Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Bencses Petra / Kommunikáció és médiatudomány alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bencses Petra / Kommunikáció és médiatudomány alapszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Egy örök napsugárnak tartom magam. Nagyon szeretek embereket boldoggá tenni, szórakoztatni őket és úgy érzem, ezt a Metropolitan Egyetemen mindenféle akadály nélkül megtehetem, így azt érzem, hogy jó helyen vagyok itt. 

Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola?  

Minden más egyetemhez képest a METU színessége- mind emberileg, mind arculatilag- elsőre megragadta a figyelmemet és belopta magát a szívembe. Megfogott az összetartó hallgatói közösség, a nagy szaktudással rendelkező oktatók, a korszerűen felszerelt campus, a barátságos arcok. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a felvételi adatlapomon a METU-t rakjam az első helyre. 

Mesélj kicsit a szakodról! 

A kommunikáció és médiatudomány szakot azoknak az embereknek ajánlanám, akiket érdekelnek a jelen történései, illetve szeretnek határozottan, magabiztosan fellépni, kifejezni magukat. A szakunkon nagyon fontos a saját vélemény felvállalása és ennek a kreatív kommunikálása. Ez utóbbiban az óráink nagyon sokat segítenek, folyamatosan arra biztatnak, hogy merjük hallatni a hangunkat. A diploma utáni elhelyezkedés is egyszerű, hiszen olyan sokrétű szakról beszélünk, hogy az itt végzett hallgatók szinte számos hasonló szakterülethez szerezhetnek tudást az egyetemi évek alatti. Legyen szó marketingről, PR ismeretekről, műsorrendezési készségekről és még sorolhatnám. 

Emellett a METU-n nekem igazán kellemes élmény lett a MyBrand oktatási módszer! Nem is gondoltam volna, hogy az ennek keretein belül megtartott tréning óráinkon milyen nagy szakértelemmel és odafigyeléssel találkozom majd. Az a plusz pedig, hogy még az önéletrajzunkba is beépíthetjük az ilyen kurzusokon megszerzett tudást, csak hab a tortán! 

A METU-n egyértelműen élmény a tanulás! Minden órámra izgalommal ülök be, szinte sosem unatkozom. A rengeteg gyakorlati órám gondoskodik arról, hogy a tudást aközben szerezzem meg, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. 

Miért pont ezt a szakot választottad? 

Azért választottam a kommunikáció és médiatudomány alapszakot, mert úgy éreztem, hogy ez egyfajta hidat ad sokféle szakterület között. Érdekelt a gazdaság és marketing, és közben azért szerettem volna valamilyen kreatív alkotómunkába is belenyúlni. A szakomon rengeteg filmes és emellett marketinghez köthető órám is van, így megtaláltam azt, amit valójában kerestem. 

Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Jelenleg a kedvenc tantárgyam a Kreatív kommunikáció című kurzus. Foglalkozunk kreatív írással és beszéddel egyaránt - érdekes feladatok elvégzésével gyakoroljuk és sajátítjuk el őket. 

Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen és mi alapján döntsön? 

Amikor én felvételiztem, nekem nagyon fontos volt, hogy ha egy egyetemre belépek akkor ott velem emberként bánjanak és ne csak egy legyek a sok közül. Ez fontos dolog számomra, hogy sikeres embernek érezhessem magam most és ez az érzés velem legyen az egyetem utáni életben is. 

Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Az első és második félévemből Komlós Andrást emelném ki kedvenc oktatómnak, illetve mentoromnak. Az óráin betekintést nyerhettünk a rendezés és operatőrködés, vágás világába, és mindezt úgy, hogy eközben azt éreztük, hogy egy oktató helyett egy partnerrel dolgozunk együtt a projekteken. 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra? 

Itt mindig kapunk lehetőséget az egyéni véleménynyilvánításra, ez segíti a kreatív munkát. Emellett a rengeteg gyakorlati óra is gondoskodik arról, hogy időről időre mindig valami újat alkothassunk. 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Kreativitás, start-up, MyBrand. Egyszer, amikor a multimédiás eszközhasználat órámra kellett készítenem egy saját videó-klipet, akkor igazán azt éreztem, hogy most aztán valóban szabadjára engedhetem a képzelőerőmet és alkothatok valami eredetit. Ekkor éreztem azt itt az egyetemen először, hogy egy alkotó vagyok. 

Melyik a kedvenc helyed az egyetemen? 

A kedvenc helyeim a METU-n a Nagy Lajos Király úti campuson található lakókocsik. Kellemes hely tanulásra, vagy akár a szaktársakkal is jól el lehet ütni odabent az időt. A járvány időszakban sajnos nem látogathatóak a lakókocsik, úgyhogy a koronavírus vége nekem onnantól számítható, ha már oda újra be tudok ülni. 

Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Mindig is szerettem volna a részese lenni egy igazi marketing kampánynak, hogy belülről is lássam, hogy hogyan néz ki egy ilyen. Azt várom a nagykövetségtől, hogy amíg egyre többet tudok meg az egyetemünkről addig én is inspirálni tudjam a jelentkezés előtt állókat. 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Egészen pozitív csalódás volt az online oktatás a METU-n, hiszen mi voltunk az elsők, akiknek rögtön sikerült átállniuk internetes felületre. Az órák zavartalanul folytatódtak, meglepően gördülékenyen mennek azóta is a kurzusok. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Az egyetem mellett dolgozom egy cégnél, ahol rengeteg a szakmámban végzett ember dolgozik magas pozícióban. Példaképeimnek tekintem őket, hiszen jó látni, hogy a végzettségemmel én is ilyen magasságokig juthatok el és ez egyszerűen jó érzéssel tölt el. 

Miben látod a METU szupererejét? 

A METU szuperereje a színességében rejlik. Rengeteg féle ember, különféle érdekes feladatok és órák, valamint emellett a campus is barátságos és nyugodt környezetet ad a tanuláshoz.  

Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak? 

A 3 szupererő, aminek nagyon örülnék, ha lenne az a láthatatlanság, végtelen tudás és repülés. Láthatatlan azért lennék, hogy mindent, ami körülvesz alaposan meg tudjak figyelni zavartalanul, a végtelen tudás azért lenne jó, hogy gyorsan el tudjak sajátítani új dolgokat pillanatok alatt és végül a repülést pedig azért szeretném, hogy minden gond nélkül körbe utazhassam a világot egyetlen nap alatt. 

Mit tanulnál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Nagyon várom már a rendezvényszervezéssel kapcsolatos óráinkat, illetve a reklámpszichológia nevű kurzust. Ezek nagyon felkeltették az érdeklődésemet és már várom, hogy elsajátíthassam ezt a tudást.  

Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Dr. Róka Jolán tanárnővel beszélgetnék a legszívesebben pár kérdés erejéig. Érdekelne, hogy milyen volt neki kommunikációs ismereteket tanítani külföldön. 

Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

A videóvágással szerzett gyakorlatom jelentette nekem eddig az igazán nagy sikert. Jó látni, hogy az első féléves munkáimhoz képest mennyit fejlődtem az órák során multimédiás eszközhasználatban. 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Volt egy Nestlé verseny az egyetemen az előző félévben, ahol a csapatunkkal jó helyezést értünk el. Az volt a jó az egészben, hogy amíg egy start-up versenyen vettünk részt, addig rengeteget is tanulhattunk a feldolgozandó témakörről. 

Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Az egyetemen eddig egészen sok aktivitásnak voltam részese, de a kettő, amit kiemelnék az a tánc és az MHT. A tánccal kikapcsolódhatok egy hosszú egyetemi nap után, az MHT-ben pedig betekintést kaphatok az egyetem rendezvényeinek szervezésének izgalmas hátterébe. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Szabadidőmben nagyon szeretek teniszezni és hobbi szinten videókat vágni és szerkeszteni. A teniszt azért szeretem, mert nagyon jól levezeti a felesleges energiáimat, a vágás pedig egy mentális feltöltődést jelent számomra, hiszen szabadon alkothatok, akkor amikor magamnak dolgozok fel egy videós nyersanyagot. 

Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Mostanában olvastam egy iskolai projekt kapcsán Papp-Váry Árpád Márkázott szórakoztatás c. könyvét és meg kell, hogy mondjam amellett, hogy rengeteget tanultam belőle nagyon jól is szórakoztam olvasás közben, hiszen az információk példákkal gazdagon vannak tálalva ezzel izgalmassá téve a könyvet.  

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METUs évek a karrierterveidet? 

Igen, mert itt segítenek, hogy bátran vállaljuk fel a gondolatainkat és terveinket. A tudás mellett ezzel is hozzásegítenek, hogy határozott lehessek a jövőben a karrierterveim megvalósításában. 

Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

A METU-n sikerült leküzdenem a nagy tömeg előtti előadással kapcsolatos félelmeimet, amelyet egyébként az egyetemre való bekerülésemkor reméltem, hogy meg fog történni.