Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Baffy Barbara / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Baffy Barbara / Kézműves tárgykultúra alapszak

"Az egyetemi éveim alatt lehetőségem nyílt arra, hogy még több alternatív anyagot és a bennük rejlő felhasználási lehetőségeket megismerjem, ennek a tudásnak az elsajátításához hozzájárultak segítőkész tanáraim is."

Baffy Barbara idén diplomázott Kézműves tárgykultúra alapszakunk kreatív ékszer specializációján, munkái láthatóak voltak az Adventtől vízkeresztig című csoportos kiállításon a Nagytétényi Kastélymúzeumban, valamint a METU Fashion kiállításon is. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A szüleim már kiskoromban tudatosan tereltek a művészet felé. Már óvodában is rajzversenyeken vettem részt, majd az általános iskola felső tagozatos évei alatt bennem is megfogalmazódott, mit is szeretnék a későbbiekben igy már én is tudatosan készültem erre. A divat szeretete szintén végig kísérte eddigi életem. Gyerekként papírruhákat készitettem a húgaimnak, illetve barátnőimnek öltözékeket terveztem különböző eseményekre. Így nem volt kérdés, mivel is szeretnék foglalkozni.

   


Miért ezt a szakot választottad?
A terveim között mindig is a divattervezés szerepelt, de táskákat és cipőket is előszeretettel terveztem, úgyhogy ez az irány különösen érdekelt. A specializáció választás során ezért a Kézműves tárgykultúra alapszakon belül a kreatív ékszert választottam. Úgy gondoltam, hogy a divattervezéssel majd a szak elvégzése után foglalkozok, hiszen azt akár mesterszakon is elvégezhetem.

Mi inspirál?
Leginkább a természet. Ez kiaknázhatatlan lehetőségeket nyújt. A leginspirálóbb számomra a szabadság, ami a természetben és a benne megtalálható légies formákban rejtőzik.


  


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az egyik meghatározó munkám a másodéves anyagmanipuláció feladat során elkészült ékszer kollekcióm. A feladat lényege az volt, hogy egy nem szokványos anyagot úgy manipuláljunk, hogy az felismerhetetlenné váljon. Igy készültek el a műanyag evőeszközökből az ékszereim, fő cél az volt, hogy hordható legyen. A formát illetően a természetből inspirálódtam, főként a virágok szabálytalan szirmaiból. Ebben, feladatban úgy érzem megtaláltam önmagam, nagyon élveztem minden pillanatát, főként azt, hogy egy a hétköznapokban sokak által használt, a környezetünket nagyban szennyező anyagot újra fel tudok használni úgy, hogy azt közben hordhatóvá teszem.

  


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám a Seaweed elnevezést kapta. Eleinte a vizes élőhelyek vizsgálatával foglalkoztam, így találtam rá az algák családjára, amelyre a diplomám építettem. Az algáknak igen fontos szerepük van, ők voltak a legelső oxigénforrások a Földön. Napjainkban 50-57%-ban járulnak hozzá a Föld oxigénkészletéhez. Az algák közül a hínárféléket ragadtam ki, különösen a nori és a kombu hínárt, amelyeket felhasználtam mind az ékszer mind a kiegészitő tervezés során. Az ékszer tervezés során a fő szempont az anyag konzerválása és megőrzése volt igy a hínárokat műgyantába zártam, amivel átmeneteket tudtam képezni a víztiszta felülettől a nagyon hínárosig. Minden egyes műgyanta hengereben buborék is látható, amivel a hinár különleges képességére az oxigénképzésre szerettem volna felhívni a figyelmet. A műgyanta hengereket pánttal karperec formára rögzítettem igy jött létre a 4 darabos kollekció. A kiegészitő tervezés során olyan cégeknek, főként virágkereskedéseknek szerettem volna alternatív felhasználási javaslatokat nyújtani, akik műanyagmentessé szeretnék tenni vállalkozásukat. Az elkészült műanyag csomagolóanyag, és műanyag cserepet helyettesítő vázák alapanyaga bioműanyag és hínár ötvözéséből jött létre. A vázákat megunva akár a kerti komposztálóba is eldobhatjuk, mivel biológiailag lebomló anyag. Emellett a virágot a vázával együtt is elültethetjük igy a hínár kiváló hatásai még jobban érvényesülnek csakúgy, mint a bomlás során. A célom ezzel, hogy felhívjam a figyelmet a rohanó világ ártalmaira, főként a környezetünkre nézve. Kicsit álljunk meg és nézünk magunk köré. Gondolkodjunk el egy pillanatra. Nem is gondolnánk, hogy egy ilyen jelentéktelennek tűnő élőlény mennyire fontos a Föld és az emberiség számára.

  


Mivel járult hozzá a METU a szakmai fejlődésedhez?
Már kicsiként is szerettem olyan anyagokat felhasználni munkáimhoz, amelyek a közvetlen környezetemben megtalálhatóak. Az egyetemi éveim alatt lehetőségem nyílt arra, hogy még több alternatív anyagot és a bennük rejlő felhasználási lehetőségeket megismerjem. Amely tudás elsajátításához hozzájárultak segítőkész tanáraim, Jermakov Katalin és Vági Flóra.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Minden olyan felvételizőnek ajánlom a szakot, akik divattal szeretnének foglalkozni, ám nem tudják pontosan azon belül merre tovább. A Kézműves tárgykultúra alapszak első évében lehetőségük nyílik a sokrétű feladatok során kitapasztalni ezt, majd a másodévben a választott specializáción továbbfejleszteni magukat.

  

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Nagyon jó érzés diplomásnak lenni, hiszen egy olyan területtel foglalkozhatok mostantól, amelyről kiskorom óta álmodozom. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Egészen rendkívüli és egyedi diplomavédésem volt. A kirobbant járvány miatt arra kényszerültünk, hogy otthon dolgozzunk tovább, ami azt is jelentette, hogy a védés is online fog megtörténni. Eleinte maga a gondolat furcsa volt számomra, hogy egy ilyen jellegű dolgot online kell végig vinni, de ahogy elkezdődött a záróvizsga, el is illant ez a gondolat. Nagyon családias, de mégis komoly volt a hangulat és a légkör. Minden percét élveztem és izgalmas volt a többi tanuló munkáját is végighallgatni.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A jövőben szeretném a METU Divat- és textiltervezés mesterszakát elvégezni, és továbbfejleszteni magam ezen a területen. A külföldön tanulás is megfogalmazódott bennem, hiszen a METU számos külföldi egyetemmel áll kapcsolatban. A mesterdiplomát követően a megszerzett tudásom egy saját vállalkozásban szeretném tovább kamatoztatni.