Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility 20 ÉVES A METU, Brittnek Andrea története | Budapesti Metropolitan Egyetem

20 ÉVES A METU, Brittnek Andrea története

A Budapesti Metropolitan Egyetem 20 éves lett! Rengeteg emlékezetes esemény történt ez idő alatt, ezek közül néhányat szeretnénk felidézni veletek közösen. Egy időutazásra invitálunk benneteket jelenlegi és alumni hallgatóink, oktatóink és munkatársaink történeteivel. Tartsatok velünk! Ismerjétek meg Brittnek Andrea a METU Tervezőgrafika alapszak Csomagolástervezés specializációjának vezetőjét és mesteroktatóját és történetét! 


 


Hogyan kerültél a METU-ra? 

2013-ban Július Gyula kérésére csatlakoztam a METU oktatói csapatához, előtte több felsőoktatási intézményben is tanítottam óraadóként, miközben tervezőgrafikusként folyamatosan jelen voltam a szakmában és Art Director-ként irányítottam egy grafikai stúdiót. 2017 szeptemberétől főállásúként a csomagoláskultúra, a brandépítés és a térgafika alkotói lehetőségeinek fejlesztése a célom a Vizuális Kommunikáció Tanszék Tervezőgrafika szakán. Specializáció vezetőként és a nemzetközi Graphic Design hallgatóink szakvezetőjeként is törekszem elérni, hogy egyre több izgalmas feladatot, vagy nagyobb lélegzetű, akár valós projektet hozzunk létre a magyar és a nemzetközi diákok közös integrálódásával. 

 

Mi volt az első élményed a METU-val? 

A METU Tervezőgrafika Tanszékén kiváló munkatársakkal kezdtem dolgozni, akik mind szakmailag, mind emberileg azonnal befogadtak és közösen, egymást támogatva építettük fel a szak sokrétűségét. Még 2013-ban Nagy Alexandrával gondoltuk ki a Csomagolástervezés programját, mely fontos részét képezi a Tervezőgrafika szakterületének. Majd a hallgatókkal olyan projekteket hoztunk létre, melyek gyönyörű, izgalmas, innovatív megoldásokká nőtték ki magukat, és ezen alkotásokból 2016 szeptemberében a Design Hét keretében a Dovin Galériában egy fantasztikus METU Brand//Pack kiállítást állítottunk össze. Hatalmas siker volt, amit persze azóta is rengetek bemutatkozás követ, de ez olyan meghatározó élmény volt számomra is, hogy büszkén és örömmel tekintek vissza erre az eseményre. 

 

Mesélnél egy (vagy több) meghatározó élményt az egyetemmel kapcsolatban? 

A tanári kar szemlélete és egységes hozzáállása a hallgatók egyéniségének kibontakozásához, a segítő, szakmailag és emberileg támogató gondolkodás rendkívül erős. Itt nincs egy kiemelt séma, egy művészeti elv, egy design szemlélet, itt minden oktató, mentor arra törekszik, hogy a hallgató megismerje a szakma szépségeit, elvárásait, lehetőségeit és mindenki saját egyéniségének kicsomagolása, fejlesztése a cél. Ez már a legelején nagyon pozitív hatással volt rám. Jó úgy együtt dolgozni, hogy minden megfér egy helyen, az autonóm művészi gondolkodást jól kiegészíti a funkcionalista design szemlélet. 

Erre két remek hallgatói siker is óriási büszkeséggel tölt el, ahol témavezetőként segíthettem a projekteket. 2017-ben és idén 2021-ben is két olyan könyvtervezési munkával hoztuk el az OMDK Tervezőgrafika 1. helyezését, melyeknél a tudományos tartalom, az egyéni művészi identitás a vizuális nyelvi megjelenésben és a funkcionálisan is jól értelmezhető térgrafikai elemek ötvözése méltó és izgalmas megjelenést kaptak. 

 

Hogyan látod a METU jövőjét 5-10 év múlva? 

Már most is több mint 150 nemzetközi egyetemmel állunk szoros Erasmus kapcsolatban, mely lehetőséget hallgatóink örömmel vesznek igénybe. Azon egyetemekkel, amelyek hasonló értékeket és elveket követnek, mint a METU, igyekszünk még szorosabbá fűzni a kapcsolatokat és közös projektekben, közös alkotói közösségekben, csereprogramokban gondolkodva kívánjuk bővíteni diákjaink, oktatóink szakmai fejlődését. Én ebben nagyon sok lehetőséget látok, amit remélhetőleg 5-10 év múlva már a saját, új, modern és minden igényt kielégítő METU Campus területén tudunk majd folytatni. 

 

Mit gondolsz, miben rejlik a METU sikere? 

Ha globálisan nézem, akkor a folytonos megújulás, a naprakészség, a lehetőségek növelése és a töretlen vágy, hogy hallgatóinknak egyre jobb legyen minden területen. Itt tényleg a diákok állnak a középpontban, minden fejlesztést értük tesz az egyetem, hogy mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten is magasan megállják a helyüket a saját szakterületükön. 

A Művészeti Karon belül speciális helyzetben vagyunk, hiszen itt kisebb alkotói közösségekben dolgozunk együtt diákjainkkal, itt az oktatók mentori közelsége még közvetlenebb lehetőségeknek ad teret. Így nyitottsággal, különös figyelemmel a hallgatók egyéni fejlesztésére hatalmas sikereket érünk el. Ehhez persze folyamatosan bővítjük a műhelyeinket, ahol a diákok örömmel és aktívan dolgoznak, kihasználva a tradicionális művészeti technikák megismerését, párhuzamosan akár a modern, innovatív, digitális, 3D kivitelezési lehetőségekkel. Hallgatóink ötletei, tervei teljes mértékben kivitelezésre kerülhetnek a Campus területén, így a kreatív alkotási folyamat mellett minden fázisát elsajátítják a szakma elvárásainak, hogy kikerülve az egyetem falai közül azonnal megállják helyüket a piacon. 

Kiemelten fontosnak tartjuk az innovatív, jövőbe mutató, ökoszemléletű fenntarthatóság prioritását. Ezt nemcsak elméletben igyekszünk hallgatóinknak átadni, hanem a gyakorlatban is olyan kezdeményezéseket teszünk, olyan új kreatív ötleteket, technológiai fejlesztéseket kutatunk a diákokkal közösen, melyek még több lehetőséget hordoznak magukban. Ez a szemlélet alapozza meg a hagyományokra épülő, jelenben kidolgozott és a jövőt szolgáló sikert.  

2021. 09. 22.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...