TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
METU DIPLOMA 2016
 

AMI DIPLOMA KATALÓGUS
 

GRAFIKA SZAKCSOPORT MAGAZIN
 

KÉZMŰVES MENÜ
 

REKREÁTOROK - Média design leporelló
 

Kameraman alapszak

A bennünket körülvevő vizuális kommunikáció, a mozgóképek létrejöttében meghatározó szerepe van az operatőröknek. Ők valósítják meg és formálják képpé a film- és televíziós rendezők elképzeléseit.

A mozgóképek a kameraman személyes szűrőjén keresztül válnak végleges alkotássá. Ehhez naprakész technikai ismeret és művészi érzék egyaránt szükséges. A Metropolitan szemléletének megfelelően nálunk jártasságot szerezhetsz a kapcsolódó szakterületeken is, betekinthetsz például a vágók, a forgatókönyvírók munkájába, hogy később csapatként együtt alkothass leendő kollégáiddal.

Már az egyetemi évek alatt kipróbálhatod magad filmes produkciókban, a gyakorlati órák alatt pedig olyan helyszíneken tanulhatod meg a szakma fortélyait, mint az Origo Film Studios, amely számos amerikai film - a Die Hard, a 47 Ronin - vagy például a Terápia sorozat forgatási helyszínéül is szolgált.

Tovább olvasom

Képek

Videók

Hírek

 


„Elsősorban a gyakorlatias oktatása miatt választottam ezt a szakot, az eddigi több mint két év nem cáfolt rá a döntésemre, inspiráló, szakmájukhoz értő és még aktívan benne dolgozó tanáraink voltak és vannak. Az osztályban egymástól is tanulunk, motiváljuk egymást, hogy még erősebb anyagot mutassunk fel következő feladatnál, ezt a plusz hajtóerőt nem lehetne mással helyettesíteni.”

PAPP MÁTÉ végzett hallgatónk


GYERE HOZZÁNK, ha érdeklődsz a fotózás, a filmek iránt, jó együttműködési és kapcsolatteremtő képességed van, fejlett vizuális érzékkel rendelkezel, ha érdekel a film-, videó és televízióműsor-készítés.


MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK: kameramanként, operatőrként filmes és televíziós munkakörökben, önálló alkotóként helyezkedhetsz el. 

 
FŐBB TANTÁRGYAK:
Filmelméleti alapok; Kreatív stúdiógyakorlatok; Médiaszociológia; Fotográfiai alapismeretek; Média és reklámpszichológia; Analóg és digitális technológiai ismeretek; Filmhang; Filmnyelvi ismeretek; Operatőri ismeretek; Utómunka; Televíziós műsorkészítési ismeretek; Rendezői mesterség; Mozgóképtörténet; Hang, zene; Vizuális tervezés; Látvány; Film- és képelemzés; Forgatókönyvírás; Gyártási ismeretek; Dramaturgiai és vágási ismeretek 
 

SZAKFELELŐS ÉS SZAKVEZETŐ: CSUKÁS SÁNDOR főiskolai docens, Balázs Béla-díjas filmoperatőr

TŐLÜK  IS TANULHATSZ:
 • BÁRON GYÖRGY DLA Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas filmesztéta, szerkesztő
 • BEREMÉNYI GÉZA Kossuth-, Balázs Béla- és József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező
 • CSUKÁS SÁNDOR főiskolai docens, Balázs Béla-díjas filmoperatőr
 • FEKETE IBOLYA Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró
 • GÁRDOS PÉTER Balázs Béla-díjas filmrendező, író
 • HERCZEG LÁSZLÓ zenei szerkesztő
 • KARDOS SÁNDOR Kossuth-, Balázs Béla-díjas, HSC operatőr, rendező
 • KERTAI GÁBOR vágó
 • KRAJCSIK ZSOLT trükkmester
 • KRAJCSOVITS ISTVÁN hangmérnök
 • MIKLÓS MARI HSE Balázs Béla-díjas vágó
 • PÁLOS GYÖRGY DLA Balázs Béla-díjas filmoperatőr, filmrendező
 • TÍMÁR PÉTER Balázs Béla-díjas filmrendező
 • TÓTH ZSOLT Balázs Béla-díjas filmoperatőr
 • VARGA ANNA PhD filmesztéta

   

SZAKMAI PARTNEREINK: ATV, Átrium Film-Színház, MAFILM, Magyar Filmlaboratórium, Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MANDA), Origo Film Studio, Pesti Magyar Színház, Schwindl Kft., Ufa Magyarország, Visionteam L.O. Filmtechnikai Szolgáltató Kft.
 

FŐBB SIKEREINK:
BERLINALE
Ferge Roland: El című filmje (operatőr: Kovács Ákos) a Generation Kplus szekciójában elismerő oklevelet kapott • FEST NEW DIRECTORS NEW FILMS fesztivál programjában Ferge Roland: El, Kemény Eszter: Parafrázis, Csoma Sándor: A telep című alkotása
BERLINALE Ferge Roland: El című filmje (operatőr: Kovács Ákos) a Generation Kplus szekciójában elismerő oklevelet kapott • MŰEMLÉKEK FRISS SZEMMEL pályázat Kiss Norbert Zeneakadémia fotósorozatának egy képe 2. helyezést ért el, egy pedig közönségdíjas lett

DIPLOMA MEGNEVEZÉSE: Kameraman
KÉPZÉSI IDŐ: 6 félév
KÉPZÉSI FORMÁK/DÍJAK:
NAPPALI: 700.000 Ft/félév

 

A METU Mozgóképkultúra és Médiaismeret, valamint Kameraman szakos hallgatók  2011-es első év végi vágói vizsgafilmjeinek kiemelkedő munkái.

 

ÉRDEMES ELOLVASNI
 
ÉRDEKESSÉGEK

Szakmai gyakorlat
KarrierCentrum
Tehetség műhelyek
Tréningek
Kreatív gondolkodás


 

 

Beszámoló a Cinemascope-ról

Kisfilm-maraton a 2. Magyar Filmhéten
A MozgóképEST 2-ről a film.hu-n
Kardos Sándor életműdíja
Kossuth-díjas oktató
Ízelítő a hallgatók munkáiból
A két filmes szak együttes, első féléves vizsgafilmjei
Kardos Sándor díja