Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Újra Editor's Cut Filmklub | Budapesti Metropolitan Egyetem

Újra Editor's Cut FilmklubAz őszi szemeszter filmklubja 
A METU mozgóképes szakjainak nyilvánosan látogatható eseménysorozata

Az általunk nagyrabecsült elődök közül hárman, akik már nem lehetnek közöttünk: Morell Mihály (1911-2013), Zákonyi Sándor (1915-1981) és Szécsényi Ferencné, Médi (1928-2009), aki az SZFE-n mindannyiunk mestere volt.
 

A  nagysikerű vetítés sorozat az őszi szermeszterben újabb 8 alkalommal jelentkezik.

A korábbi Fényíró Filmklubot követően ezúttal a filmkészítést egy másik szemszögből, a vágók munkája felől közelítjük meg.
A szeptember 19-én újrainduló filmklub vetítései után immáron hagyományosan, minden alkalommal ismét egy-egy vágó lesz a vendégünk, akikkel moderátor vezetésével beszélgetünk a film megvalósítása kapcsán felmerülő kérdésekről.
A beszélgetéseket harmadéves Kameraman szakos hallgatóink rögzítik majd, Mozgóképművész mesterszakunk mozgókép-vágó specializációs hallgatói vágják, archiválják, és a METU YouTube csatornáján lesznek megtekinthetőek.

Időpont: 2017. szeptember 19-ével kezdődően, kedd esténként 19.00 órától
Helyszín: METU Rottenbiller utcai campus, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 17-19. M404-es terem.

A Filmklub vetítései hallgatók és külsős érdeklődők számára egyaránt ingyenesek.
A terem férőhelye 120 fő, érkezési sorrendben töltjük fel az esemény helyszínét.

A programsorozat házigazdája Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.

 Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A HETENTE JELENTKEZŐ FILMKLUB TERVEZETT PROGRAMJA


1. MEGHÍVOTT VENDÉG: Hranitzky Ágnes
IDŐPONT: 2017. szeptember 19.
FILM CÍME: Kárhozat
MODERÁTOR: Takács Ferenc Dr. ny. egyetemi docens

Facebook esemény

Hranitzky Ágnes Balázs Béla-díjas magyar vágó, rendező, Tarr Béla élettársa, aki vágóként dolgozott többek között Maár Gyulával, Szíjj Miklóssal, Böszörményi Gézával, Lányi Andrással, Dárday Istvánnal és Szalai Györgyivel. A ’80-as évektől minden Tarr Béla által rendezett filmben dolgozott, eleinte vágóként és a rendező munkatársaként, a későbbi filmekben már rendezőtársként és producerként is kiemelkedő szerepet vállalt a filmek elkészítésében. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.


Kárhozat (r.: Tarr Béla,magyar filmdráma, 115 perc, 1987)
"Hősünk, Karrer, olyan ember, aki pontosan tudja, mit várhat saját életétől. Olyan nézőpontból szemléli a világot, ahonnan világosan belátható életének teljes reménytelensége, és ennek ellenére mégis belevág egy újabb történetbe, holott ő tudja a leginkább, hogy csak vesztesként kerülhet ki belőle. Van azonban benne valami, ami erősebb, mint a saját világlátása. Ez a benne lakozó nagyobb erő vonzza a történet másik szereplőjéhez, az énekesnőhöz, aki vágyainak és érzéseinek nem egészen méltó tárgya. Karrer nem vár semmit ettől a szerelemtől, számára ez a szerelem a legvégső emberi szükséglet, az emberi melegség utáni biológiai vágyakozás kifejeződése végzetes egyedüllétében... Nem is az a kérdés, hogy mi a tétje az életének, hanem az, hogy egyáltalán van-e tétje?..." (Krasznahorkai László)


Az eseményen készült további képekért KATT IDE! Fotó: Wild Anna


Operatőrök: Tamás Péter és Földvári Fatime. Vágó: Peretsényi Anna

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

2. MEGHÍVOTT VENDÉG: Politzer Péter
IDŐPONT: 2017. szeptember 26.
FILM CÍME: Kilenc vágás

Facebook esemény

Politzer Péter közel 20 éve foglalkozik játék-, dokumentum- és reklámfilmek vágásával. Kétszer volt Arany Olló-díjas vágó a Magyar Filmszemlén. Dolgozott többek között Hajdu Szabolccsal, Alföldi Róberttel, Madarász Istivel és Árpa Atillával is. 2003 óta mesél saját történeteket, első egész estés játékfilmje, a Férfikor ősszel kerül a mozikba.

 

Kilenc vágás (2011)
Szarvady János apja, nagyapja, dédapja, ükapja, sőt lánya, unokája is fodrászok. Ma már csak szombatonként dolgozik, ha régi ismerősei erre megkérik. Szarvady János nem az a szószátyár típus: nem erőszakoskodik történeteivel, nem kérdezősködik feleslegesen. Szarvady János szerény és kedves ember. Szarvady Jánosnak van egy találmánya is, a vendég körül forgó fodrászszék. Szarvady János nem a modern frizurák mestere.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Wild Anna


Operatőrök: Hofbauer Valter és Lauber Máté. Vágó: Kántor Dávid

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


3. MEGHÍVOTT VENDÉG: Szalai Károly
IDŐPONT: 2017. október 3.
FILM CÍME: Granny project (magyar felirattal)
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Szalai Károly Balázs Béla-díjas vágó, a HSE elnöke, oktatónk, egyetemi tanár a Színház és Filmművészeti Egyetemen, az ELTE-n. Számos dokumentum- és játékfilm vágója. Dolgozott többek között Enyedi Ildikóval, Szomjas Györggyel, Jeles Andrással, Grunwalsky Ferenccel, Fligauf Benedekkel és Pálfi Györggyel.

 

A Granny project három unoka történetét mondja el, akik csodálatos nagymamáik rendkívüli életén keresztül ismerkednek meg saját örökségükkel: egy angol kém, egy táncosnő a náci Németországból és egy magyarországi holokauszt túlélő, akiből kommunista lett. A filmben szép lassan kiderül, hogy az idős hölgyek nem is különböznek olyan sokban a mai fiataloktól.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Füzesi Tamás


Operatőrök: Szebeni Gábor és Polai Kristóf. Vágó: Wild Anna

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 

4. MEGHÍVOTT VENDÉG: Lemhényi Réka
IDŐPONT: 2017. október 10.
FILM CÍME: Szabadesés
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Lemhényi Réka Balázs Béla-díjas vágó, a Színművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a Magyar és az Európai Filmakadémia tagja.
Több külföldi vágói díjjal büszkélkedhet, így a Gdynia Filmfestivál, a Lengyel Filmakadémia, a Magyar Filmkritikusok, és nem utolsó sorban a 32. Magyar Filmszemle – Aranyolló díját is megkapta. Dolgozott többek között Hajdu Szabolccsal, Pejó Róberttel, Pálfi Györggyel, Rózsa Jánossal, Jerzy Skolimowski-vel, Szabó Istvánnal, Gigor Attilával, Enyedi Ildikóval, Tudor Giurgiu-val és Bereczki Csabával.
 

 

Szabadesés (R.: Pálfi György, magyar-dél-koreai-francia játékfilm, 89 perc, 2014)
A film hét lakás történetét meséli el. Egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások nem hétköznapi történeteit. A bennünk fellelhető szorongások vizuális megjelenései ezek a történetek. Akár meg is történhetnének, talán meg is történnek - csak nem szeretünk róla beszélni. A film keretét adó zuhanás csupán ebbe a hét lakásba enged betekintést, de vannak még lakások - akár ebben a házban, akár más házakban, más városokban, más országokban is. És mindegyikben van egy-egy újabb történet. Furcsa történetek ezek, különös emberekről.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Mátéffy Máté BendegúzOperatőrök: Benkő Ádám és Bódog Krisztián. Vágó: Jakobetz Zoltán

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

5. MEGHÍVOTT VENDÉG: Czakó Judit
IDŐPONT: 2017. október 24.
FILM CÍME: Iszka utazása
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Czakó Judit Balázs Béla-díjas filmvágó. Négyszer nyerte el a legjobb vágásért járó díjat a Magyar Filmszemlén. 16 éves kora óta vágónak készült. Autodidakta tanulta a vágást, talán éppen ezért szívügye a tanítás. Több mint tíz éve tanítja a MOME animáció szakos hallgatóit és nyolc alkalommal vezette az Erdélyi Filmtett-tábor vágócsoportját. A játékfilmek mellett az animációs filmek is nagy szerepet töltenek be az életében.


Iszka utazása (R: Bollók Csaba, magyar filmdráma, 93 perc, 2007)
A film egy "igen-igen kemény világró"' szól: Iszka, a Déli Kárpátok bányavidékén az utcán nő fel, viszontagságos gyerekkora után idő előtti felnőtté érik, feketekereskedők hálójába kerül, miközben kalandos utazása során eljut a Fekete-tengerig.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Földvári Fatime.


Operatőrök: Szűcs Gábor és Mátéffy Máté Bendegúz. Vágó: Bagi Anna

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

6. MEGHÍVOTT VENDÉG: Szigeti Krisztina script supervisor
IDŐPONT: 2017. október 31.
FILM CÍME: Fehér Isten 
MODERÁTOR: Miklós Mari

Szigeti Krisztina pályafutását 1996-ban Sándor Pál és Gárdos Péter mellett kezdte produkciós asszisztensként, majd scriptes lett. 2000-től szabadúszó, az elmúlt 17 évben sok rendezővel, több mint 60 filmben, TV-, rövid-, reklám filmben, sorozatban dolgozott. Főbb munkái az Aranyélet, Terápia, Tiszta szívvel, Félvilág, Nagy füzet, Isteni műszak, Fehér Isten, Delta, Bibliotheque Pascal, Fehér tenyér és az Overnight.

Fehér Isten (R: Mundruczó Kornél, magyar thriller, 120 perc, 2013)
A legrégebbi szövetségek is felbomolhatnak. A hosszú békét is követheti háború. Az ember legjobb barátja a kutya: de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, kidobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, az egyre borzasztóbb helyekre sodródik. Egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják el. Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, meglakol. De a régi gazdi nem adja fel. Ő szembe akar nézni egykori barátjával, még akkor is, ha az addigra félelmetes, pusztító fenevad lett.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Bódog Krisztián


Operatőrök: Simó Marcell és Mészáros Gergely. Vágó: Balogh Dorottya

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

7. MEGHÍVOTT VENDÉG: Hargittai László 
IDŐPONT: 2017. november 14.
FILM CÍME: Hazatérés - Egy szabadságharcos története 
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Hargittai László, vagy ahogy a legtöbben hívják, Pamacs, több mint 50 hazai alkotás vágójaként ismert a magyar filmes szakmában.
Pamacs vágta Almási Tamás Sejtjeink című Magyar Filmszemle-díjas dokumentumfilmjét, ezen kívül dolgozott Szász Attila, Szekeres Csaba, Pigniczky Réka és Salamon András filmjeiben is.

 

 

Hazatérés - Egy szabadságharcos története (R.: Pigniczky Réka, magyar-amerikai dokumentumfilm, 88 perc, 2006)
A Hazatérés című dokumentumesszé egy múltbeli történet szálait bogozza ki. Ötven évvel a forradalom után - amelyben több mint 200.000 ember hagyta el az országot - a Hazatérés végigkíséri Pigniczky László lányainak hol megrázóan, hol humorosan alakuló útját, amint személyesen próbálják feltárni a szabadságharc eseményeit. A két testvér, csupán elhunyt édesapjuk homályos anekdótáira támaszkodva és saját kíváncsiságuk által hajtva, megpróbálja részletekből és foszlányokból összerakni édesapjuk szerepét abban a valószínűtlen harcban, amit Magyarország két héten át sikeresen folytatott a szovjet hatalom ellen.


Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Szebeni GáborOperatőrök: Lakatos Erik és Fehér Zoltán. Vágó: Jakobetz Zoltán

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

8. MEGHÍVOTT VENDÉG: Kovács Zoltán 
IDŐPONT: 2017. november 28.
FILM CÍME: Isteni Műszak 
MODERÁTOR: Miklós Mari

Facebook esemény

Kovács Zoltán HSE tag, megkapta a Magyar Filmszemle és a Magyar Filmakadémia legjobb vágó-díját, a Filmakadémia alapító tagja, a Balázs Béla-díj kuratóriumában is megfordult. Valamennyi műfajban folyamatosan alkot. Négy barátjával együtt megalapították a Post Office Films utómunka-céget, melynek egyik vezetője. Olyan kiemelkedő rendezőkkel dolgozott együtt, mint Antal Nimród, Bodzsár Márk, Gigor Attila, Goda Krisztina, Koltai Lajos, Madarász Isti, Mátyássy Áron, Orosz Dénes, Paczolay Béla és Sopsits Árpád. Isteni Műszak (R.: Bodzsár Márk, magyar vígjáték, 106 perc, 2013)
Milán, a húszéves, félig szerb, félig magyar srác két évvel a délszláv háború kirobbanása után dezertál a hadseregből, és Jugoszláviából Magyarországra menekül. Mint egykori orvostanhallgató, munkát kap a fővárosi mentőszolgálatnál, és mentősként kezd dolgozni. Hamarosan rájön, hogy a sofőr és az egyik orvos egyes betegeket átsegít a halálba. Ez az illegális eutanázia jól jövedelmez, és Milánnak döntenie kell. Végül győz a pénz, mert csak így mentheti ki a háborús Szarajevóban maradt menyasszonyát.

 

 

Az eseményen készült képekért KATT IDE! Fotó: Benkő Ádám

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


PROGRAM ÖSSZEFOGLALÓ


1.
Időpont: 2017.09.19.
Vágó: Hranitzky Ágnes
Film címe: Kárhozat
Rendező: Tarr Béla
Moderátor: Takács Ferenc Dr. ny. egyetemi docens

2.
Időpont: 2017.09.26. 
Vágó: Politzer Péter
Film címe: Kilenc vágás
Rendező: Politzer Péter

3.
Időpont: 
2017.10.03.
Vágó: Szalai Károly
Film címe: Granny project (magyar felirattal)
Rendező: Révész Bálint
Moderátor: Miklós Mari

4.
Időpont: 
2017.10.10.
Vágó: Lemhényi Réka
Film címe: Szabadesés
Rendező: Pálfi György
Moderátor: Miklós Mari

5.
Időpont: 
2017.10.24. 
Vágó: Czakó Judit
Film címe: Iszka utazása
Rendező: Bollók Csaba
Moderátor: Miklós Mari

6.
Időpont: 
2017.10.31. 
Vágó: Szigeti Krisztina script supervisor
Film címe: Fehér Isten
Rendező: Mundruczó Kornél
Moderátor: Miklós Mari

7.
Időpont: 2017.11.14. 
Vágó: Hargittai László
Film címe: Hazatérés - Egy szabadságharcos története
Rendező: Pigniczky Réka
Moderátor: Miklós Mari

8.
Időpont: 2017.11.28. 
Vágó: Kovács Zoltán
Film címe: Isteni Műszak
Rendező: Bodzsár Márk
Moderátor: Miklós Mari


A programsorozat házigazdája Miklós Mari HSE Balázs Béla-díjas vágó, Mozgóképkultúra és médiaismeret, Televíziós műsorkészítő alapszakunk, valamint Mozgóképművész mesterszakunk oktatója.


További érdekességek:
Beszélgetések Szántó Komlóssy Annamáriával, Kármentő Évával és Miklós Marival a Sharepoint.blogon. 

Bővebben az első Editor's cut sorozatról

Editor's cut a Youtube-on

2017. 09. 26.

Hírek

Művészet
Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának filmje Camera Justita díjban részesült a 'Movies that Matter' fesztiválon, Hágában.

mkkcsemp

Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának fil …

Művészet
Művészet
A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció szak főállású oktatójának Kék Pelikan című filmje 2024...

kekpelikancsemp

A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokume …

Művészet
Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagyás után, újraindult a RádióMETU, a hallgatók rádiója! A megújult szerkesztőség Molnár Geryt főszerkesztőnek, Hornik Dominikot főszerkesztő helyettesnek választotta...

radiometucsemp

Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagy&aac …

Művészet
Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alkalmából kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész, egyetemünk oktatója...

urayszépfalvi

Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alka …

Művészet
Művészet
METU-s hallgató nyerte a Graphis New Talent 2024 díjat

Habony Ágota, a METU Tervezőgrafika BA szakos hallgatója nyerte meg a Gold Award in the Graphis New Talent 2024 díjat.

habonycsemp

METU-s hallgató nyerte a Graphis New Talent 2024 díjat

Habony Ágota, a METU Tervezőgrafika BA szakos hallgatója nyerte meg a Gold Award …

Művészet
Üzlet
Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvételi rangsorodban jó döntést hoztál, mert nálunk: Az egyedülálló myBRAND oktatási módszertanunkat követve tanulhatsz, pontosabban építheted fel saját szakmai portfóliódat, mely vonzó lesz a munkáltatók számára is...

dualhircsemp

Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvéte …

Üzlet
Üzlet
Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti szakmai kapcsolatot együttműködési megállapodással erősítette meg a két intézmény...

girocsemp

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti …

Üzlet
Művészet
Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Hefkó Mihály DLA, a METU főiskolai docense

2024. március 14-én állami kitüntetést kapott Hefkó Mihály DLA, a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszék főiskolai docense.

magyarországérdemes

Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Hefkó Mihály DLA, a METU főiskolai docense

2024. március 14-én állami kitüntetést kapott Hefkó Mihály DLA, a Budapesti Metr …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...