Eseménynaptár.  

Tudományos élet

 

Kreativitás a pályázati projektek fókuszában


A Budapesti Metropolitan Egyetem a nyár folyamán számos olyan pályázatot nyert, amelyek révén különböző hazai és nemzetközi projektek segítségével oszthatjuk meg tapasztalatainkat a kreatív gondolkodás fontosságáról. 2012 őszén négy olyan projekt is indul, amelynek középpontjában a kreativitás, kreatív oktatás fejlesztése áll.

A „Thinking Outside Of The Box” kifejezés a határtalan, keretek nélküli gondolkodásra utal. A nemzetközi projekt azt vizsgálja, hogyan lehet a kreatív gondolkodást az oktatásban megjeleníteni, elsősorban a felnőttek képzése kapcsán. Természetesen nem csak címünkben szeretnénk határtalanok lenni, hanem valóban minél több hallgatót és oktatót bekapcsolni a projekt eseményeibe. A Facebook-on ezért külön nyílt csoportot hoztunk létre, a kreativitással kapcsolatos gondolatokat, inspirációt, rövidebb cikkeket pedig egy blog formájában osztjuk meg a nagyközönséggel.

A projektről bővebb információt IDE KATTINTVA , vagy a projekt BLOGJÁN érhető el, a nyílt Facebook csoport pedig ITT TALÁLHATÓ.

Hasonlóan nemzetközi együttműködés keretében valósulhat meg a SMART i.e. projekt, a Közép-Európai Operatív Program támogatásával. A pályázat megvalósítása során az úgynevezett „jobb agyféltekés” oktatás módszereit vizsgáljuk. (Közismert, hogy az agy bal agyfélteke felelős általában az analitikus, elemző tevékenységekért, a számolásért, olvasásért, információk részletes feldolgozásáért. Ezzel szemben a jobb agyfélteke felelős a vizualitásért, a színek, hangok, formák, érzések észleléséért.) Oktatási rendszerünket számos kritika éri amiatt, hogy a hagyományos tantárgyi struktúra a bal agyféltekét fejleszti, a jobb agyféltekét pedig elhanyagolja, ez a projekt így épp a jobb agyféltekére koncentrál.

A programról bővebben IDE KATTINTVA lehet olvasni. 

Harmadik „büszkeségünk” az Integra projekt is ősszel indul. Ez a TÁMOP pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés észt, finn és román felnőttképzőkkel közösen azt vizsgálja, hogyan lehet harmonikus és boldog, kiegyensúlyozott szervezeti működést teremteni, ennek keretében a résztvevő trénerek saját gyakorlatukban is kipróbálják a nemzetközi találkozókon elsajátított módszereket. Az Integráról is bővebben ITT LEHET olvasni, itt.

Végül, de nem utolsó sorban a MOTÍVUM pályázat lezárása után újabb kiemelt fejlesztésbe vághat bele a MET, ezúttal hódmezővásárhelyi telephelyén. A VIADUKT pályázat 276 milliós kutatás-fejlesztési projekt, mely a kreatív iparhoz kapcsolódóan fogja össze a Metropolitanen zajló – elsősorban művészeti, részben pedig gazdasági, társadalmi – kutatásokat. A 18 hónapos projekt októberben veszi kezdetét, és keretében számos nemzetközi hírű workshopot, konferenciát is tervezünk rendezni. Természetesen a VIADUKT pályázatról is folyamatosan hírt adunk majd.

A hallgatókat, kollégákat arra ösztönözzük, hogy kapcsolódjanak be e projektek megvalósításába, vegyenek részt a nyilvános rendezvényeken, csatlakozzanak a Thinking Outside Of The Box Facebook-csoportjához!

A projektekkel kapcsolatban az eupalyazat@metropolitan.hu-n várjuk ez érdeklődő e-maileket.