TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY
METU DIPLOMA 2016
 

AMI DIPLOMA KATALÓGUS
 

GRAFIKA SZAKCSOPORT MAGAZIN
 

KÉZMŰVES MENÜ
 

REKREÁTOROK - Média design leporelló
 

ColLabArt

2016-12-08
Mikro beton múzeumtól a mobil flamenco padlóig
ColLabArt

AKTUÁLIS PROJEKT

MINDENKINEK ISMERŐS DOLGOK

Tárlatvezetés a "Mindenkinek ismerős dolgok" című kiállításon
A projektben résztvevő hallgatók, vagyis a kiállított tárgyak gazdái ezúttal nem írásban mesélik el a tárgyak történetét, hanem szóban. Sőt, még tovább is mennek: mondanivalójukat kiegészítik a kiállítás létrejöttének történetével, a csak fotókon (vagy még azokon sem) szereplő tárgyak anekdotáival, és bármilyen, a kiállításhoz kapcsolódó kérdés megválaszolásával.
 
Időpont: 2017. február 8. 18:0019:00
Helyszín: FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Mindenkinek ismerős dolgok a Sharepointblog-on is

///
 

A Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak és a Néprajzi Múzeum kutatóinak kiállítása mai hétköznapi tárgyak megértésén és bemutatásán alapul.

Az őszi szemeszterben öt hallgató és négy kutató dolgozott együtt heti rendszerességgel. A kurzus során azt vizsgáltuk: miként használjuk hétköznapjainkban a tárgyakat? Miként választjuk ki a számunkra fontosakat? Tudjuk-e jellemezni magunkat tárgyakkal? Számít-e a szín, a forma, az alapanyag, a funkció, a tervező és a márka? Kapcsolódnak-e a választásokhoz és a használathoz érzelmek? Ha kollekciót alkotunk tárgyainkból, tudunk-e a megszokottól eltérő módon csoportosítani, a tárgyak között új és más viszonyrendszereket létrehozni? Egy múzeum miként segítheti ezt az önreflexív értelmezési munkát? És fordítva: miként illesztheti be gyűjteményi szemléletébe a kívülről érkező személyes tapasztalatokat, a megszokottól eltérő válaszokat? És ezekből mi mutatható meg egy galériatérben?


Megnyitó: 2017. február 2., 18 óra
Helyszín: FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.
A kiállítást megnyitja: Hermann Júlia
Projektvezető: Frazon Zsófia

A kiállítás megtekinthető: 2017. február 2-17.

További információ az esemény menüpontjában.

A képre kattintva nagyban is megtekinthető a plakát!

 

 

A kiállítást az egyik résztvevő, Hermann Júlia nyitotta meg – roppant személyes és közvetlen hangon. A MAGYAR MÚZEUMOK online magazinban megjelent írás ITT olvasható.

 

A képre kattintva további fotók tekinthetők meg. Béres Márton/METU felvételei
ColLabArt – Budapest, Amszterdam

A Budapesti Metropolitan Lab prezentációi a Magyar Nemzeti Galériában

 

Budapesti Metropolitan Lab

A 2015-ben elindult progresszív műhely a digitális technológia változásaira reagálva és annak trendjeit követve a különböző igényekre ad megoldásokat interdiszciplináris projektek megvalósításával.

A Liget projektek célja a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően újabb narratívák keresése a múzeum modern társadalomban betöltött szerepére.

A Budapesti Metropolitan Lab vezetője: Dr. Seres Szilvia

 

Időpont: 2017. január 13., 18 óra

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Megközelítés: közvetlenül gyalogosan a Budai Vár és a Dísz tér felől, a Dunapartról a Clark Ádám térről (Siklóval is), vagy a Várkert Bazáron át, a Palota Lifttel 19.30- ig a várfal aljától, a Palota útról (Dózsa György térnél) a Palota szintjéig.

 

Prezentációk

A projektek résztvevői Egyetemünk művészeti képzésének mesterszakos hallgatói: AnimációDesign- és művészetmenedzsment, Belsőépítész környezettervező művész, Divat- és textiltervezés, Formatervező művész, Mozgóképművész, Tervezőgrafika.

 

Mikro beton múzeum installáció#Liget projekt
Projekt vezető: Szilágyi Csilla
A résztvevők elkészítették a Liget mikro múzeumát, emléket állítva a kivágott fáknak, tisztelegve a megőrzött természeti értékek előtt. 20x20 cm-es beton objektekbe öntötték  gondolataikat a régi és az új Ligetről, növényekről, emlékekről, tervekről, álmokról, és a vágyott múzeumokról.
 

   

 

Magyar Zene Háza#Liget projekt
Projekt vezető: Koroknai Zsolt DLA
A Magyar Zene Háza Budapest legújabb zenei centruma lesz, amely a tervek szerint a hangok világát mutatja be speciális installációkon és kiállítástechnikai megoldásokon keresztül. A projekt célja a „Hang képzése és a hang érzékelése” installáció tervezése volt innovatív lehetőségek kutatásával.
Köszönet: Batta András, Horn Márton, Sőrés Zsolt
 

 

Tárgyakadémia 100+
Projekt vezető: Frazon Zsófia
A kurzus  kutatási és kiállítási projekt egyben. A közös munka során a múzeumi gyűjteményi tárgyak és a hallgatók mindennapi tárgyai és történetei kerültek egymás mellé. Így olyan tudások és tapasztalatok értek egymásba, amelyek lehetővé tették a valódi együttműködést és részvételt. A témaválasztás, a tárgyválogatás, a forgatókönyvírás, a kiállítás formai és vizuális elemei is mind a közös munka eredményeként születtek meg.
A Tárgyakadémia 100+ a Néprajzi Múzeum (Mai tárgyak, mai emberek, társadalmi múzeumok című OTKA kutatás) muzeológusai és a Budapesti Metropolitan Lab együttműködésében valósult meg.
 

 

 

Távol lévő művek – Befogadás és interpretáció
Projekt vezető: László Zsófia
A közös munka fókuszában a műalkotás, a befogadás és az interpretáció fogalmának komplex vizsgálata állt egy olyan kizárólag interpretációs elemekből álló kiállítás létrehozásával, amelyben azt vizsgálták, hogy a képi, szöveges, hangzó és más egyéb elemekből álló interpretációs szövet mennyiben képes egy műalkotás felidézésére.
Köszönet: Imre Mariann

 

Dosgolpes
Projekt vezető: Megyesi Zsuzsa
A projekt betekintést adott a művészeti startupok világába egy konkrét példa, a Dosgolpes mobil flamenco táncpadló példáján keresztül. A hallgatók kapcsolódó online platformon és mozgóképes anyagokon dolgoztak. Végeredményének bemutatója  - interaktív multimédia installációja, pop-up concept store/pop up fotó kiállítás -  az amszterdami Bimhuisban valósul meg.
Köszönet: Rendek Péter, Imre Barnabás
 

     
 

 

Közöm - közöny
Projekt vezető: Róbert Júlia
Szakmai konzulens: Gyombolai Gábor
A csoport a félév során közös egyeztetés valamint különböző dramatikus módszerek és korábbi „jógyakorlatok” segítségével keresett olyan társadalmi problémákat, amelyek kapcsán fontos lenne változást előidézni. A hallgatók által választott téma végül a „Kép és valóság: az önreprezentáció formái és az önreflexió hiánya a virtuális térben” lett. Erre a témára készült egy társadalmi beavatkozásként is felfogható művészeti alkotás.
 

Pop Up Cinema
Projekt vezető: Liszka Tamás
Világszerte megváltoztak a filmnézési szokások, ezzel együtt a mozik szerepe is. A projekt célja az első magyar pop-up mozi teljes koncepciójának kidolgozása volt, amely a technikai megvalósíthatóságon túl a mozi napjainkban betöltött szerepének újraértelmezését is magába foglalta.
 

 

 

Interaktív városi séták
Projekt vezető: Balázs Juli
Szakmai konzulens: Zsigó Anna
A projekt célja az volt,  hogy a hallgatók különböző handheld eszközök (okostelefonok, iPad, tablet stb.) lehetőségeire is gondolva készítsenek városi sétát, amely a néző aktív közreműködésére épít.

 

 

 

A prezentációk kísérő eseményei

 

Saját magunkat szőjük szövetté

Mindenkinek ismerős dolgok

Dosgolpes

 

 

Partnerek

   

 

A programokon való részvétel ingyenes.

 

Metropolitan Lab Facebook oldala

 

Vissza   Vissza