Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Bakó Fanni - Grafika | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bakó Fanni - Grafika

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Örültem neki :) Az Educatio kiállítás során már sikerült megtapasztalnom, hogy sokkal közvetlenebb kapcsolatot lehet kialakítani a felvételizőkkel, ha személyesen beszélgetsz velük. Ezt szeretném a továbbiakban is folytatni, hiszen egy személyes tapasztalat, vélemény sokszor meggyőzőbb ezernyi érvnél.

MIÉRT EZ A SZAK?
Mindig is művészeti pályára készültem, végül azért a tervezőgrafikát választottam, mert ezt éreztem a legsokoldalúbbnak.

MIÉRT A METU?
Mert megannyi lehetőséget biztosítanak a fejlődésre, a kiscsoportos órák során pedig a tanárok sokkal személyesebb kapcsolatot tudnak kialakítani a diákokkal.


INTERJÚNK FANNIVAL

Fanni Tervezőgrafika alapszakunk hallgatója, Grafika területünk kisköveteként képviseli a METU-t a 2018-19-es felvételi kampányban.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Elég sokféle feladatot kapunk a tanulmányaink során, ami kifejezetten előnyös, mivel így sokkal könnyebben rátalálunk arra, ami igazán érdekel. Az egyszerűbb feladatoktól kezdve (CD-borító, plakátok) az egészen komplexekig, mint például egy teljes arculat, csomagolás, mindennel "találkozunk". 

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak? 
A művészettörténetet és a kortárs vizuális művészeti elemzéseket. Mindkettőt fontosnak tartom, szerintem szükség van arra, hogy megismerjük az előző korok művészetét és a kortársakat is. Egy-egy projektnél nagyon sokat tud segíteni, ha van egy stabil lexikális tudás, amihez akár inspirációért is vissza lehet nyúlni. 

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A grafikai műhelyt. Sosem aggódtam amiatt, ha össze kellett festékeznem a kezeimet, itt pedig alkalmunk volt a hagyományos sokszorosító eljárásokat kipróbálni. 


 

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Csomagolástervezésnél egy éles projektet kaptunk, ami a Földvirág név alatt futott. Lényegében egy termék arculatát és csomagolását kellett teljes mértékben re-designolni, úgy hogy az üzenet megmaradjon. Mi ezt egy csoporttársammal közösen készítettük el.


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Tipográfiai tervezés gyakorlaton Palasovszky Ödön Manifesztum című művének kaptuk meg a kéziratát, ebből kellett egy kiadványt és egy, a könyv stílusához illeszkedő plakátot készítenünk. Ez volt lényegében az első ilyen jellegű munkánk, úgyhogy az elején kicsit nagy falatnak tűnt.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Tavaly januárban az installációm kiállításra került a Tipozónán Egerben. Erre nagyon büszke vagyok.


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Először is végiggondolom, hogy mit is kell pontosan csinálnom, majd jön az inspirálódás, sok-sok vázlat. Ha megtaláltam a nekem tetsző képi világot, akkor látok neki a konkrét tervezésnek. A lényeg, hogy lépésről lépésre haladjak. 

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Feladatonként változik, vannak csoportmunkák is, de inkább az egyéni feladatok a jellemzőek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem segítünk egymásnak, sokszor van, hogy egy "frissebb" szem észrevesz olyan apróságokat, ami eddig elkerülte a figyelmemet. 

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Én erre mindig azt mondom, hogy arról, amit látsz. A grafikához tartozik a logótervezés, arculatkészítés, a magazinok és könyvek tördelése, és akár illusztrálása, a tipográfia, a csomagolástervezés, de még a webes felületek tervezését is ide sorolhatnánk.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Vannak, akik stúdióknál, cégeknél kezdenek el dolgozni, de akad, aki szabadúszóként folytatja. 

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Még nem döntöttem el egészen pontosan, több minden érdekel.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
A Nemzeti Galéria Bacon Freud és a Londoni iskola festészete című kiállítását érdemes megnézni, valamint kortárs művészetért érdemes ellátogatni a Ludwig Múzeumba. Ami a szakirodalmat illeti, rengeteg hasznos könyv van, nekem személyes kedvencem Friedl-től a TYPO lexikon, Causse-tól A színek hatalma és Ellen Luptontól a Thinking with type. Ezen kívül érdemes még ellátogatni az ősszel megrendezésre kerülő Design hétre is.

  


Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Én leginkább az instagramot használom, hogy up-to-date legyek a kedvenceimmel kapcsolatban. Nagyon szeretem Christoph Niemann (@studiochristophniemann) és Kate Moross (@studiomoross) munkáit, valamint Tom Booth (@tomwilltell) és Laura Callaghan(@lauracallaghanillustration) illusztrációit.

  Mivel töltöd a szabadidődet?
Utazással, barátokkal, koncertekkel, olvasással, rajzolással, igazából sorolhatnám még elég sokáig. Attól függ, épp mihez van kedvem.

Milyen koncertet ajánlanál? 
Mivel én inkább a rock/metál vonalat képviselem, ezért az Devin Townsend prágai koncertjét mondanám. Igaz, hogy csak áprilisban lesz, de turné legtöbb állomása már most sold out, így érdemes rá gyorsan lecsapni! :) A másik meg a Disturbed júniusi Budapest Parkos koncertje. Tuti hatalmasat fog szólni.

 


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Azt a szakot jelöljék meg első helyen, amit a legjobban szeretnének. Ha teljes erőbedobással végzitek el, meg is lesz az eredménye! :)

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Olyan munkákat érdemes belerakni, ami mellett ki is tudtok állni. Valamint amik kihangsúlyozzák az erősségeket.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Szerintem jó döntés elmenni előkészítőre, ott olyan feladatokat kapnak, amiket később berakhatnak a portfólióba is, valamint a tanár már rögtön tud véleményezni és javítani is. Nem mellesleg lehet, hogy jövendőbeli szaktársakkal is találkozol! :)

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Én meglepően nyugodt voltam rajta végig, egyedül az elbeszélgetésnél izgultam, de a tanárok nagyon kedvesek voltak, oldott hangulatban zajlott az egész.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem, akkor is a tervezőgrafika lenne az első választásom.