KÉPZÉSEKFELVÉTELIMIÉRT A METROPOLITAN?EGYETEMÜNKRŐL
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
MŰVÉSZETI
KÉPZÉSEK TÁJÉKOZTATÓ
TOVÁBBTANULÁSI KISOKOS

Tandíj finanszírozási lehetőségek

A felsőoktatásban zajló változások keretében szinte minden képzései területen, így a gazdaság-, társadalomtudományi területen is jelentősen csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát. Ez nem csak a Metropolitanre érvényes, hanem valamennyi állami és magán felsőoktatási intézményre egyaránt.

Ez azt jelenti, hogy a felvételizők többségének csak önköltséges formában lesz lehetősége a továbbtanulásra, bármely intézménybe is jelentkezzen. Éppen ezért különösen fontos jól átgondolnod, hogy hova adod be a jelentkezésedet.

Annak érdekében, hogy a továbbtanulás továbbra is bárki számára elérhető maradjon, ösztöndíjakkal, támogatásokkal és részletfizetési lehetőséggel is segítjük hallgatóinkat, valamint többféle állami forrást is igénybe vehetsz a finanszírozáshoz.
 
RÉSZLETFIZETÉS

Lehetőséged van arra, hogy a féléves tandíjat két részletben fizesd be. Részletfizetés esetén a bejelentkezés napjáig a költségtérítés felét és az egyéb szolgáltatások díját kell megfizetni. A költségtérítés második felének kifizetését a vizsgára történő jelentkezés első napjáig kell teljesíteni. Arról, hogy a költségtérítési díj mit tartalmaz, ITT olvashatsz bővebben.

ÖSZTÖNDÍJAK, TÁMOGATÁSOK

A Metropolitan számos támogatást, ösztöndíjat kínál hallgatóinak. Megpályázható ösztöndíjainkról ITT olvashatsz részletesen.

DIÁKMUNKA

Saját iskolaszövetkezetünkön, a Metropolitan Diákunión keresztül pedig akár munkát is vállalhatsz, hiszen számos pénzkereseti lehetőséget kínálnak.

KARRIERCENTRUM

A Metropolitan KarrierCentruma folyamatosan kínál álláslehetőségeket hallgatóinknak. Regisztrálj a karrier.metropolitan.hu oldalon, ahol megtalálja az aktuális állásajánlatokat, illetve feltöltheted önéletrajzodat is, így a cégeknek is lehetősége van megtalálni Téged.

DIÁKHITEL2

Az állam 2012 szeptemberétől bevezette a Diákhitel2-t kifejezetten az önköltség finanszírozás céljából. Az alábbiak jellemzik a Diákhitel2-t:

 • állami részösztöndíjas, valamint önköltséges hallgatók vehetik fel kizárólag a költségtérítés fedezésére maximum 10 szemeszteren keresztül
 • a felvehető összeg a költségtérítés teljes fedezésére elegendő, a költségtérítési díj összegével megegyezik a felvehető hitel összege
 • nagyon alacsony, 2%-os kamat
 • nem kell azonnal törleszteni – a Diákhitelhez hasonlóan csak a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. hónapban kell megkezdeni a törlesztést
 • jövedelemarányos törlesztés: a felvett összegtől függően a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő évben a bruttó minimálbér 4%-a a törlesztendő összeg, a harmadik évtől a törlesztő számításnak alapja a két évvel korábbi bruttó jövedelem legalább 4%-a (A felvett összeg függvényében – bizonyos esetekben - magasabb is lehet).
 • korlátlanul előtörleszthető, a hitel futamideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül
 • nincsen hitelbírálat: a hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem egyéb fedezet
Az egyéb költségek finanszírozására továbbra is igénybe vehető a szabadon felhasználható Diákhitel.
 •  A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, és azt nem csak a tandíj fizetésére használhatja fel.
 • Szabadon felhasználható bármire.
 • Önköltséges hallgató esetén max. 50.000 igényelhető félévente legfeljebb 10 szemeszteren keresztül.
 • Kamata 8%, amelyet félévente a Diákhitel Központ állapít meg.
 • Jövedelemarányos törlesztés: a felvett összegtől függően a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő évben a bruttó minimálbér 6%-a a törlesztendő összeg, a harmadik évtől a törlesztő számításnak alapja a két évvel korábbi bruttó jövedelem legalább 6%-a (A felvett összeg függvényében – bizonyos esetekben - magasabb is lehet).
 • A törlesztés ráér: csak a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. hónapban kell megkezdeni a törlesztést.
 • Korlátlanul előtörleszthető: a hitel futamideje alatt bármikor lehetséges az előtörlesztés, korlátlanul és külön költségek nélkül.
 • Nincsen hitelbírálat. A hitel igényléséhez nem kell jövedelem, nem kell kezes, sem egyéb fedezet
További információ a Diákhitelről és igénylésről az oldal alján letölthető dokumentumokban található, valamint az alábbi elérhetőségeken kérhető:
 
Letölthető állomány(ok):
FELVÉTELI IRODA
Infó vonal: 06-1-273-2419
E-mail: felveteli@metropolitan.hu

METROPOLITAN YOUTUBE CSATORNA