Alternatív vitarendezés, mediáció a gazdaság világában


alternativ vitarendezes.jpg
 
 
Képzés indulása: 2016. szeptember

 
Szakvezető: Dr. Gulyás Kálmán mediátor, nyugalmazott címzetes államtitkár, az Országos Érdekegyeztető Tanács volt kormányzati titkára, az Országos Mediációs Egyesület alapítója, elnöke

A képzésben résztvevők megismerik a rendszerváltás óta eltelt időszakban a hazai társadalmi és gazdasági életben meghonosodott alternatív vitarendezési intézmények működésének alkalmazhatóságát és valós, mindennapi gyakorlatát. Vitarendezés során a gyakorlatban is képesek lesznek a polgári jogi – és a vitarendezést érintő - jogszabályok alkalmazására, a jogi konfliktusok megértésére a jog oldaláról annak érdekében, hogy a vitarendezés folyamata és megoldása megfeleljen a jogi előírásoknak, de legalábbis ne legyen azokkal ellentétes. A hallgatók képessé válnak arra, hogy a felek közötti nagy hatalmi, egzisztenciális vagy egyéb különbségek ellenére - olyan szereplők esetén is, akik nem képesek hatékonyan képviselni saját érdekeiket - sikeresen bontsák ki a felek érdekviszonyait, sérelmeit. A hallgatók megismerik a jogsegély szükségességét, képessé válnak:
  • feltárni az igénybe vehető forrásokat,
  • a segítő szervezetekkel való együttműködésre,
  • a civil szervezetek híd szerepének elősegítésére.

    A képzés specialitása: a mediátor szakma elismert szaktekintélyei oktatják az egyes alternatív vitarendezési szaktantárgyakat, aki maguk is gyakorló szakemberek.


A képzést mindazon mediátoroknak ajánljuk:

  • akik már részt vettek alapozó képzésen, azonban a praxisuk elindításához vagy kiszélesítéséhez elméleti ismereteiket el kívánják mélyíteni,
  • akik „védett környezetben” szeretnének további gyakorlati ismeretre/tapasztalatra szert tenni,
  • akiknek fontos, hogy a szakma hiteles képviselőitől tanulhatnak,
  • akik semmivel sem pótolható szakmai kapcsolatrendszerüket kívánják bővíteni.


A képzés gyakorlatorientált (165 óra gyakorlat és gyakorlati tárgy), a harmadik félévben már kizárólag csak gyakorlati tantárgyak szerepelnek. A hallgatók az utolsó félévben az általuk választott szakterületen gyakorolhatják az első két félév óráin elhangzottakat, tapasztalt mediátor gyakorlatvezetők segítségével. A gyakorlatot szupervízió kíséri.

Főbb tantárgyak: Polgári jog I-II.; A konfliktusok megelőzésének technikái és módszerei;  A munkaügyi viták alternatív kezelése; A konstruktív kommunikáció és a mediáció pszichológiai alapjai; A mediáció kommunikációs technikái; Alternatív vitarendezés az oktatás területén; Civil szervezetek szerepe a vitarendezésben; Alternatív vitarendezés a fogyasztóvédelemben; Alternatív vitarendezés az üzleti és pénzügyi világban; Alternatív vitarendezés a szállodaipar, vendéglátás és turizmus területén; Alternatív vitarendezés az egészségügyben; Alternatív vitarendezés a települési és kisebbségi konfliktusok esetében.


Megszerezhető végzettség neve: 
Alternatív vitarendezési szaktanácsadó a gazdaságban, mediátor 

A képzés időtartama: 3 félév (képzés: szombatonként)

A képzés díja: 245.000 Ft/félév + 5 000 Ft extra szolgáltatási díj/félév


Jelentkezési/felvételi feltételek:

A szakirányú képzésre mindazok jelentkezhetnek, akik bármely képzési területen legalább mesterképzésben szerzett oklevelüket a jelentkezést megelőzően szerezték és egy min. 60 órás képzésen mediátor végzettséget szereztek.

A felvétel sikeres felvételi vizsgához (teszt és elbeszélgetés) kötött.

További információ kérhető a gazdasagi.mediatorkepzes@gmail.com e-mail címen.

 

 

Jelentkezési lap letöltése
Érdekli a képzés?
Írjon nekünk, és kollegáink hamarosan e-mailben vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot:

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Mobilszám:*
A következőkkel kapcsolatban várom visszajelzésüket:
 
Ellenőrző kód:*