, „varázslatos” hangulatot szerettem volna teremteni. A célom az volt, hogy a ruháimon keresztül a viselő különlegesnek érezhesse magát, és elárassza a pozitív energia. Nagyon izgalmas volt a szabásmintákkal játszadozni, kísérletezni és különböző sziluetteket létrehozni. 


 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

Az itt töltött három évem alatt rengeteg segítséget kaptam az oktatóimtól, aminek köszönhetően sok új tapasztalatot szerezhettem. Az egyetem friss és modern gondolkodása pedig segített abban, hogy elfogadjam és kibontakoztathassam magam. Mindemellett rengeteg izgalmas új technológiát kipróbálhattam. 

 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Számomra nagyon pozitív volt a jó közösség, a családias hangulat, ami a műhelyben volt. Bátran állhattam az oktatóim elé az ötleteimmel, terveimmel, minden esetben sikerült egy olyan utat találnunk, ami előre lendítette a tudásom, és a lehető legjobb irányba terelte a tervezési folyamatom. Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Mindenkinek ajánlom, aki a művészet világában szeretne érvényesülni. Sok olyan emberrel ismerkedhetsz meg, akik régóta a szakmában vannak, így pontosan felkészítenek a kinti világra, azaz arra, hogy hogyan is működik a divatipar. Az oktatók figyelnek a diákokra, mindenben nagyon segítőkészek, kibontakoztathatod a kreativitásod, és lehetsz önmagad! A METU-n nem fogod magad elveszettnek érezni. 

 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Mindenképpen szeretném elvégezni a METU-n a Divat mesterszakot. Az elkövetkezendő két év során pedig minél több oldalról szeretném kipróbálni magamat - kísérletezni az anyagokkal, a sziluettekkel és a struktúrákkal. Nagyon szeretnék gyakorlatot szerezni a divatiparban, és céljaim között van a külföldi tapasztalatgyűjtés is. 

 

Szeretsz rajzolni és tervezni? Téged is érdekel a Kézműves Tárgykultúra, és szívesen látnál bele jobban a szakma fortélyaiba? Ismerd meg alapképzésünket!