TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
METU DIPLOMA 2016
 

AMI DIPLOMA KATALÓGUS
 

GRAFIKA SZAKCSOPORT MAGAZIN
 

KÉZMŰVES MENÜ
 

REKREÁTOROK - Média design leporelló
 

Designkultúra alapszak


 

A design mindennapi életünk szerves része. A minket körülvevő formatervezett tárgyak alakítják felfogásunkat, hatással vannak mindennapi életünkre és ízlésünkre. A szakon a mai design és képzőművészet valamennyi fontos területét megismerheted.

Megtudhatod kik, hogyan és miért tervezték a közelmúlt és a jelen közismert használati tárgyait, nevesebb épületeit, környezeti és vizuális rendszereit, tájékozódhatsz a design legfontosabb hazai és nemzetközi irányzatairól, személyiségeiről, kihívásairól és elméleteiről.

Bepillantást nyerhetsz abba, milyen folyamatokból áll össze egy kortárs kiállítás szervezése, hogyan működnek a tervezői stúdiók és a művészeti, vagy design galériák. Megtudhatod, melyek a kreatív iparágak és a startupok jellemzői vagy egy érdekes design cikk írásának ismérvei. Megtanulhatod azt, hogyan tudod segíteni a tervező alkotótevékenységét széles körű elméleti és történeti szakértelmeddel.

Tovább olvasom

Képek

Videók

 

„Napjainkban egyre nagyobb igény mutatkozik olyan sokoldalú szakemberek iránt, akik nyitottak a környezet- és tárgykultúra problémáira, s legfrissebb irányzataira; törekednek a design és a vizuális művészeti területek közötti összefüggések, kölcsönhatások elméleti, s történeti megértésére. Egyben képesek ezeket az ismereteket a legkülönfélébb médiában és gyakorlati formában megjeleníteni, közvetíteni a nagyközönség számára.”  
Dr. HABIL. SLÉZIA JÓZSEF PhD szakvezető, művészettörténész
                     

„Mindig is érdekelt a művészet, valamint a design elméleti és történeti háttere, azonban az intézmény falai között kaptam meg arra a lehetőséget, hogy az ezzel kapcsolatos tudásomat szakmai szintre emeljem. Az itt eltöltött három év alatt rengeteg tapasztalatra és tudásra tehettem szert, valamint szoros kapcsolatot alakítottam ki az intézménnyel. A szakon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az itt végzett diákok komplex elméleti és gyakorlati tudástartalommal rendelkezzenek, hiszen ez elengedhetetlen egy designelméleti szakember számára.
MOTESICZKY BORBÁLA végzett hallgatónk

 

GYERE HOZZÁNK, ha érdeklődsz napjaink környezet- és tárgykultúrája iránt, fogékony vagy a design és a vizuális művészetek különféle területeinek elméleti és gyakorlati problémáira, szeretnéd megtudni a minőségi környezetformálás jellemzőit; kommunikatív vagy, beszédben és írásban is jó stílussal, illetve szervezőképességgel rendelkezel.

MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK: szakíróként; nyomtatott és elektronikus médiában szakíró-elemzőként; design és művészeti galériákban, intézményekben tanácsadó-szervezőként; design és művészeti vállalkozásoknál tanácsadóként helyezkedhetsz el.

FŐBB TANTÁRGYAK:
Kortárs nemzetközi és magyar design; Designtörténet; Designfilozófiák; Design- és művészeti intézményismeret; Művészettörténet; Művészetelmélet; Ökodesign; Iparművészettörténet; Szociális design; Kortárs nemzetközi és magyar képzőművészet; Kortárs építészet; Társadalomtörténet; Vizuális kommunikáció; Esztétika; Műkritika; Jogi és gazdasági ismeretek; Újságírás, szerkesztés alapjai; Design- és művészeti technikák (képzőművészet, fotó, web- és alkalmazott grafika, környezet- és formatervezés, kézműves iparművészet, média)

TOVÁBBTANULÁS: Design- és művészetmenedzsment mesterszakon folytathatod tanulmányaidat.

SZAKVEZETŐ: Dr. habil. SLÉZIA JÓZSEF PhD művészettörténész

TŐLÜK IS TANULHATSZ:

 • BARABÁS MÁRTON DLA Munkácsy Mihály-díjas képzőművész
 • BARÁTH HAJNAL DLA habil. Ferenczy Noémi-díjas textilművész
 • Dr. habil BARCZI ATTILA PhD ökológus
 • CZEIZEL BALÁZS Aranyrajzszög díjas tipográfus, fotóművész
 • Dr. GULYÁS PÉTER PhD filozófiatörténész
 • LENKEI BALÁZS DLA formatervező;
 • MÜLLER KRISZTINA táj- és kertépítész
 • Dr. PÖRCZI ZSUZSANNA PhD esztéta;
 • Dr. habil. SLÉZIA JÓZSEF PhD művészettörténész
 • Dr. TATAI ERZSÉBET PhD művészettörténész
 • Dr. VADAS JÓZSEF CSc professor emeritus művészettörténész;
 • Dr. UHL GABRIELLA PhD művészettörténész;
 • Dr. habil. WESSELÉNYI-GARAI ANDOR PhD építész, építésztörténész


SZAKMAI PARTNEREINK:  Designtrend Kiadó, Europa Design Hungary Zrt.

DIPLOMA MEGNEVEZÉSE: Designelemző
KÉPZÉSI IDŐ: 6 félév
KÉPZÉSI FORMA/DÍJ:
NAPPALI: 330.000 Ft/félév