Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Berezvai Sára - Média design | Budapesti Metropolitan Egyetem

Berezvai Sára - Média design

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Izgalommal tölt el! Várom a kihívásokat!

MIÉRT EZ A SZAK?
Nagyon szerettem volna művészetet tanulni, de fogalmam sem volt melyik szakot válasszam, aztán megtudtam, hogy nem kell választanom, mert létezik a Média Design! Itt egy kicsit mindenbe belekóstolhatok! :)

MIÉRT A METU?
Mert nagyon sokszínű, itt biztosan megtalálja mindenki azt, ami igazán érdekli!


  


INTERJÚNK SÁRÁVAL

Sára Média design alapszakon tanul, és vele is találkozhatsz a Média design terület kisköveteként eseményeinken, nyílt napjainkon.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt! 
Többnyire kreatív, alkotói feladatokat kell teljesítenem. Sokszor számítógépes szoftverek segítségével dolgozunk, de van, hogy kézzelfogható tárgyat is készítünk.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Sok szoftver kezeléséhez nem értek még professzionálisan, így az órák, amelyeken ezeket tanuljuk, nagyon hasznosak.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A Kultúrakutatás módszerei. Mert itt egy kis betekintést kaphattunk már másodikosként például abba, hogy milyen témák közül válogathatunk majd jövőre, a szakdolgozatnál. Ezen kívül nagyon izgalmasan mutatta be a tanár úr a témákban rejlő lehetőségeket.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Egy hangfelvételben kellett bemutatnunk önmagunk. Nagyon érdekes volt, mindenkinek nagy fejtörést okozott, hangként tekinteni önmagára. Sokszor kellett újrakezdenem, de a végére úgy érzem, egy egészen kifejező munka jött létre.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Idén a kedvenc projektem egy vizuál elkészítése volt After Effectsben. Egy zenével vagy szöveggel együtt mozgó látványos jelenséget kellett készítenünk, izgalmas volt!

 

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Forrasztottunk idén egy szintetizátort, nyomó illetve hajlító szenzorokkal, aminek olyan burkolatot kellett terveznünk, amelyben működik. Az enyém egy plüss smileyba került, az orrát csavargatva és a száját nyomkodva különböző hangokat ad ki. 

Mire vagy a legbüszkébb?
Büszke vagyok magamra, amiért ilyen rövid idő alatt ennyi új tudást szereztem. Rengeteget szeretnék még fejlődni, de azt gondolom jó úton haladok. 

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Mint említettem sok szoftver kezelésében nem vagyok még otthon, ezért gyakran nézek tutoriál videókat. Szerintem ez nagyon fontos, mert így nem kell senkitől segítséget kérnem, haladhatok a saját tempómban, és többféle módját látom egy adott feladat elkészítésének. Így kiemelhetem, ami a számomra a legoptimálisabb. Ötletelni általában már a feladat megoldása közben szoktam, mert ez a része nem olyan kötött, így kevesebb fejtörést okoz.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A szaktársaimmal gyakran dolgozunk együtt. Király a szakomban, hogy nagyon sokszínű, így mindenki másban jó. Amíg valaki ötletel, más ért a 3D-hez, addig megint más jó videózásban, valaki pedig programozni szeret. Szerintem nincs olyan feladatom, amit ha szeretnék, ne csinálhatnék csapatban. Viszont más szakok hallgatóival még nem dolgoztam együtt, várom a lehetőséget, hogy ezt is kipróbálhassam.


Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A szakom a kreativitásról szól, és arról, hogy mindenki, aki Média design szakra jár, megtalálja azt, ami igazán érdekli. Lehet ez a videójáték, a logó tervezés, a vizuál tervezés vagy akár a 3D világa. 

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Huh, mivel nem? :D 3D, egy kis programozás, Adobe szoftverek, forrasztás, tipográfia, fotózás, animáció, videójáték, zajzene …. és még bőven sorolhatnám, de tényleg rengeteg dologgal foglalkozhatunk!

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Nagyon könnyen. Sokan játékfejlesztőként, sokan logó/arculat tervezőként, mások a mozgóképpel vizuálosként vagy a film területén utómunkásként, de akár animátorként is. Szerencsére ezekre nagy a kereslet.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Szeretnék profin megtanulni vizuálozni, koncertek mögött, nagy álmom pedig épületekre is vetíteni.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Nagyon szeretek múzeumba járni, főleg a festészet érdekel, mert néha én is festegetek. Nem feltétlen azért járok múzeumba, mert művészetet tanulok, hanem inkább hiszek abban, hogy egy kiállítás mindig ad valami újat, egy új nézőpontot, egy új ötletet, egy új ismeretet és szerintem erre mindenkinek szüksége van. Ha nem a vizualitásról, hanem inkább az elméletről beszélünk elengedhetetlen szerintem, hogy utána olvassunk a tanult dolgoknak, vagy akár előre is. Muszáj mindennel képben lennünk, ami érinti a szakunkat. Persze nem egyszerre, de ha érdekel egy adott része, abba szeretek jobban „belefolyni.”Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Instagramon szoktam általában inspirálódni, a kedvenc oldalaim: @wannerstedt - aki hihetetlen 3d-s rövid animációkat készít, @ifyouhigh - aki rengeteg hozzá hasonló művész munkáját osztja meg, vannak olyan művészek, akikre az oldal segítségével bukkanhattam rá, illetve itthonról érdemes megemlíteni @andrasnagy.xyz munkáit.


 

Forrás: @wannerstedt@ifyouhigh


Mivel töltöd a szabadidődet?
Gyakran viccelődöm azzal, hogy a „táskámban lakom”, ez egy kis metafora arra, hogy rengeteget ingázom. Nemrég felköltöztem Pestre pár barátnőmmel. Anyukám Solymáron lakik, illetve én is solymárinak mondom magam, ráadásul a cicám is ott lakik, így minden héten legalább egyszer hazamegyek hozzájuk. Sokat panaszkodom a sok utazásra, de titkon egy kicsit szeretem, mert ilyenkor vagyok igazán csak egyedül, ilyenkor van időm olvasni vagy zenét hallgatni.


Milyen koncertet ajánlanál?
Bonobo! A tavalyi SZIGET fesztiválon sikerült kijutnom a koncertjére, amellett, hogy nagyon szeretem a zenei stílust, amit képvisel a show, amit adott is fantasztikus élmény volt. Azt hiszem a kedvenc számom tőle a Kerala, de nehéz a választás, mert minden zenéjéhez egy új hangulatot kell felvennem.


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Legyenek határozottak! Szerintem minden a kiálláson múlik, és azon, hogy hiszel a saját munkáidban.

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólió összeállítása nagyon fontos! Nem csak azért, mert ez a felvételi első fordulója, hanem mert ez az első kép, amit bemutatunk magunkról. Ne csak 5 munkájukat küldjék be, hanem rendezzék 5 mappába, amit meg szeretnének mutatni magukból és ezeket pakolják tele! Fontos, hogy valaki sokoldalú legyen, és ezt be tudjuk mutatni magunkról.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Ha nem tanultak előtte művészeti területen, akkor mindenképp hasznos. Mivel nekem nem volt előképzettségem, így én úgy döntöttem járok előkészítőre és nekem hasznos volt. 

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Nagyon izgultam. Az utolsó forduló után is úgy éreztem, hogy nem sikerült. Próbáltam minél több oldalam bemutatni és úgy látszik valahogy mégis összejött.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Szerintem nem. Ez nem egy olyan dolog, amire igazán készülni lehet, inkább csak egy kicsit lazább lennék azt hiszem, bár, ha nem izgultam volna annyira, talán akkor nem sikerül így, ahogy sikerült!