Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Bemutatjuk a 36. OTDK Művészeti és Művészettudományi szekció nyertes alkotóit és a díjazott alkotásaikat | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bemutatjuk a 36. OTDK Művészeti és Művészettudományi szekció nyertes alkotóit és a díjazott alkotásaikat

Bemutatjuk a 36. OTDK nyertes METU-s alkotóit és díjazott műveket

Ahogy már korábban beszámoltunk róla a  36. OTDK MŰVÉSZETI ÉS MŰVÉSZETTUDOMÁNYI SZEKCIÓBAN hatalmas sikereket értek el hallgatóink.

Szeretnénk nektek bemutatni a szekció 6 első helyezettje közül négy hallgatót, akik interjúban mesélnek az alkotó folyamatokról, mentoraik miként támogatták őket a képzeletbeli dobogó legfelső fokáig, illetve a Metropolitan Egyetem, mint Alkotóegyetem mit jelent számukra.

Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta - Design tagozat I. helyezés

Meséljetek kicsit a projektről, amivel indultatok a versenyen!

BK: A projektünk egy kísérlet arra, hogy hogyan tudunk létrehozni egy pihenőtárgyat a feszítés elvén. A Spine, a gerinc formáját követi le, innen is a név.

SZV: A projektünk egy művésztelepi alkotásból fejlődött ki. Rengeteget ötleteltünk, mit hozzunk létre, és elszántak voltunk, hogy meg is valósítjuk. Talán a covidos időszak is szerepet játszott, ez a projekt hozott össze minket, emiatt bejárhattunk az egyetemre, amikor csak engedéllyel lehetett bemenni. A sok kísérletezéshez jól jött, hogy hárman vagyunk, egymást túllendítettük a mély pontokon, amikor éppen nem találtuk a megoldást. Ahogyan fejlődött a Spine, fejlődtünk mi is. Kutattuk az anyagokat, használni kezdtük a számítógépes programokat a rajzi megjelenítéshez, kikísérleteztük, hogy a legjobb fotózni a Spine-t és a prezentálásban is nagyot léptünk előre.

SZN: Spine nevű pihenőszékünket az első évünk nyári művésztelepe kapcsán kezdtük el fejleszteni, majd a művésztelepen elkészítettünk az első 1:1 modelleket. Szerettünk volna egy új természetes alternatívát nyújtani a meglévő műanyag strandbútorok helyett. Ezért alapanyagnak a fát és a fémet választottuk, és ebből a két alapanyagból készítettük el azt az izgalmas rejtett tartószerkezetet, ami a feszültségek elvén működve egy lazításra csábító kényelmes ülőalkalmatosság lett.

Burger Krisztina, Szatmári Violetta, Szigeti Nikoletta: Spine


Mit gondoltok, mennyiben igaz a METU-ra, hogy Alkotóegyetem? A saját szakotokon ez miben nyilvánul meg?

BK: Teljes mértékben alkotó az egyetem. A diákok által létrehozott tárgyak jól reprezentálják ezt a szakunkon. Ezek főként a maketteken mutatkozik meg, illetve a prezentációkon.

SZV: Szerintem nagyon igaz, hogy Alkotóegyetem. Aki alkotni szeretne, itt számos módot találhat magának. Ha van egy jó ötlet, a tanárok közül valaki biztosan segít azt felkarolni, és van egy szuper műhely is a megvalósításhoz.

SZN: Abszolút igaz, a Környezetkultúra tárgytervezés specializáción szemeszterről szemeszterre hozunk létre különböző alkotásokat, amiket az iskola műhelyeiben készítünk el, a műhelyvezetők és a tanáraink segítségével.

Van a tanáraid között olyan, akire mentorként tekintesz

BK: Nem tudok csak egy oktatót kiemelni, minden eddigi tanáromra más-más szempontból tekintettem mentorként.

SZV: Bachmann Erzsébet, a szakvezetőnk bátorított minket elsősorban, hogy induljunk az OTDK-n, és más témákhoz kapcsolódóan is támogatást adott. De úgy éreztem végig az egyetemen jó kapcsolatot sikerült kialakítani a tanárokkal, és ha úgy alakulna, közülük is fel lehetne kérni valakit, hogy egy adott témában legyen mentor.

SZN: A gyakorlati órákon kis létszámú csoportokban dolgozunk, így könnyen kialakul a tanárokkal egy mentori kapcsolat, de Bachmann Erzsébetet külön kiemelném, mert annak ellenére, hogy hivatalosan nem volt az oktatóm mindig nagyon sokat segített, és támogatta a munkámat.

Szikora Dániel- Tervezőgrafika I. I. helyezett

Mesélj kicsit a projektről, amivel indultál a versenyen!  

A könyvem címe, amivel elindultam a versenyen, 1956 Salgótarján. Az 1956 december 8-án történt sortűz volt az 56-os forradalom legvéresebb megtorlása. A salgótarjániakban ez az esemény egy generációkon átívelő kollektív emlékként él a mai napig. Az én családom tagjai közül többen is személyesen is átélték ezt a felfoghatatlan borzalmat. 2022. február 24-én – amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – döntöttem el, hogy elkészítem ezt a könyvet. Felvettem a családtagjaim beszámolóját az eseménysorról, ezek az interjúk adják a munkám alapját. A téma grafikai feldolgozásában nagy segítségemre volt Ducki Krzysztof a konzulensem. Segített megtalálni az egyensúlyt, ami egy ilyen érzékeny téma esetén nagyon fontos.

Szikora Dániel: 1956 Salgótarján


Mit gondolsz, mennyiben igaz a METU-ra, hogy Alkotóegyetem? A saját szakodon ez miben nyilvánul meg?

Én az alap és a mester diplomámat is a METU-n szereztem meg, bár végig levelező formában, emiatt az én perspektívám a Rózsa utcai kampuszon kívülre nem nagyon terjed. Nekem az a tapasztalatom, hogy a METU-n az oktatók a hallgatók erősségeit igyekeztek mindig előtérbe helyezni, az egyedi látásmódokat keresték, ezzel segítve minket a saját alkotó világunk kialakításában. Voltak feladatok, amik célja a komfortzónánk elhagyása volt, ekkor születtek a legizgalmasabb alkotások. Az egyik ilyen feladat József Attila Születésnapomra című versének feldolgozása volt installációs formában. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az ott készült munkák egy önálló kiállításon is megállnák a helyüket.

Van a tanáraid között olyan, akire mentorként tekintesz?

Ducki Krzysztof, a METU-n töltött 5 évemet végig kísérte. Úgy gondolom, hogy az oktatóim közül ő az, akitől a legtöbbet tanultam, több olyan munkám témavezetője volt, amire a legbüszkébb vagyok. Abszolút mentoromként tekintek rá.

Terplán Imola Művészetelmélet I. tagozat I-helyezett

Mesélj kicsit a projektről, amivel indultál a versenyen!  

Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy Walter Benjamin A műalkotás a technikai reprodukálhatóság korában című műve, Georges Bataille transzgresszivitás- filozófiája és a fotográfia történet alapján, hogy miként volt hatással a technikai fejlődés a 20. századi társadalomra, miben változott a társadalmi felfogás, illetve a művészet – jelen esetben a fotóművészet – és a művészek kifejezési módjai és eszközhasználata.
Fontosnak tartottam a művészek életrajzát is röviden ismertetni a kiválasztott alkotásaik mellett, ugyanis sok esetben a művész nem csupán alkotásával, hanem már saját életével meghatározó hatással volt a fotóművészetre.

Terplán Imola: Transzgresszív fotóművészet megjelenési formái a 20. századi művészetben


Van a tanáraid között olyan, akire mentorként tekintesz?

Feltétlenül! Dr. Horváth Eszter PhD tanárnő, aki egyben a diploma konzulensem is volt a sok nehézség ellenére mindenben támogatott a munkáim és kutatásaim során. Sokszor ha hétvégén vagy lehetetlen időpontokban kerestem is fel a dolgozattal vagy egyéb személyes problémával kapcsolatban, mindig segítőkész és türelmes volt velem, ami rendkívül fontos volt számomra.

Mit gondolsz, mennyiben igaz a METU-ra, hogy Alkotóegyetem? A saját szakodon ez miben nyilvánul meg?

Én Design- és művészetmenedzsment mesterszakra jártam a METU-n, ami hivatalosan egy elméleti szak a Művészeti karon. Egyre inkább éreztem a késztetést arra, hogy bármi kézzelfoghatót készíthessek, ezért nem volt olyan kurzus, ahol ne csináltam volna valami egyéni projektet vagy performanszot az adott témával kapcsolatban, amik remek kísérleteknek bizonyultak a kutatások és tanulmányok alátámasztásának.  Így mondhatom azt, hogy habár elméleti gondolkodók látszatát kelthettük a karon, igenis sokszor maradandót, fontosat és működő alkotásokat hoztunk létre, melyek egyik példája idei OTDK pályamunkám is lehetne, de még inkább bizonyítja mindezt, hogy a szakomról több csoporttársammal együtt vehettem részt az eseményen.

Wang Jia Yu- Craft 2. tagozat 1. helyezett

Mesélj kicsit a projektről, amivel indultál a versenyen!

Egy számomra nagyon személyes projekttel indultam a versenyen. Kínai és magyar népviseletből inspirált ingruhát terveztem. Az két inspirációból a hagyományos pliszírozás technikát emeltem ki fő elemként a tervemben, ami a ruha elején és hátán, valamint az ujján is megjelenik. A ruha ujján a pliszírozott ujj rész legombolható, és különböző féleképpen rögzíthető a ruhán, így ezzel a smart designnal különböző kinézetet és stílust lehet létrehozni. 

Mit gondolsz, mennyiben igaz a METU-ra, hogy Alkotóegyetem? 

A METU, mint Alkotóegyetem egy olyan alkotói környezetet biztosít, ahol szakmai tudást és fejlődést is kínál. Az én szakomon például a tervezéskor/alkotás során kialakult különböző problémák és kérdések megoldásakor rengeteget lehet fejlődni.


Wang Jia Yu: Ing újratervezése két népviseletet ötvözve

2023. 04. 24.

Hírek

Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon design-üzleti fenntarthatósági verseny, melynek során két METU-s csapat, a LOTUS és a BIOVIBES is különdíjat nyert el nagyszerű munkájával...

Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon de …

METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákverseny, mely során több METU-s alkotó is díjazásban részesült csomagolástervével...

METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezé …

MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont ösztöndíjasai május 5-én a Budapesti Értéktőzsdére látogattak...

mnb-mybrand-excellence

MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott M …

Üzlet
Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rendez, immár tizenegyedik alkalommal.

metu

Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rende …

Üzlet
Művészet
METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület idén május 10-12. között rendezte meg immár 10...

savaria-filmszemle

METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület id& …

Művészet
Művészet
Szobrász és zeneszerző a BME Művészeti Rezidenciaprogram idei ösztöndíjasai között

Budapest, 2023. május 17. – Döntött a zsűri, kiválasztották azt a három tehetséges művészt, akik a 2023/2024-es tanév során egy-egy kutatási témához kapcsolódva dolgozhatnak együtt a Műegyetem kutatóival.

rezidenciaprogram

Szobrász és zeneszerző a BME Művészeti Rezidenciaprogram idei ösztöndíjasai között

Budapest, 2023. május 17. – Döntött a zsűri, kiválasztották azt a három tehetség …

Művészet
Művészet
Klímabarát divatügynökséget alapítottak a METU művész hallgatói

2023-as Európa NapA 2023-as Európa Napon a Pinkponilo és a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divat kurzusának művész hallgatói megalapították a Klímabarát divatügynökséget és workshopok keretében közös gondolkodásra hívták a látogatókat, hogy fenntartható döntéseket hozzanak a jövőben az öltözködés területén...

europa-nap-klimabaratugynokseg

Klímabarát divatügynökséget alapítottak a METU művész hallgatói

2023-as Európa NapA 2023-as Európa Napon a Pinkponilo &e …

Művészet
Művészet
„Sokszínű Bioműanyag” és Insomnia a Budapesti Metropolitan Egyetem Attól függ… című kiállításán

A Design Week Sepsiszentgyörgy felkérésére 2023-ban első alkalommal állított ki a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara.

attolfugg

„Sokszínű Bioműanyag” és Insomnia a Budapesti Metropolitan Egyetem Attól függ… című kiállításán

A Design Week Sepsiszentgyörgy felkérésére 2023-ban első alkalommal állított ki …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...