Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Áchim Attila / Mozgókép nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Áchim Attila / Mozgókép nagykövet 2020

Attila Mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakunkon végzett, jelenleg Televíziós műsorkészítő mesterszakos hallgatónk, és Mozgókép területünk nagykövete. Második éve képviseli nagykövetként területét, tavalyi interjúnkat itt olvashatjátok vele. Személyesen nyílt napjainkon találkozhattok vele, előadásából megismerhetitek mivel foglalkoznak mozgóképes hallgatóink.

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Megtisztelő érzés, igyekszem hitelesen megosztani a tapasztalataimat azokkal, akik ide szeretnének jelentkezni, és felkészülten várni őket nyílt napokon, vagy más platformokon. :)

 


Miért ezt a szakot választottad?              
Mindig azt keresem, hogy hol tudnék fejlődni, és a tanári kart látván úgy gondoltam, csak tanulni tudok tőlük! 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert barátságos környezetben, családi hangulatban tanulsz olyan dolgokat, amik egyrészt érdekesek, másrészt hasznosak lesznek a további karriered során.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Olyan feladatokkal, melyekkel korábban nem igazán találkoztam. Hatalmas kreativitást és még annál is nagyobb rögtönzést igényeltek a feladatok, sokszor a komfortzónámból való teljes kilépéssel, és az idővel való örökös harccal.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A tantárgyak rendszerint abban segítettek, hogy ezeket az új kihívásokat sikerrel tudjam kezelni, ne vesszek el bennük, és leginkább megértsem őket.

 


Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A forgatókönyvírás és dramaturgia óráim segítettek abban, hogy összetettebben, átfogóbban tudjak gondolkozni egy filmről, így ezeket tartottam a leghasznosabbnak.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A legnagyobb kihívással járó feladatokat. Azokat, amelyeknél rögtönöznünk kellett, és a semmiből megoldani a helyzetet.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A hegyekben forgattunk egy diplomafilmet, sokszor 12-14 órás munkarenddel, de úgy elrepült az idő, mintha csak egy pillanat lett volna. Mindig azok a projektek a kedvenceim, ahol a rendező együtt álmodja meg a filmjét az operatőrrel, és a munka közös tisztelettel és odafigyeléssel születik. Ezeket az alkotói folyamatokat abszolút flow élményként élem meg.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A legösszetettebb feladatok, ezen belül is azok, amelyekben nagyon sok embert kellett irányítani. Mikor rendezőként próbálod ki magad, egy egészként kell látnod magad előtt a jövőben elkészülő művet, és így már csak a részfeladatokra kell koncentrálnod.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Remélem, hogy a legnagyobb sikereim nem a hátam mögött vannak, hanem előttem állnak.

 


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Általában az elején kezdem, de van, hogy a közepén, vagy a legnehezebb résznél. Szerencsére ez nem olyan, mint egy egyenlet, és nem is olyan látás- vagy gondolkodásmódot igényel legtöbbször. Persze attól még ugyanolyan logika van a megvalósításban és a tervezésben, mint bármelyik más területen.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A film csapatmunka. Az osztálytársaid a csapattársaid, úgy, mint a fociban. Hogy a csapat sikert könyvel el, vagy sem, függ annak minden tagjától, és az "edzések" itt is együtt vannak. Az, hogy ennyire sokszínű emberek vesznek körbe, nagyban segíti azt a bizonyos győzelmet!

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Mesélők vagyunk. Történeteket, érzéseket, eseményeket mesélünk el, és a suli arra van, hogy megtanuljuk "szavakba" önteni a történeteket, és megtanuljuk a filmnyelvet.Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Rengeteg mindennel, mivel nem elég hozzá, hogy elolvas tíz kötelezőt, ennél sokkal összetettebb. Ha egy rendező a kialvatlanságról akar filmet forgatni, akkor a pszichológiával foglalkozik először, majd orvosokkal beszél, jobb esetben olyanokkal, akik ebben szenvednek, és így tovább... A tényleges forgatás a film elkészülési folyamatának csupán töredék része.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Rendszerint akit tényleg érdekel ez a világ, az az útját is megtalálja benne. De ez minden téren így működik az életben. Személy szerint sok mindent látok, van, aki cégeknél helyezkedik el, van, akit a szabadúszás vonz jobban, és van, aki projektekben látja a boldogulás kulcsát.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Nagyon érdekelne, ha kaszkadőr-operatőr lehetnék, aki pl. Tom Cruise után ugrik, persze kábelekkel biztosítva, emellett a steadicamezés is érdekel.

 


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Filmes tábor, filmklub, filmfesztivál, nyílt napok, mozi! Olvasni úgy is mindenki a saját ízlése szerint fog.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
A YouTube ma már tele van megannyi „hogyan csináld” videóval, főként angol nyelven, aminek ismerete nem is árt, ha a szakmán belül jól akarsz működni.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szeretek a barátaimmal lenni, de legjobban sétálni, kirándulni, filmet nézi. A hobbim a munkám, szeretem, amit csinálok.

Milyen koncertet ajánlanál?
Olyat, amin nem nyom agyon a tömeg, tehát alkalmad nyílik a zenét is élvezni. Mindenképp jó barátokkal menj! :)

 


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Hogy mélyedjen el egy témában, a legjobb, ha elkezdi a mindennapjai részévé tenni. Csináljatok és nézzetek filmeket, ötleteljetek, írjatok történeteket, és találjátok ki, hogyan valósítanátok meg őket. Vágjátok meg az így készített felvételeket, és ha nem tetszik, amit láttok, már gondolkodhattok is azon, hogyan csinálnátok legközelebb másképp. Sok ilyen tapasztalat fog majd elvezetni egyszer egy tökéletes alkotáshoz is. Kezdjétek el még ma, a kifogások ráérnek!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A legegyszerűbb módja szerintem egy YouTube lejátszási lista, referenciák névvel, amit csak linkelned kell, amikor rákérdeznek, mit csináltál eddig. Ide a legjobb 5-7 videódat rakd be, legyen lényegre törő, letisztult felület.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Én sajnálom, hogy kihagytam. Mikor még gimnáziumba jelentkeztem, jártam előkészítőre, és emlékszem mennyit segített.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Teljesen más volt, mint az addigi tesztek, felelések a suliban. Próbára tett, élveztem a kreatív feladatokat, és tetszett, hogy főként a nem betanult dolgokra voltak kíváncsiak.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Valószínűleg ugyanúgy csinálnám, akármilyen jól is hangozna, hogy többet készülnék, jobban tanulnék.