Eseménynaptár.  

Új, nemzetközi vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

2016-12-01
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki a svéd Johan Stromsater személyében. A több jelöltből frissen megválasztott vezető célja, hogy továbbvigye az intézményt a növekedés útján, ezáltal a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyetemévé váljon.

Huszonöt éves nemzetközi felsőoktatás-menedzseri tapasztalattal rendelkező szakember érkezett a Budapesti Metropolitan Egyetem, Magyarország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézményének élére. Johan Stromsater ezt megelőzően a világszerte több mint 80 egyetemet irányító Laureate Csoport alelnökeként tevékenykedett, ahol nemzetközi vezetőségi tagként egy 85 fős csapatot és több mint 200 tanácsadót vezetett közel 100 országban.

Johan Stromsater tanulmányait a Svéd Királyi Tengerészeti Akadémián eltöltött három év után Stockholmban, a Svédország legjobb üzleti iskolájának számító Stockholm School of Economics kereskedelmi szakán folytatta. Ezt követően Montrealban, a kanadai McGill Universityn szerzett MBA oklevelet. A stratégiai tervezéssel és üzleti tanácsadással foglalkozó BTS igazgatójaként a világ legnagyobb vállalataival (Philips, Barclays, British Gas) dolgozott Stockholmban, Londonban, a Benelux államokban és Ausztráliában. Karrierje során kipróbálta magát a startup világban, családjával körbeutazta a Földet, majd az EF Education, a világ legnagyobb magánkézben lévő nyelvoktatási intézményének alelnöke és marketing vezetője lett.

A METU a piac oktatási és gazdasági szereplőjeként egyaránt képvisel vállalati és közhasznú értékeket, amely kiemelkedő szempont volt az intézmény új vezetőjének kiválasztásakor. Az egyetem tíz évvel ezelőtt elsőként vezette be a rektori és vezérigazgatói pozíció megkülönböztetésén alapuló vezetési struktúrát, amelyben a rektor az oktatási és a tudományos területekért felelős, a vezérigazgató pedig az intézmény menedzsmenti feladatait látja el.

Stromsatert a METU erős, elhivatott, naprakész csapata, az intézmény kitűnő portfóliója és növekedést mutató számai, valamint a hallgatói elégedettségi adatok győzték meg arról, hogy jelentkezzen a pozícióra. „Nagy lehetőségeket látok ebben az intézményben: a METU Kelet-Közép-Európa meghatározó egyeteme lesz az oktatási szektorban” – nyilatkozta az vezérigazgató.

„Budapest gazdag történelmével, színes társadalmi-kulturális életével, gyönyörű építészetével és nem utolsó sorban kiváló magyar ételeivel, boraival nagyon vonzó város, nemcsak a külföldi diákok számára, de számomra is” – beszélt döntése további indítékairól Stromsater. Az új vezető azt is elmondta, hogy szeretné körbeutazni Magyarországot, megismerni a magyar embereket, a kultúrát és a történelmet. „Szeretnék egy kicsit megtanulni magyarul. Kihívás lesz, tudom, hogy nagyon nehéz nyelv.”

A METU új, svéd vezérigazgatója 2016. november 14-étől tölti be hivatalát.

Vissza   Vissza