Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ács Zsuzsanna / Animáció mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ács Zsuzsanna / Animáció mesterszak

„…az itt töltött két év alatt a komfortzónámon kívül mozogtam, minden munka egy új tapasztalás volt, és mindet nagy élmény volt létrehozni.”

Ács Zsuzsanna Animáció mesterszakunkon diplomázott. Filmje szerepelt a 13. Kecskeméti Animációs Fesztivál Diákfilmek versenyében, csoporttársaival részt vett Palya Bea Nappali dalok című kötetéhez készült animáció megalkotásában is.


  


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
12-13 éves voltam, amikor kijelentettem, hogy én filmezéssel szeretnék foglalkozni. Egy barátnőmnek volt otthon mini DV-kazettás kamerája. Azzal forgattuk le az első tudósításunkat a tiszai árvízről; ő volt a bemondó, én pedig az operatőr. 


Miért ezt a szakot választottad?
Az alapképzés során sok mindenbe belekóstoltam, többek között az animációba is. Sajnos csak felszínesen érintettük, elsősorban elméleti oktatás folyt és önállóan próbálkoztam animációs filmet készíteni. Szerettem volna, ha szakmai segítséget kapok és tapasztalatot tudok gyűjteni ahhoz, hogy akár animációs technikákkal hozzak létre filmeket, valósítsam meg mindazt, ami engem megmozgat.


Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Egerben végeztem az akkor még Eszterházy Károly Főiskola (ma már Egyetem) Mozgóképkultúra és médiaismeret szakán Mozgóképkészítőként.

Mi inspirál?
Igazából minden; emberek, történések, egy hang. Bármi tud inspirálni.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Ez alatt az itt töltött két év alatt a komfortzónámon kívül mozogtam, minden munka egy új tapasztalás volt, és mindet nagy élmény volt létrehozni. Azokat a munkákat emelném ki, melyek a diplomamunkám előfutárai voltak; egy könyvtrailer, amely Munk Veronika Kéjutca című könyvéhez készült. Ebben a munkában próbálhattam ki először a dokumentum-animációt; valós emberekkel (nem színészekkel) készített interjúkból állíthattam össze egy trailert.

 


Egy másik feladat, amit nagyon élveztem, egy dokumentumfilmes kurzus volt az Integrált tervezés – Metropolitan Lab keretein belül Papp Bojánával. Olyan emberekkel forgattunk karácsonyi üzeneteket, akik valamilyen okból kifolyólag nem tölthették szeretteikkel a karácsonyt. Fontos tapasztalatszerzés volt – esetenként – perifériára került emberekkel kommunikálni, ugyanakkor teljesen más művészeti területekről érkező hallgatókkal együtt dolgozni. Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám (jelenlegi) címe Betti. Ez egy dokumentum animációs film. Konkrétabban egy portréfilm egy női taxisofőrről. Nagyon szeretem a fikciós dokumentumfilmeket, így biztos voltam benne, hogy a diplomafilmemet dokumentarista módon fogom elkészíteni. A női taxizást, mint témát egy könyvben találtam. Megtetszett ez a téma, ami után el is kezdtem kutatni. Így találtam rá a filmem szereplőjére, aki elég érdekes ember ahhoz, hogy egy portréfilm készüljön róla.

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Nagyon értékes, lelkiismeretes tanári karunk van, akiktől rengeteget tanultam. Mindemellett egy nagyon jó közösség alakult ki, ahol nem csak jó barátokra, de szakmai kapcsolatokra is szert tettem.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Szerintem nincs még egy olyan ember, aki a felvételi után annyi kétséggel telve iratkozott volna be ebbe az iskolába, erre a szakra, mint én. Nem mondom, hogy mindig, minden zökkenőmentesen ment az egyetemen, de ez általában igaz minden felsőoktatási intézményre. Azonban a szakunkon olyan szakmai segítséget, tudást kaptam, amire a későbbiekben is tudok építkezni, és aminek a segítségével létrehozhattam életem első komolyabb filmjét. 


Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Vegyesen. Kicsit szomorkodom, mert valami, amiben jól éreztem magam, véget ért. Ugyanakkor izgatottan várom, mit hoz a jövő.


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Nagyon pozitív volt. Jó bírálatot és építőjellegű kritikákat kaptam. Utóbbi számomra nagyon fontos, mert ebből tudok tanulni, továbbfejlődni. 


Milyen terveid vannak a jövőre?
Mindenképpen szeretném magam tovább képezni. Ezt most már még tudatosabban teszem, mint korábban. Szeretnék a szakmámban elhelyezkedni, filmeket készíteni, és később akár szívesen tanítanék is.