Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Berkes Bálint - Média design | Budapesti Metropolitan Egyetem

Berkes Bálint - Média design

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Mindenképp megtisztelő. Annyi hallgató van a METU falai között, sokféle karakter és látásmód, mégis engem, egy gólyát választottak.

MIÉRT EZ A SZAK?
A média design nem egy területre korlátozódó szakma, rengeteg szakágba kapunk betekintést, így mindenki megtalálhatja azt az irányt, amiben vérprofi szeretne majd lenni.

MIÉRT A METU?
Itt mind felszereltségben, mind az oktatásban olyan színvonalat kapsz, amit kevés hazai intézmény tud elérni. Nagyon jó a közösség és sok remek lehetőséget biztosít neked az egyetem, ha élsz a lehetőségeiddel.

 


INTERJÚNK BÁLINTTAL

Bálint Média design alapszakon tanul, és vele is találkozhatsz a Média design terület nagyköveteként eseményeinken, nyílt napjainkon.


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt! 
Nagyon változatos próbatételeim voltak. Rengeteg olyan helyzet vagy feladat volt, amikor ki kellett lépnem a komfortzónámból és valami egészen újat próbálni. 

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Nehéz ezeket egyesével felsorolni, de ami mindegyikben közös, hogy rálátást ad az éppen adott tárgy témájára, főleg olyan szempontból, hogy hogyan relevánsak a mai szakmai vagy munkaerő piacon.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Társadalomtudomány. A piac és a világ ismerete nagyon fontos egy olyan szakterületen, amely erősen a vállalkozásokra épül.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Számomra az volt a legizgalmasabb, amikor videójátékot kellett programoznunk és a játékhoz tervezni egy működő kontrollert, és mindezt kiegészíteni egy marketing kampánnyal. 

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A kedvenc versem illusztrálása egy kiállítás keretében. Itt rengeteg tapasztalatot szereztem arról, milyen a munka újraterveztetése :). 


  


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Az előbb említett kedvenc versem illusztrálása.Többször neki kellett vágnom az alapötletnek és üzenet gyökeréig vissza kellett mennem, hogy megvalósítsam az elképzelésem, azt, amit nekem jelent Walt Whitman: Ó kapitány, kapitányom! című verse.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Az egyetemnek hála elég tapasztalatra tettem már szert, hogy el tudjak helyezkedni.


 


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Közös ötleteléssel. Minden embernek mást jelent ugyanaz a zene, vagy kiindulási pont, ezért egy feladat kitalálására egy egész napot szánunk, és csak ezzel foglalkozunk, a másik gondolatait meghallgatva. Általában az ötletet mindenki tolja előre egy-egy kis gondolattal, mire teljesen célba ér. Persze előfordul, hogy a sok gondolat kicsit kusza lesz, ilyenkor mindenki kikapcsol valahogy, én személy szerint ilyenkor félcsövezni szeretek :).


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Alapvetően nem köteleznek a tanárok a közös munkára, de én szeretek másokkal együtt, csapatban dolgozni, rengeteg érdekes gondolat kavarog bennem és ezeket kombinálhatom másokéval. Eddig még nem volt alkalmam más szakos hallgatókkal együtt dolgozni, de már rengeteg kedves ismerősöm lett az egyetemen, és várom az alkalmat, amikor együtt tudunk majd dolgozni.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Design teremtés médiumon keresztül.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Különböző vizuális programokkal. A 3D-s modellezésen át a hangreaktív munkákon át egészen az utómunka képi és mozgóképi területeivel – széles a skála, mindenki ki tudja választani azt, amire szeretne ráerősíteni.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Az egyetem rálátást ad a mai munkaerőpiacra és rengeteg kapcsolatot teremt, ezért úgy látom, könnyen tud munkát találni az, aki kitartóan dolgozik. 

Nagykövettársakkal


Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Vizuális utómunkával. Vonz a kihívás, hogy egy üres szobából sci-fi űrállomást tudjak készíteni :). A mozgókép olyan művészeti eszköz, amely mindent magába tud foglalni, legyen zene, tánc vagy képzőművészet, szerintem ezért csodálatos.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Az egyetem által szervezett kiállításokat mindenképp ajánlom, ezek közül a legnagyobb és leglátványosabb a Futuroscope minden ősszel. 

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Youtube. Én szeretek világot bemutató utazós vlogokat nézni. Peter McKinnon csatornája nagy lendületet ad, régóta bűnös élvezetem Felix Arvid Ulf Kjellberg-et, ismertebb nevén PewDiePie svéd videójáték-kommentátort nézni.


Mivel töltöd a szabadidődet?
Változó, szeretek ukulelézni. Megígértem a Bácsikámnak, hogy megtanulok ezen a hangszeren játszani, mielőtt még eltávozott. Utána kötelességemnek éreztem.


Milyen koncertet ajánlanál?
Konyha, Mörk, Elefánt, Kiscsillag, Irie Maffia. 2018-ban két hatalmas koncertélményem volt: az egyik a Konyha koncertje volt a MÜPÁ-ban, nagyon jó érzés látni, hova jutott a kedvenc zenekarom ennyi idő alatt. A másik egy Elefánt koncert volt, ami pont egy jó pillanatban kapott el engem. Az utolsó pedig: elcsíphettem a The Kooksot élőben idén nyáron az egyetemnek hála.

 

Forrás: Konyha, Elefánt

 


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Gyakoroljatok sokat és szeressétek azt, amit csináltok!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A legrosszabb munkád se legyen rosszabb, mint a többi. A legrosszabb munkám is csak annyira rossz, hogy azt is büszkén fel tudom vállalni, mert látom, hogy ahhoz képest mennyit fejlődtem.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Igen mindenképp hasznos, ha bizonytalannak érzik a tudásukat.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Új, de mindenképp pozitív értelemben. Teljesítési vágy és izgalom volt bennem, ezt használtam fel a kreatív munkák készítésnél és a személyes beszélgetésnél is.