TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
METU DIPLOMA 2016
 

AMI DIPLOMA KATALÓGUS
 

GRAFIKA SZAKCSOPORT MAGAZIN
 

KÉZMŰVES MENÜ
 

REKREÁTOROK - Média design leporelló
 

ColLabArt

2016-12-08
Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig
ColLabArt

ColLabArt – Budapest, Amszterdam

A Budapesti Metropolitan Lab prezentációi a Magyar Nemzeti Galériában

 

Budapesti Metropolitan Lab

A 2015-ben elindult progresszív műhely a digitális technológia változásaira reagálva és annak trendjeit követve a különböző igényekre ad megoldásokat interdiszciplináris projektek megvalósításával.

A Liget projektek célja a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően újabb narratívák keresése a múzeum modern társadalomban betöltött szerepére.

A Budapesti Metropolitan Lab vezetője: Dr. Seres Szilvia

 

Időpont: 2017. január 13., 18 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Megközelítés: közvetlenül gyalogosan a Budai Vár és a Dísz tér felől, a Dunapartról a Clark Ádám térről (Siklóval is), vagy a Várkert Bazáron át, a Palota Lifttel 19.30- ig a várfal aljától, a Palota útról (Dózsa György térnél) a Palota szintjéig.

 

Prezentációk

A projektek résztvevői Egyetemünk művészeti képzésének mesterszakos hallgatói: AnimációDesign- és művészetmenedzsment, Belsőépítész környezettervező művész, Divat- és textiltervezés, Formatervező művész, Mozgóképművész, Tervezőgrafika.

 

Mikro beton múzeum installáció#Liget projekt
Projekt vezető: Szilágyi Csilla
A résztvevők elkészítették a Liget mikro múzeumát, emléket állítva a kivágott fáknak, tisztelegve a megőrzött természeti értékek előtt. 20x20 cm-es beton objektekbe öntötték  gondolataikat a régi és az új Ligetről, növényekről, emlékekről, tervekről, álmokról, és a vágyott múzeumokról.
 

   

 

Magyar Zene Háza#Liget projekt
Projekt vezető: Koroknai Zsolt DLA
A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, amely a tervek szerint a hangok világát mutatja be speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül. A projekt célja a „Hang képzése és a hang érzékelése” installáció tervezése volt innovatív lehetőségek kutatásával.
Köszönet: Batta András, Horn Márton, Sőrés Zsolt
 

 

Tárgyakadémia 100+
Projekt vezető: Frazon Zsófia
A kurzus  kutatási és kiállítási projekt egyben. A közös munka során a múzeumi gyűjteményi tárgyak és a hallgatók mindennapi tárgyai és történetei kerültek egymás mellé. Így olyan tudások és tapasztalatok értek egymásba, amelyek lehetővé tették a valódi együttműködést és részvételt. A témaválasztás, a tárgyválogatás, a forgatókönyvírás, a kiállítás formai és vizuális elemei is mind a közös munka eredményeként születtek meg.
A Tárgyakadémia 100+ a Néprajzi Múzeum (Mai tárgyak, mai emberek, társadalmi múzeumok című OTKA kutatás) muzeológusai és a Budapesti Metropolitan Lab együttműködésében valósult meg.
 

 

 

Távol lévő művek – Befogadás és interpretáció
Projekt vezető: László Zsófia
A közös munka fókuszában a műalkotás, a befogadás és az interpretáció fogalmának komplex vizsgálata állt egy olyan kizárólag interpretációs elemekből álló kiállítás létrehozásával, amelyben azt vizsgálták, hogy a képi, szöveges, hangzó és más egyéb elemekből álló interpretációs szövet mennyiben képes egy műalkotás felidézésére.
Köszönet: Imre Mariann

 

Dosgolpes
Projekt vezető: Megyesi Zsuzsa
A projekt betekintést adott a művészeti startupok világába egy konkrét példa, a Dosgolpes mobil flamenco táncpadló példáján keresztül. A hallgatók kapcsolódó online platformon és mozgóképes anyagokon dolgoztak. Végeredményének bemutatója  - interaktív multimédia installációja, pop-up concept store/pop up fotó kiállítás -  az amszterdami Bimhuisban valósul meg.
Köszönet: Rendek Péter, Imre Barnabás
 

     
 

 

Közöm - közöny
Projekt vezető: Róbert Júlia
Szakmai konzulens: Gyombolai Gábor
A csoport a félév során közös egyeztetés valamint különböző dramatikus módszerek és korábbi „jógyakorlatok” segítségével keresett olyan társadalmi problémákat, amelyek kapcsán fontos lenne változást előidézni. A hallgatók által választott téma végül a „Kép és valóság: az önreprezentáció formái és az önreflexió hiánya a virtuális térben” lett. Erre a témára készült egy társadalmi beavatkozásként is felfogható művészeti alkotás.
 

Pop Up Cinema
Projekt vezető: Liszka Tamás
Világszerte megváltoztak a filmnézési szokások, ezzel együtt a mozik szerepe is. A projekt célja az első magyar pop-up mozi teljes koncepciójának kidolgozása volt, amely a technikai megvalósíthatóságon túl a mozi napjainkban betöltött szerepének újraértelmezését is magába foglalta.
 

 

 

Interaktív városi séták
Projekt vezető: Balázs Juli
Szakmai konzulens: Zsigó Anna
A projekt célja az volt,  hogy a hallgatók különböző handheld eszközök (okostelefonok, iPad, tablet stb.) lehetőségeire is gondolva készítsenek városi sétát, amely a néző aktív közreműködésére épít.

 

 

 

A prezentációk kísérő eseményei

 

Távol lévő művek  – Befogadás és interpretáció

Időpont: 2017. január 13-27.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület

Megnyitó: 2017. január.13., 20 óra

 

Dosgolpes/Duch Flamenco Biennale

Időpont: 2017. január 28-29.

Helyszín: Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amszterdam, Hollandia

 

Tárgy Akadémia100+

Időpont: 2017. február 2-17.

Helyszín: Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Megnyitó: 2017. február 2., 18 óra

 

 

Partnerek

   

 

A programokon való részvétel ingyenes.

 

Metropolitan Lab Facebook oldala

 

Vissza   Vissza