Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Detre Mikolt / Kézműves Tárgykultúra BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Detre Mikolt / Kézműves Tárgykultúra BA

„Megtapasztaltam, hogy a "művészi szabadság" mindenkit megillet az első pillanattól fogva. Az oktatók igen elfogadóak. Ezen felül éveken keresztül tapasztalható felőlük a komoly érdeklődés, valós figyelem a hallgatók munkái iránt. Ez hatalmas élmény ebben az amúgy közömbös világban.”  

Detre Mikolt a METU Kézműves tárgykultúra alapszakán, azon belül a Textil specializáción diplomázott. Tíz éve foglalkozik szövéssel, viszont szerette volna magát képezni a szakmán belül, új technikákat megismerni és magasabb szintre emelni a tervezői gondolkodását, emellett ötvözni a népi, hagyományos szövési formulákat a modernnel. A jövőjét teljes mértékben a szakmán belül látja továbbra is, ezért előlegezi meg a bizalmat a METU mesterszakának is.  

Miért ezzel a területtel foglalkozol, miért ezt a szakot választottad, mi inspirál? 

A szövéssel több mint tíz éve foglalkozom. Úgy éreztem, hogy tovább kell magam képezni ebben a szakmában. A magas technikai tudás mellett fontos a tervezői gondolkodás magas szintre emelése is. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 

Sokat kísérleteztem a kender és a gyapjú alapanyag társításával, bioműanyagokkal, különböző kompozit-struktúrák előállításával. Igyekeztem kipróbálni mindenfélét, szokatlan és érdekes kombinációkat. Ezt a kísérletezést nagyon szerettem. Kedvenc egyetemi munkáim viszont mégis egyértelműen a textil mintatervezési feladatok voltak. A mintatervezéssel egy új világ nyílt ki számomra. 

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 

Diplomamunkámban a bukovinai székely festékesek „kiscsillagos” típusának folyamatos kompozíciójú mintavilágát dolgoztam fel. A mintázatok rétegeit egymáson elmozdítva, az elmozdulást, a minták egymásra hatását igyekeztem megjeleníteni textilminta terveimben. Munkámban elsődleges szempont volt az eredeti, szabályos geometrikus szerkezet és a mintaelemek formájának, arányainak megtartása. Lakástextil témakörben az előállításhoz szükséges technika sajátosságainak figyelembevételével, színben egymással harmonizáló mintakollekciókat terveztem. A diplomamunkám Jacquard technikával előállított doublé-szövet kollekció, két színállásban. 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt? 

A modern tervezői gondolkodásmód kialakításával. A meglévő szakmai rutinomat, amit a hagyományos népművészeti szőttesek készítésében már megszereztem, sikerült az egyetemi éveim alatt alaposan felturbózni. Úgy érzem, hogy a céljaimhoz - miszerint ötvözzem a gyönyörű népi szövési formulákat a modernnel - közelebb kerültem. 

Mit jelent számodra az alkotóegyetem jellege a METU-nak? 

Megtapasztaltam, hogy a "művészi szabadság" mindenkit megillet az első pillanattól fogva. Az oktatók igen elfogadóak. Ezen felül éveken keresztül tapasztalható felőlük a komoly érdeklődés, valós figyelem a hallgatók munkái iránt. Ez hatalmas élmény ebben az amúgy közömbös világban. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 

Mit is mondhatnék? Gyere, nagyon sok élmény vár itt rád! Itt biztos, hogy tapasztalsz, tanulsz, fejlődsz! 

Milyen terveid vannak a jövőre? 

Szeretném a képzettségemnek megfelelő szinten kamatoztatni majd a tudásomat. A textil, a szövés kimeríthetetlen téma, és mivel még jó ideig szükség is lesz textilre, így bátran vágok bele a mesterképzésbe. 

Téged is érdekel a textilek különleges világa?

Ismerd meg Kézműves tárgykultúra alapszakunkat!