Eseménynaptár.  

Kreatív gondolkodást fejlesztünk

 
Tudtad, hogy a világ 10 legkeresettebb szakmája 6 éve még nem létezett?
 
Tudod, hogy milyen lesz a munkaerőpiac, amikor diplomát szerzel?

Mi tudjuk, hogy folytonosan változó, megújuló világra kell felkészítenünk Téged. Olyan tudással és képességekkel vértezünk fel, amelyekkel sikerrel tudsz alkalmazkodni választott szakmád kihívásaihoz.
Mert a kreatív gondolkodás fejleszthető! Ezért a szakmai alapok mellett a legnagyobb hangsúlyt kreatív gondolkodásod és kommunikációs képességeid fejlesztésére helyezzük.
 
A kreatív gondolkodásról

Ahhoz, hogy eredményesek legyünk az életben, a munkánkban vagy egy adott feladat megoldásában, kreatív gondolkodásra van szükség. Az információk kiapadhatatlan forrásához bárki hozzáférhet. Hogy mit kezdj velük, és hogyan? Nos, itt dől el, kiből lesz sikeres és eredményes szereplő. Napjainkra ez a fajta kreativitás lett az egyik legfontosabb munkaeszköz. A kreativitás korábban elsajátított ismeretek, tapasztalatok között teremt olyan kapcsolatot, ami új, szokatlan és bizonyítottan értékes, hasznos gondolat, megoldás, ötlet megszületését eredményezi. Sokan úgy érzik, ők nem kreatívak, nem elég tehetségesek újat alkotni. Ez nem így van. Miért?

 
A kreativitás fejleszthető

Az ötletszintű kreativitás tanulható, fejleszthető. Gyakorlás révén mindenki jobbá válhat benne. Mi segítünk ebben. Hogyan?

 
•    Már évkezdéskor találkozol készségfejlesztő programunkkal. A közösségépítő, játékos feladatok során megtapasztalod és megérted a kreativitás fontosságát.
•    Az országban egyedülálló képességfejlesztő tréningprogramunkkal minden félévben más területen fejlesztheted készségeidet és kreatív gondolkodásodat. Megtanítunk arra, hogy ne add fel a válasz keresését, vállald fel a kockázatot, merj hibázni a megoldáshoz vezető úton!
•    A mindennapokban a képességfejlesztést oktatási módszereink is segítik, például a projekt módszer, ahol csoportokban dolgoztok fel egy témát. Ennek során megtanulhatod, hogyan lehet az elsajátított ismereteket a gyakorlatban is alkalmazni és másokkal hatékonyan együttműködni.
•    A félévek során olyan szakspecifikus fejlesztő tárgyakon keresztül folytathatod a kreatív gondolkodás elsajátítását, mint a Kreatív írás, Reklámtervezés, Játékanimáció vagy a klasszikus rajztanítás kereteit felborító Kreatív rajzstúdium.
•    Folyamatosan ötleteid megvalósítására ösztönzünk, amelyhez StartUp Programunk és Kreatív Programunk kiemelt támogatást nyújt.


VAN EGY JÓ ÖTLETED? DÍJAZZUK A KREATIVITÁST

A Metropolitan Kreatív Programra bármely alapképzési szakról pályázhatsz. A program a legizgalmasabb, a közösség számára hasznos, építő jellegű, kreatív ötleteket támogatja és díjazza. Az elmúlt két évben már 10 ötlet nyert olyan témákban, mint a „Prezi szakkör”, „Önvédelmi képzéssorozat” vagy a „Légy nyitottabb, légy nemzetközibb” kezdeményezés. A programnak köszönhetően indult el a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő hallgatókat tömörítő Szakkollégium is. A legjobb kezdeményezések akár félmillió forintos támogatásban részesülnek.

ÁLMODJ NAGYOT! SEGÍTÜNK, HOGY LEGJOBB ÜZLETI ÖTLETEID MEGVALÓSULHASSANAK!

A METROPOLITAN StartUp Program a hallgatók innovatív, értékteremtő üzleti projektötleteinek megvalósítását támogatja maximum 1 000 000 Ft értékben. 2014-ben olyan kreatív ötletek érdemelték ki a zsűri elismerését, mint a pizzamarketing szolgáltatás, a Nemundir online szerepjáték vagy Gottlieb Réka saját divatmárkájának létrehozása.

BŐVEBBEN:

 
Kreativitásra nevelni 

"Szabad-e kreativitásra nevelni a felsőoktatásban - avagy lehet-e harangozni harang nélkül" címmel a Bologna-folyamat hazai verziójának uniformizáló, a kreatív gyakorlati képzési elemeket nem támogató jellegét bírálta. A METROPOLITAN innovatív, nyitott, versenyző megoldásainak példáján mutatta be, hogy lehet és érdemes a kreatív gazdaság és a kreatív társadalom számára kreatív, gyakorlatias és a kompetenciákra figyelő felsőoktatást csinálni, amely közvetíti a legmagasabb színvonalú tudományos és művészeti értékeket.

 
Thinking Outside of The Box

A Budapesti Metropolitan Egyetem konzorciumi partnereivel egy olyan felnőttképzési program Európai Uniós támogatását nyerte el, amelynek középpontjában a kreativitás áll. 

 
Leonar3Do labor

A Leonar3Do az első olyan eszköz, amely a közönséges személyi számítógépek háromdimenziós konfigurációvá való átalakítását teszi lehetővé. Ennek segítségével az alkotó előtti térben lehet rajzolni, gyurmázni, térbeli alakzatokat forgatni, vizsgálni, színezni, animálni – azaz alkotni és tanulni. A Leonar3Do fejleszti a térbeli látást, hatékonyabbá teszi a tanulást és könnyebbé a térben való alkotást.

 
5 Tipp a kreativitás fejlesztésére, amit otthon is kipróbálhatsz!
  • Figyeld a negatív tereket! Szép időben menj ki a természetbe és merülj el a fák lombjában. Figyeld meg, hogy szűrődik át a fény a levelek között. Fedezd fel ezeknek a réseknek az alakját és vesd papírra őket. Különleges alakú formákat fogsz kapni, amiket eddig észre sem vettél.
  • Rajzolj csukott szemmel! Képzelj el magadban egy tárgyat és rajzold le úgy, hogy végig csukva tartod a szemed. Ha nagyon muszáj, nézd meg a papírlapot. A rajzod, még ha ákombákomszerű is lesz, megmutatja, hogy mit tartasz fontosnak az adott tárgyban és mit nem. A fontos dolgok ki lesznek emelve, míg a számodra kevésbé fontosak alig lesznek észrevehetőek.
  • Rajzolj „L” formákból! Bármit, amit szeretnél rajzolni pl. emberke, arc, táj, csendélet..stb. csak „L” formákból álljon. Az „L” forma szabadon torzítható, nyújtható, forgatható, szélesíthető, és a szárai hosszát is változtathatod kedvedre. A lényeg, hogy csak ezekből a különböző „L” formákból próbálj meg alkotni.
  • Fejezd ki magad vonalakkal! Állíts be egy egyszerű modellt, pl. egy almát vagy egy korsót, és világítsd meg egy asztali lámpával. Készíts egy egyszerű rajzot róla, árnyékolni nem kell, a vonalvastagság viszont változzon. Az árnyékban lévő vonalakat erősebben, vastagabban húzd meg, a fényben levők viszont csak vékonyak, halványak legyenek. Nem baj, ha a forma arányai nem stimmelnek, de már tudatosan használtál vonalakat a kifejezéshez.
  • Játszatok többen!  Fogjatok különböző színű ceruzákat és mindenki rajzoljon a saját színével valami irkafirkát. A feladat az lesz, hogy egymás firkáját ki kell egészíteni úgy, hogy értelmes alak vagy figura jöjjön ki belőle. Ezt utána akár tovább is lehet rajzolni, hogy akár egy történet kerekedjen ki belőle, de csinálhattok mindig egy-egy újabb firkát is.
 
Kreatív Kvíz
Teszteld magad és próbáld ki kreatív kvízünket!
 
Ez is kreatív!
Tudtad, hogy ennyiféle módon át lehet húzni anélkül, hogy felemelnéd a ceruzát? Te milyen megoldást tudnál még?
 
 pottyok-01.jpgpottyok-02.jpg 
 pottyok-03.jpg pottyok-04.jpg