Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Antal Ágota / Média design alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Antal Ágota / Média design alapszak

„A Média design szak sokszínűsége egyaránt remek terep azoknak, akik még keresik az útjukat, illetve akik egy adott területre szeretnének fókuszálni.”

Antal Ágota Média design alapszakunkon diplomázott. Részt vett a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészettudományi Szekciójának versenyén, munkája látható volt a 2018-as TEDxMETU média design projektjeket bemutató kiállításán is.Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A média design egy sokoldalú, nyitott terepet biztosít, ahol szabadon mozoghatunk és alkalmazhatunk bármilyen eszközt ötleteink megvalósítására. Számos területre enged betekintést nyerni, innentől pedig egyénfüggő ki miben mélyed el. Rám ez a fajta „alkotói szabadság” felszabadítóan hatott, ezért érdekelt ez a terület.

Miért ezt a szakot választottad?
Eredetileg főként fotográfiával foglalkoztam, és ebben az időszakban találtam rá a Média design szakra, amely számos változatos területet foglal magában. Számomra fontos, hogy ne ragadjak meg egy adott dolognál, hanem minél több mindenbe bele tudjak tanulni, minél több eszközt, médiumot tudjak tudatosan alkalmazni, ez által pedig folyamatosan fejlődni. Ehhez kiváló terepet biztosít a média design.

Mi inspirál?
Mára minden (a hétköznapi dolgoktól kezdve a szakmai közegig) inspirálóan tud hatni rám.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
A számos projekt közül leginkább az audiovizuális animációk elkészítéséhez kötődtem - főként a zene és vers absztrakt vizualizációinak létrehozásához.Később megismerkedtem a valós időben zajló audiovizuális tartalmak létrehozásával. Ezen a gyakorlatokat követően lehetőséget kaptunk egy nagyobb volumenű projekt csoportban történő kidolgozására, ami a SONO elnevezést kapta. A SONO egy meditációt segítő audiovizuális installáció, amit két csoporttársammal, Bach Viktóriával és Kitai Dániellel közösen hoztunk létre. Ezzel a projekttel részt vettünk a 2019-es OMDK-n illetve a 2018-as TEDxMETU keretein belül szervezett „Interaktív Spektrumbarlang” kiállításon is.


 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A SONO projekt alatt végzett munkából kiindulva, a diplomamunkámban egy meditációt segítő interaktív könyvet alkottam meg. Az olyan témák, mint a meditáció, a slow-mozgalom, mindennapjaimban is erősen foglalkoztatott, így született meg a meditációs-könyv ötlete.

A könyv a nyomtatott grafikai elemeken és szövegen túl vetített animációkat is tartalmaz, melyeket kézmozdulatokkal lehet vezérelni. Ez a tartalom a könyv egy üres oldalpárjára kerül vetítésre, ezzel egy interaktív könyv valósul meg. A könyv két részre osztható. Nyomtatott részét a tibeti buddhizmusban ismert, “nyolc szerencse-jelképről” készült absztrakt illusztrációk, a jelképek klasszikus ábrázolásai, illetve a szimbólumok leírásai alkotják. Utóbbiak, mint meditációs eszköz használhatók, hagyományosan ezek a kialakított formák működésbe tudják hozni a tudatalattit. A második rész a könyv végén található üres oldalpárra vetített interaktív vizuális tartalom, amely 8 különböző elmélyülést segítő audiovizuális loop-animáció. A buddhista meditációban használatos kéztartások (mudrák) motívumát párhuzamba állítottam az installáció interaktív tartalmával, vagyis a kézmozdulatok általi vezérléssel. Az eredmény így egy szimbolikusan értelmezhető meditációs “kézikönyvként” működik.


 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Úgy érzem, hogy a szakon folytatott tanulmányok és tapasztalatok által rátaláltam a saját utamra, ami egyenlő mértékben élvezetes és kihívásokkal teli. Ezt nagyban köszönhetem oktatóimnak, különösen Sztojánovits Andreának, illetve Laczkó Juliannának. Ezen túl olyan lehetőségeket is biztosított a szak, mint például a Lille-i Videomapping Fesztivál keretein belül megszervezett workshop-on való részvétel.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A Média design szak sokszínűsége egyaránt remek terep azoknak, akik még keresik az útjukat, illetve akik egy adott területre szeretnének fókuszálni. Kellő mértékű elmélyüléssel sok tapasztalattal és tudással gazdagodhatnak.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Kíváncsian és izgalommal telve várom az előttem álló utat! :) 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomavédés jó színtere volt annak, hogy visszajelzést kapjak a diplomamunkámra, ezen felül pedig az elmúlt három év méltó lezárása lett. 

Milyen terveid vannak a jövőre? 
Nagyon örülök, hogy tanulmányaim során rátaláltam arra a területre, ami leginkább érdekel, és számos ismeretre tehettem szert oktatóim segítségével. Ezeket az ismereteket jelenleg projekt szinten alkalmazhatom. Némi munkatapasztalat megszerzése után folytatni szeretném tanulmányaimat mesterképzésen.