Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „A jövő szakembereit arra inspirálni, hogy rátaláljanak a saját útjukra, fantasztikus érzés” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„A jövő szakembereit arra inspirálni, hogy rátaláljanak a saját útjukra, fantasztikus érzés”

Kérdezd a mentort! sorozatunk következő interjújában Marschall József válaszol Kovács Patrícia, a Kereskedelem és marketing szak nagykövetének, kérdéseire. Az interjúból megtudhatod, hogy miért nem baj, ha néha az ötleteink a kukában landolnak, és pályakezdőként mit kell tenni ahhoz, hogy hasznos tagjai lehessünk egy kreatív csapatnak. 
Az órák során minden alkalommal tele volt energiával, mosolygós volt, viccelődött, sosem érződött a Tanár Úron, hogy esetleg a felszín alatt rossz kedve lenne. Mostanában, természetesen a vírus okozta folyamatosan lappangó stressz és kiszolgáltatottság miatt magamon is és a társaimon is észreveszem, hogy egyre jobban bele vagyunk keseredve az életbe. Ön mégis mivel győzi le a gonoszt? Hogy tudott mindig ilyen pozitív energiát közvetíteni, még online formában is? 

Alapvetően pozitív szemléletű, optimista ember vagyok, ráadásul nagy szerencsém, hogy abból élek, ami egyben a szenvedélyem is. Az írás, a kommunikáció, a tanítás. Bepillantást nyújtani a reklámszakma titkaiba, megosztani a tapasztalataimat, és a jövő szakembereit arra inspirálni, hogy rátaláljanak a saját útjukra, fantasztikus érzés. Ez a munka rengeteg energiát ad. A jelenlegi helyzet olyan, mintha falak záródnának körénk, amelyeket sem áttörni, sem megkerülni nem tudunk. Nem tehetünk mást, várnunk kell, amíg maguktól leomlanak. A szellemi utazásnak viszont nincs akadálya, és mindenkit arra bíztatok, hogy éljen is ezzel a lehetőséggel. De nemcsak az agyunkat, a testünket is érdemes dolgoztatni, a rendszeres sport sokat segít. Nagyon várom a személyes találkozásokat, mert ez az, ami a leginkább feltölt bennünket! 


Az előző félév szorgalmi időszakának 12 hete alatt sosem fordult elő, hogy a Tanár Úr késve kezdte volna az órákat, esetleg elmaradtak volna, pedig nyilvánvaló volt, hogy rengeteg feladata van egy nap 24 órája alatt. Ebből arra következtettem, hogy rendkívül jól bánik az idejével, jól osztja be azt. Mióta minden otthonról a gép mögül zajlik, csak úgy folyik ki a kezeim közül az idő, és értetlenül állok mikor észreveszem, megint eltelt egy óra a napból. Elárulná mi a titok? Hogyan lehet hatékonyan beosztani az időnket? 

Túlzás lenne azt mondani, hogy mindig tökéletesen beosztom az időmet. Néha szándékosan elengedem az időt, amikor például elő kell állnom egy kreatív koncepció ötletével. A határidő viszont szent és sérthetetlen. A megbeszéléseket időben kell kezdeni, hiszen nem pazarolhatom 20 ember idejét. Ha nem vállaljuk túl magunkat, és olyan megbízásokat fogadunk el, amelyek nem demoralizálják az alkotótársaimat és engem, akkor megbirkózhatunk az időnyomással. A jó öreg listázás ezekben a nyomasztó napokban is segít. Érdemes még a nap végén számba venni a következő napi feladatokat, hogy könnyebb legyen a reggeli indítás. 


A legtöbb, hanem az összes órán gyakorlati, a saját életéből és szakmai pályafutásából merített példákkal színesítette az elsajátítandó tananyagokat, mely történetek elmesélésének alkalmával átható motiváltság volt érezhető a Tanár Úr szavaiból. A reklámszakma véleményem szerint erősen az a szféra, amihez rengeteg kreativitás, kitartás, ambíció kell, ezek viszont az évek folyamán halványulhatnak, ha sok negatív visszajelzés érkezik az ember munkáira, amik már-már az ő gyermekei. Tanultuk, hogy a „Kill your babies” startégia szükséges ahhoz, hogy jól tudjunk működni ebben a szakmában, viszont attól tartok, hogyha a megbízó öli meg az ötleteinket, nem pedig saját magunk, ezen merényletek halmozódása végett egy pályakezdőben hamar alakulhat ki a sorozatos kudarcélmények miatt a „feladom” érzés. Mit tanácsol, hogy maradjunk mindig motiváltak? Ön, hogy tud ennyi év után is motivált lenni? 

Valóban, az ötleteink sokszor kerülnek kukába. Néha érdemtelenül, néha viszont ott vannak a legjobb helyen. Adott esetben be kell látnunk, hogy másoknak van igaza. Az is fontos, hogy higgyünk magunkban. Pályakezdőként folyamatosan fejleszteni kell a tudásunkat, hogy valóban jó és használható ötletekkel álljunk elő. Az ügyfélre úgy kell tekinteni, mint a csapat fontos tagjára. Az a legjobb, ha ő is részese a munkafolyamatnak. Nem könnyű eladni egy szokatlan ötletet, ezt is meg kell tanulnunk. A grafikusoknak, art direktoroknak, szövegíróknak nagyon  kemény a munkájuk, de olyan őrülten izgalmas játék részesei, ami nem mindennapi élmény. Ha valaki nem a díjakra, a pénzre vagy más külső jutalmakra hajt, hanem élvezi, amit csinál, akkor sokkal ütésállóbb lesz, és bírni fogja a terhelést. A kreativitás tanulható, és ha az elszántság szenvedéllyel társul, akkor a munkánk előbb utóbb meghozza majd az eredményét. 

2021. 04. 07.

Hírek

Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...