Üzleti újságírás


A Metropolitan és a Figyelő gazdaságpolitikai, vállalati és pénzügyi szakújságíró képzése

 figyelo logo.jpgSzakvezető:
Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője

Az elmúlt években az általános újságíróképzés helyett a szakmai és a piaci igények egyre inkább a specializáció felé tolódnak el. A keresletet felismerve, gazdasági és üzleti újságírást is egyre több főiskola vesz fel a képzési programjába. A Metropolitan azzal különbözteti meg magát a többiektől, hogy a hazai gazdasági újságírás közel hat évtized óta megjelenő reprezentánsa, a Figyelő hetilap szerkesztőségével közösen kínál hangsúlyozottan gyakorlat-orientált képzést.

A hallgatók, a megfelelő gazdasági és szakmai ismeretek elsajátításával párhuzamosan, a Figyelő nyomtatott és online felületein kapnak publikálási lehetőségeket.

A két féléves képzésre elsősorban gazdasági vagy kommunikációs szakon végzett hallgatók, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező újságírók jelentkezését várjuk. Ám a szakirányra mindazon, legalább alapszakot végzett érdeklődők is jelentkezhetnek, akik oklevelüket a jelentkezést megelőzően szerezték.

A képzést elvégzők az általános újságírói ismeretek és kompetenciák elsajátítása mellett specializálódhatnak a gazdasági újságírás szakterületeire, a makrogazdasági, vállalati, pénzügyi újságírásra. Gyakorlatorientált képzés keretében megismerkedhetnek a hazai gazdasági újságírói műhelyek elvárásaival és vezetőivel, a print mellett betekinthetnek az online újságírás világába, konkrét feladatok elvégzése során mérhetik fel alkalmasságukat ebben a közegben. A képzés második részében gyakorlott szakemberek mentori rendszerben egyénileg is foglalkoznak a hallgatókkal, akik ezáltal az elméleti ismeretek mellett a szakmában nélkülözhetetlen kapcsolatrendszer kiépítését is elkezdhetik.

Elhelyezkedési lehetőségek:

  • szerkesztőségek szakújságírójaként, riportereként, szerkesztőjeként
  • vállalati PR és sajtófeladatok elvégzésére;
  • nagyvállalati kommunikációs feladatok ellátására;
  • vállalati, illetve média kapcsolattartó PR-ügynökségeknél.

Főbb tantárgyak, tevékenységek:
Gazdasági ismeretek; Vállalatgazdaságtan; Gazdasági elemzés; Műfajismeretek; A szerkesztőségek működése; Információszerzés és adatbáziskezelés; Szakmai, szerkesztőségi gyakorlat;

Megszerezhető végzettség neve:
gazdaságpolitikai, vállalati és pénzügyi szakújságíró

Képés időtartama:
2 félév, összesen 230 óra, oktatás főleg szombatonként valamint péntek délutánonként, munkaidő után

A képzés díja:
220 ezer Ft / félév + 5 000 Ft extra szolgáltatási díj/félév

 


A szakirányú képzésre bármilyen főiskolai, egyetemi vagy alapszakos diplomával rendelkezők jelentkezhetnek, akik oklevelüket a jelentkezést megelőzően szerezték.


 

 


Jelentkezési lap letöltése