Eseménynaptár.  

ÖSSZTŰZ

 
ÖSSZTŰZ - Van sütnivalód?


A VI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál díszvendége a Budapesti Metropolitan Egyetem ÖSSZTŰZ projektje.

A tűz, mint médium a kortárs művészet igen kedvelt és gyakran alkalmazott eleme.

Az ÖSSZTŰZ projekt egy kötőanyag nélkül felépített és a tűzzel együttesen működő köztéri plasztikát és az ehhez tartozó eseményt jelent, amely immár meghatározó hagyomány a kortárs magyar művészeti élet palettáján.

A METROPOLITAN Művészeti Képzésének hallgatói Koleszár Ferenc, a METROPOLITAN kerámia szakirány vezetőjének koordinálásával, hatalmas összművészeti vállalkozásba vágták a fejszéjüket: a különböző szakok – művészeti ágak - közreműködésével együttesen hozzák létre az élő ÖSSZTŰZ projektet az agárdi tóparton. A Metropolitan kerámia szakirányos hallgatói mellett helyet kap a fotográfia szakosok friss vizualitása is.

Az ÖSSZTŰZ projektet idén is a helyszín adottságaihoz igazítják az alkotók, az agárdi Szabadstrandon több művészeti médium-együttes jelenlétét is tetten érhetjük. Az Össztűz helyszínén napközben a helyiek és a fesztiválra látogatók bekapcsolódhatnak az építésbe,  és lehetőségük nyílik kipróbálni, milyen stencillel nyomot hagyni a téglán. A péntek esti tűzgyújtás után az Össztűz tégláit helyi civil szervezetek kapják meg.

Az Össztűz projekt lényege, hogy a téglából épített több méteres térplasztikák a tűz által új értelmezést nyernek.Az Össztűz arra keresi a választ, hogy egy téglából és tűzből épített köztéri művészeti jelenséget - saját élményeink hozzáadásával -, hogyan tudunk újraértelmezni a tűz fénye, hője, hangja, illata, ritmusa, plasztikája segítségével. Az Össztűz célja felületet teremteni olyan kortárs művek megvalósítására, amelyek tematizálják a tüzet és a kész projektet a széles nyilvánosság is megtekintheti. Az Össztűz érinti a public art, a land art, a kortárs művészeti projekt és a művészeti event területeit is.

 

Az Össztűz projekt szerzője és szakmai irányítója Koleszár Ferenc DLA, a METROPOLITAN Kézműves alapszak kerámia specializációjának vezetője.

Helyszín: VI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál

Időpont: 2013. május 3–5. (péntek, szombat, vasárnap)

Össztűz: május 3., pénteken egész nap, tűzgyújtás este 19 óra, Agárd tópart, Szabadstrand

Információk:

http://metropolitan.hu/ossztuz

https://www.facebook.com/ossztuz

http://ossztuz.blogspot.hu/

http://velenceitofeszt.hu/

http://visitvelenceito.hu/

 

Nagy felbontású fotók letölthetők:

https://www.dropbox.com/sh/s4cpjztatodkdei/-1OLsPjSI0

 

 

Metropolitan_ossztuz_a6_ketoldalas_szorolap.jpg
Metropolitan_ossztuz_a6_ketoldalas_szorolap2.jpg

 

A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál kiemelt fellépői Rúzsa Magdi, a Csík Zenekar és a Honvéd Táncszínház, de a gasztronómia szerelmesei a halas és vadas finomságok mellett belekóstolhatnak a környékbeli borokba és az íncsiklandozó pálinkákba is. A Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon számos szabadidő program: sárkányhajózás, kenu-, kerék-, és hajótúra, madárles, solymászbemutató, horgászverseny, szabadvívás várja az érdeklődőket. És minden este utcabál, népzene, rock, pop, operett, cigányzene, akrobatika, tánc.