Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Antal Leila / Media design alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Antal Leila / Media design alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Én egy 23 éves Budapesten született lány vagyok, aki egész életében azzal küzdött, hogy a benne lévő ötleteket és képeket hogyan mutassa meg a világnak, hogy számukra is menedéket jelentsen ezek megtapasztalása. Úgy gondolom, jó úton haladok, hogy ehhez megtanuljak minden eszközt, amivel ezeket megalkothatom. 

Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Azért jelentkeztem a METU-ra, mivel évekkel ezelőtt a nagybátyám is ide járt egy másik szakra. Ő mesélt nekem arról, hogy mennyire gyakorlat alapú az oktatás, milyen kiváló szakemberek az oktatók és valós tudást kap az ember a diplomája mellé. 

Mesélj kicsit a szakodról! 

Azoknak az embereknek ajánlom ezt a Media design szakot, akiket érdekelnek a különböző digitális eszközökkel készített alkotások, kreatív és új megoldások és a technológiai innovációk a művészet terén. A későbbi munkáik során a különböző területeken szerzett tudással szélesebb látásmóddal fognak rendelkezni, ami több lehetőséget és könnyebbséget ad majd nekik ezekben a feladatokban. 

A média design szak egy nagyon jó képzés, amit viszonylag kevesen ismernek és szeretném, ha több emberhez eljuthatna általam. Azt várom, hogy a tőlem megismert információk és az én történetem hatására sokak inspirálódnak és megtalálják az utat a jövőjük és céljaik felé.  

Itt az egyetemen különösen fontos számomra a modern technológia használata az oktatásban, a kellemes családias környezet és az, hogy a képzésben folyamatos mentorálást kapunk oktatóinktól. 

Én mindenképpen a gyakorlati alapú oktatás miatt ajánlanám a METU-t, mert az itt megtanultakat ténylegesen tudják a diákok alkalmazni a jövőbeli munkájuk során. Ezen kívül egy nagyon jó és összetartó közösség, ahol nem csak szakon belül, hanem az iskola minden területén segítjük egymást és örülünk egymás sikerének. 

Számomra az első nagy mérföldkő az volt, hogy felvettek ide és érdemesnek tartottak erre a szakra. Sokat fejlődött azóta az önbizalmam, örömmel töltenek el a sikereim a projektekben és egy erős pozitív jövőképet adott az, hogy az elképzeléseimet végre meg tudom valósítani.  

Hallgató helyett alkotók vagyunk. Hiszen egyenlő emberként kezelnek itt és az alkotásaim alapján egyéni iránymutatást kapok, hogy hogyan fejlődhetek még többet. 

Miért pont ezt a szakot választottad? 

Én azért választottam ezt a szakot, mivel mindig is arra vágytam, hogy a kreativitásomat minél több kommunikációs eszközzel, legyen az audio, vizuális vagy audiovizuális forma tudjam kifejezni.  

Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

A Media design stúdiumok tárgy, mert itt sokféle programot ismertünk meg, igazán kreatív projektjeink voltak és vannak folyamatban. 

Milyen jótanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Én azt a tanácsot adnám egy idei jelentkezőnek, hogy nézzen utána alaposan azoknak a szakoknak, amik érdeklik őt és ez alapján rakja sorrendbe, hogy melyik szakokra jelentkezik. Nézze meg a felvételi követelményeket és gondolja át, hogy a fennálló időben tudja-e őket teljesíteni. Amit én most másképp csinálnék, az az, hogy a portfóliómba gondosabban válogatnám az anyagokat és végiggondolnám részletesebben, hogy mit szeretnék majd róla elmondani a felvételi bizottságnak.  

Mi a kedvenc helyed a METU-n?  

A harmadik emelet a Rottenbiller utcai campuson a kedvencem. Eddig a legtöbb óránk itt volt megtartva és mindig jól éreztem magam itt, akár a kis csoportos termekben az órákon vettem részt, akár az előtérben várakoztam a mozi székeken. 

Én mindenképpen a gyakorlati alapú oktatás miatt ajánlanám a METU-t, mert az itt megtanultakat ténylegesen tudják a diákok alkalmazni a jövőbeli munkájuk során. Ezen kívül egy nagyon jó és összetartó közösség, ahol nem csak szakon belül, hanem az iskola minden területén segítjük egymást és örülünk egymás sikerének. 

A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Én a gólyatábort emelném ki az offline METU-s élményeim közül. Itt sok kapcsolatra tettem szert különböző szakokról és a saját szakomról is kötetlen hangulatban. Ezek az ismeretségek sok sikert eredményeztek az iskolai feladatokban és a magánéletemben is. 

Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Pozitívnak tartom sok szempontból az online oktatást, mivel így is megkapjuk a megfelelő segítséget és az oktatást tanárainktól a jelenlegi helyzetben az otthonunk biztonságában. 

Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Jonathan Nash. Ő egy 3D Artist és azért őt tartom példaképemnek, mivel a kreatív és különleges ötleteit zseniális precizitással alkotja meg és igazán egyedülálló munkái vannak. 

Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Én kinézetre egy átlagos embernek képzelem el semleges neműként, mivel szerintem lényegtelen, hogy hova tartozik identitás alapján, csak a tudása, a problémamegoldó készsége és az összes tanított szak tökéletes ismerete számít ennél a szuperhősnél. 

A METU szuperereje az, hogy egy erős, pozitív környezetben úgy adja át a tudást, hogy élményként és nem feladatként tekintünk rá. 

Mit tanulnál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Én a UX/UI designt tanulnám meg leginkább, de szeretném az összes lehetőséget maximálisan kihasználni és a lehető legtöbb dologban gyakorlatot szerezni. Milyen oktató helyett mentor élményed van a METU-ról? 

Az egyik ilyen élményem tipográfia órán történt, ahol más irányból közelítettem meg a feladatot. Az oktatónk erre nem azt a választ adta, hogy nem jó, amit csináltam, hanem az én nézőpontomnak megfelelő kritikát adta. A kedvenc tanárom Szacsvay Pál, mivel érdekes és tartalmas órákat adott le nekünk, ahol folyamatos segítséget kaptunk, sok új technikát és programot ismerhettünk meg. 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Számomra ez a mondat azt jelenti, hogy értékes munkákat hozunk itt létre, amikre büszkék lehetünk és a portfóliónkba is bele tehetjük majd. Az alkotás folyamatát teljes egészében megismerjük, mint a szoftvert, amivel dolgozni fogunk, a tervezést, az elkészítést és a kész munkánk prezentálását is. 

Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Létrehozás, értékteremtés, kifejezés. 

Melyik élményed kapcsolódik a METU-n az alkotóegyetemégéhez? 

A projekteken való dolgozás során, a létrehozott munkák bemutatása és ezek értékelése. 

Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Igen, az első kipakolástól nagyon tartottam, de ott is építő és jó kritikákat kaptam az oktatóktól. 

Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Az összetartás a szakunkon, hogy bárki bármilyen problémával fordult a közösséghez mindenki segített egymásnak. 

Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Mivel dolgozom az egyetem mellett, így nem volt sok lehetőségem ezeken részt venni, de tavaly októberben segítettem a szakunk diploma munkáit bemutató kiállítás felépítésében. Itt is megnyilvánult a jó csapatmunka, a kellemes hangulat és a problémák megoldására orientált gondolkodás, ezek mind nagyon tetszettek. 

Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Szeretek sorozatokat nézni, olvasni, biciklizni és kirándulni. 

 Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyvből mindig szívesen ajánlom a Aldous Huxley Szép új világ című könyvét, kiállításból pedig a Designer maker user kiállítást a londoni Design múzeumból. 

Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Kapcsolataim építése, új területek megismerése, kreativitásom kifejezése. 

Hogy érzed, fogják-e segíteni a METUs évek a karrierterveidet? 

Igen fogják, mivel értékes tudással lépek majd ki az egyetemről, jó kapcsolatokkal és magabiztos hozzáállással a feladatokhoz.