TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
METU DIPLOMA 2016
 

AMI DIPLOMA KATALÓGUS
 

GRAFIKA SZAKCSOPORT MAGAZIN
 

KÉZMŰVES MENÜ
 

REKREÁTOROK - Média design leporelló
 

DOKUMENTUMFILM A NEMZETIRŐL

2014-04-17
BKF-es tanárok és diákok az alkotói csapatban
DOKUMENTUMFILM A NEMZETIRŐL

Április 24-től látható a Puskin és a Tabán Mozi műsorán a Nemzeti Színház Alföldi Róbert vezette társulatának utolsó egy hónapját megörökítő film, amelynek elkészítésében több BKF-es tanár és hallgató is részt vett. Salamon András rendező mellett Incze Ágnes producer-vágóként, Szalai Károly az utómunkáért felelős koordinátorként, míg Miklós Mari technikai munkatársként, míg hallgatóink – Ferge Roland, Kemény Eszti, Hejüsz Betti és Tóth Levente – operatőrként erősítették a csapatot.

„Muszáj, hogy ez legyen erősebb, mert megcsináltuk. Abszolút megcsináltuk. És most nem lehet folytatni és eltűnik, elveszik, szétesik, megszűnik, de megcsináltuk.” (Alföldi Róbert)

Salamon András a filmről:

Érzékelve a nézők és a szakma részéről a Nemzeti Színház produkciói iránt megnyilvánuló különös figyelmet, sőt rajongást, és azt, hogy mindaz, ami itt tapasztalható, az előadásokkal együtt, hamarosan csak az emlékeinkben marad meg, úgy gondoltam, hogy filmkészítőként most elsősorban a kulturális leletmentés a dolgom. Dokumentálni akartam mindazt, ami az utolsó „Alföldi évad” végéig ebben a házban történik. Azt terveztem, hogy kis stábommal lényegében beköltözöm és megpróbálom a szakmai munka minden lényeges mozzanatát rögzíteni és beszélgetni arról, mit jelent a társulat életében ez az utolsó együtt töltött időszak.

Minket a kíváncsiságunk vezetett, amikor erre a filmre készültünk. Közelről akartuk látni egy különlegesen sikeres társulat munkáját. Elhatároztuk, hogy – szembeszállva a színházi műfaj múlandóságával –  létrehozunk egy kordokumentumot, melyben megörökítjük az utolsó hónapok eseményeit, s ezen belül Alföldi Róbert utolsó rendezését a Mephistot, mely egyben a Nemzeti utolsó bemutatója volt. A film feszültségét az adja, hogy a társulat tagjai, miközben erre a hatalmas munkára készülnek, egyszersmind elbúcsúznak egymástól, elbúcsúznak attól az öt évtől, ami mindenképpen a színháztörténet részeként marad meg az emlékeinkben, s ebben a filmben is.

NEMZETI DOKUMENTUMFILM

hossza: 90 perc

Rendező:  Salamon András

Producer és vágó:  Incze Ágnes

Zene:  Kazai Ági

Megszólalók:  Alföldi Róbert, Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Stohl András, László Zsolt, Kulka János, Bánfalvi Eszter, Radnai Csilla, Hevér Gábor, Szarvas József, Nagy Mari, Mohácsi János

Operatőrök: Salamon András, Vízkeleti Márton, Ferge Roland, Kemény Eszti, Tóth Levente

Gyártásvezető: Ugrin Julianna

Gyártó: Cinework Studio

Támogató: Nemzeti Filmalap


A plakátra kattintva megtekinthet még több képet a filmből a Facebook oldalunkon.
 


 

Vissza   Vissza